H περίπτωση του Νόβακ Τζόκοβιτς και η μαζική ψύχωση (mass formation psychosis)

Έλληνες  07/01/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η περιπέτεια του τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς, ενός αθλητή παγκοσμίου φήμης με ακαταμάχητη ακτινοβολία και βαρύνουσα επιρροή στα κοινωνικά δρώμενα, είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας. Φροντίζουν άλλωστε να μας ενημερώνουν ενδελεχώς όλα τα κορδωτά Μ.Μ.Ε, εγχώρια και μη, λεπτό προς λεπτό για την εξέλιξή της.Ο κορυφαίος αντισφαιριστής όλων των εποχών και πολυνίκης της διοργάνωσης του Αυστραλιανού Open που διεξάγεται ετησίως στην Μελβούρνη, γνώριζε εκ των προτέρων ότι η συμμετοχή του στο φετινό τουρνουά τίθεται εν αμφιβόλω, λόγω των δρακόντειων και αλλοπρόσαλλων μέτρων τόσο της Αυστραλιανής κυβέρνησης όσο και της πολιτείας της Βικτώριας, τα οποία προνοούν ότι ουδείς μη εμβολιασμένος δικαιούται να εισέλθει στην χώρα, πλην περιπτώσεων όπου το εμβόλιο δεν ενδείκνυται, κατόπιν επίδειξης ιατρικής άδειας. Παρά ταύτα, σε συνεννόηση πάντα με τις Αυστραλιανές αρχές, ο ‘’Νόλε’’ κατάφερε να εξασφαλίσει μια τέτοια άδεια εξαίρεσης, και επιβιβάστηκε εν τέλει στο αεροπλάνο με προορισμό την Μελβούρνη.Το σήριαλ όμως δεν τέλειωσε εκεί. Με την αποβίβαση του, οι Αυστραλιανές αρχές όχι απλά του απαγόρευσαν την είσοδο στην χώρα με βάση ένα αντικρουόμενο πρόσχημά τους, ότι δήθεν δεν κατείχε τα απαραίτητα πιστοποιητικά εξαίρεσης για να ισχύει η βίζα του (πιστοποιητικά, που οι