FRAGMENTA - Aποσπάσματα από το ημερολόγιο ενός «ψεκασμένου»

  14/11/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τι εβδομάδα και αυτή που μας πέρασε. Όλα τα είχε, μεγάλη ποικιλία, κυρίως όμως ιστορίες τρόμου και σειρές θρίλερ. Και όλα αυτά τα βλέπουνε τα μάτια μας, περνάνε μέσα από τα μερικώς περιορισμένα/φυλακισμένα σώματά μας και κατασταλάζουν βαθιά στο μυαλό μας, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι αυτό είμαστε, αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας, να είμαστε οι απλοί θεατές που κάθονται μέσα στο σπήλαιο του Πλάτωνα κλεισμένοι μέσα σε σκοτεινά σπίτια, αδύναμοι να αντιδράσουμε σε ό,τι σχεδιάζεται. Για τον κο Μητσοτάκη είμαστε οι «Ψεκασμένοι Μισθοεξαρτώμενοι». Ας δούμε όμως τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε, με μια πιο κριτική, κατακριτική και επικριτική ματιά, καθόσον υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις τρεις λέξεις.

Το πρώτο θέμα, το «εύκολο», είναι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές. Το ποιος τελικά θα βγει Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ ή ο Μπάϊντεν δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη και αναμένεται να διατηρηθεί αυτή η ασάφεια μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου. Εάν νικητής αναδειχθεί ο Μπάϊντεν, με μπροστάρη και οδηγό την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και με την καθοδήγηση του επίδοξου κοσμοκράτορα Τζώρτζ Σόρος, θα αποκαταστήσει τα «λάθη» του Τραμπ. Δηλαδή θα ενισχυθούν οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Γερμανία, θα αναδειχθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ και θα ενταθεί η προσπάθεια ανάσχεσης της Ρωσίας. Θα περάσουμε στην επανείσοδο της «Νέας Τάξης Πραγμάτων», με τις ΗΠΑ να διεκδικούν την κυριαρχία τους σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε με επίδειξη δύναμης (κάποια περιφερειακή θερμή επιχείρηση), με κατάλληλους και ισχυρούς συμμάχους (όπως για παράδειγμα η Τουρκία), με εύρωστη οικονομία και επανένταξη σε Παγκόσμιους Οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ και η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.

Στην περίπτωση που νικητής θα αναδειχθεί τελικά ο Τραμπ, θα συνεχίσει την ήδη γνωστή πολιτική του, με μια προσέγγιση που εστιάζεται περισσότερο στα κράτη σαν οντότητες αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο, πέρα από την κερδοσκοπία και τον οπορτουνισμό. Επί προεδρίας Τραμπ είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε κάποιο πόλεμο και υπήρξε αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Όσον αφορά στις λεγόμενες «συνωμοσιολογίες», ο Τραμπ εκτιμώ ότι προσέγγισε τον άνθρωπο σαν σεβαστή οντότητα που δεν επιτρέπεται η εκμετάλλευσή του και αντιτάχθηκε σθεναρά στα συμφέροντα των γιγάντων της οικονομίας, όπως ο ΠΟΥ και ο Σόρος.

Όσον αφορά τώρα στην επίδραση του αποτελέσματος των εκλογών στην πατρίδα μας, εάν παραμείνει ο Τραμπ, θα διατηρηθεί η ένταση στο Αιγαίο λόγω των παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας και της ενδοτικότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εάν όμως αναλάβει ο Μπάϊντεν, η κατάσταση εκτιμώ ότι θα εξελιχθεί δυσμενέστερα και αυτό διαφαίνεται από αρκετά στοιχεία. Πρώτο και κύριο, στην περίπτωση αυτή δεν αναμένονται να ληφθούν μέτρα και κυρώσεις είτε από τις ΗΠΑ αλλά ούτε και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας. Αυτό φαίνεται από την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Γερμανίας και από τις δηλώσεις του Μάικλ Κάρπεντερ, συμβούλου του Τζο Μπάϊντεν επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, κατά την διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ στις 9 Νοεμβρίου με θέμα «Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές: Μία Επανεκκίνηση;», όπως εύστοχα αναδείχθηκε σε ειδικό άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα των «Ελλήνων για την Πατρίδα». Στην επόμενη διαδικτυακή συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ στις 11 Νοεμβρίου με θέμα «Η επόμενη ημέρα των Αμερικανικών εκλογών: Τι θα ακολουθήσει για την Ανατολική Μεσόγειο», η Heather Conley του Center for Strategic and International Studies (CSIS) «…επισήμανε πως απαιτείται μία ευρωατλαντική στρατηγική και οι συμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ να πάψουν να βλέπουν το κάθε ζήτημα μεμονωμένα και να δουν το τουρκικό ζήτημα συνολικά». Στο ίδιο στυλ, δηλαδή αερολογίες και άνευ ουσίας, ήταν και οι απόψεις των άλλων ομιλητών. Και αυτά βγήκαν από το ΕΛΙΑΜΕΠ, την έδρα του Συμβούλου Ασφαλείας της Κυβέρνησης που στο παρελθόν καλείται ότι έχει επιδείξει τάσεις συμβιβασμού και ενδοτικότητας στις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Όπως έχει δηλώσει εύστοχα ο καθηγητής Γεωπολιτικής κος Ιωάννης Μάζης, «η Τουρκία είναι ένα Στρατηγικό κεφάλαιο για τις ΗΠΑ» και «η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να σταματήσει το πρόγραμμά της, το πρόγραμμά της είναι πίεση, πίεση που αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με την πολιτική συγκυρία».

Δηλαδή δεν πρέπει να περιμένουμε ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, έτσι όπως τα κατάφερε η ανεπαρκέστατη και επικίνδυνη για την πατρίδα μας Εξωτερική Πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων που κινήθηκε ευκαιριακά, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό και πάντα με στάση κατ’ ελάχιστο υποχωρητικότητας, ενδοτικότητας και πλήρους υποτέλειας.

Η τελευταία ευκαιρία για να δείξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ενδιαφέρεται για την πατρίδα μας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, είναι η στάση που θα κρατήσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο. Σε αυτή τη σύνοδο αναμένεται να εμφανιστεί ένας συνασπισμός Γαλλίας και Αυστρίας κατά της Τουρκίας, ο οποίος μετά τα αιματηρά γεγονότα των προηγούμενων ημερών από εξτρεμιστές μουσουλμάνους, θα ζητήσει αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας, ένα εκ των οποίων θα είναι η διακοπή της τελωνειακής συνδέσεως ΕΕ με Τουρκία (οπότε θα σταματήσει και η ροή ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία ). Η Κύπρος αναμένω να συνταχθεί και αυτή με τη Γαλλία και την Αυστρία, ειδικότερα μετά τις εξελίξεις στα Βαρώσια και το προγραμματισμένο για σήμερα 15 Νοεμβρίου παράνομο και κατάφωρα εξυβριστικό προς όλους «πικ νικ» καθώς επίσης μετά την νέα πολιτική προσέγγιση Τουρκίας και Ψευδοκράτους για ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί. Τι θα κάνει άραγε ο κος Μητσοτάκης, θα σταθεί δίπλα στην Γαλλία, την Αυστρία και πιθανότατα και την Κύπρο ή θα συνταχθεί με τα ασαφή και ανούσια γενικόλογα των υπό την Γερμανία λοιπών κρατών της ΕΕ που θα προσπαθήσουν να μην επιβάλουν ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία και θα προσπαθήσει να τα περάσει σαν μια ακόμη νίκη μας;

Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα του Κορωνοϊού. Δεν είμαι εγώ ο ειδικός που θα υποστηρίξω ή θα αντιπαρατεθώ στον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλές απόψεις αντίθετες με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Άραγε έχει η κυβέρνηση κάποια στρατηγική στο θέμα του κορωνοϊού ή αντιδρά απλώς στις εξελίξεις ρίχνοντας αλλού τις ευθύνες; Στο επάγγελμά μου υπάρχει ένα αγγλικό ρητό που λέει «Αν δεν σχεδιάσεις, τότε περίμενε να αποτύχεις - Fail to plan, plan to fail». Προσωπικά δεν βλέπω κάποιο σχεδιασμό, αλλά μόνο τη λήψη «σπασμωδικών» μέτρων για να αντιμετωπιστεί η επιδείνωση που σημειώθηκε ….λόγω «απειθαρχίας των πολιτών στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης». Τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων (δεν ξέρω τι πραγματικά σημαίνει αυτό) και για την αντιμετώπισή τους λαμβάνονται πολύ σκληρά μέτρα που γονατίζουν όχι μόνο την οικονομία αλλά και τις δυνατότητες επιβίωσης των οικογενειών, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό πλαίσιο. Φταίνε οι νέοι, φταίνε οι εργαζόμενοι, φταίνε αυτοί που δεν συμμορφώθηκαν, φταίνε οι εορτάζοντες, φταίνε οι μαθητές, φταίνε οι πιστοί… μόνο οι ιθύνοντες δεν φταίνε τελικά. Οι αντίθετες απόψεις υπάρχουν αλλά δεν ακούστηκαν, κόπηκαν. Από την μη επιστημονική όπως την χαρακτήρισαν προσέγγιση του Γρηγόρη Πετράκου, από τις απόψεις του Καρδιολόγου κου Φαίδωνα Βόβολη και του ιατρού/καθηγητή στο εξωτερικό Γιάννη Ιωαννίδη διαφαίνεται η πιθανή ύπαρξη μιας διαφορετικής πραγματικότητας από αυτή που μας περνάνε τα ΜΜΕ και σίγουρα η δυνατότητα διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, πιθανόν με καλύτερα αποτελέσματα. Η παρούσα κατάσταση όπως όλοι τη ζούμε, είναι ότι είμαστε όλοι κλεισμένοι σπίτι μας χωρίς οικονομικές ανάσες, ιδιαίτερα όσοι από εμάς εξαρτιόμαστε από το μισθό μας, περιμένοντας να κοπάσει το δεύτερο κύμα. Το δε εμβόλιο που θα έρθει στην Ελλάδα, δεν θα είναι το αμερικανικό ή το ρωσικό αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, αυτό που θα παραχθεί ή θα εισαχθεί από την ΕΕ και δεν το περιμένουν να έρθει πριν το Πάσχα. Μέχρι τότε θα έχουμε τα αυστηρά αυτά μέτρα και θα κάνουμε ένα διάλειμμα για να θαυμάσουμε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στην Αθήνα, του οποίου το κύριο κόστος εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 520.800 ευρώ, ενώ οι υπηρεσίες στολισμού και αποστολισμού της πόλης επιπλέον 371.729,68 ευρώ για 2 έτη, γιατί για κάποιον λόγο θα γίνει από ιδιωτική εταιρεία και όχι από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Σε αυτά βέβαια δεν συμπεριλαμβάνονται παράπλευροι στολισμοί όπως ο τρισδιάστατος φωτοστολισμός της Βουλής κόστους περί τις 200.000 Ευρώ και κάποιες ακόμη πιθανές αναθέσεις. Με άλλα λόγια θα θαυμάσουμε ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο περίπατο. Μόνο ένας συμπολίτης μας κατάφερε να οργανώσει πορεία που διαμαρτυρήθηκε για αυτή την κατάσταση και να τολμήσει να τους φωνάξει «κλέφτες» έξω από το δημαρχείο των Αθηνών, ο Ηλίας Κασιδιάρης, τον οποίο «φίμωσαν», κλείνοντάς τον φυλακή.

Αν αυτό θέλουμε να είμαστε, οι ψεκασμένοι, αδιάκριτα έγκλειστοι και μασκοφόροι μισθοεξαρτώμενοι που περιμένουν κάποια αναδρομικά για να μην υποβιβάσουν άλλο τη φτώχια τους και να μην χάσουν την κύρια κατοικία τους, τότε σκύβουμε το κεφάλι και ακούμε τα ΜΜΕ και τα διαγγέλματα. Αν όμως καταλάβουμε ότι ζούμε στη χώρα της θάλασσας και του ήλιου, αρχαίοι ταξιδευτές, πολεμιστές και έμποροι, τότε θα δούμε ότι υπάρχουν και οι Έλληνες για την Πατρίδα που φωνάζουν και μπορούν να δώσουν τις λύσεις που χρειάζονται. Καλή δύναμη και κρατήστε το ηθικό ακμαιότατο. Μην πολυ-βλέπετε τηλεόραση και όσο μπορείτε να «εκτίθεστε» στο ζωογόνο ήλιο μας και να έχετε θετική σκέψη.

Αντιναύαρχος (εα) Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος ΠΝ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης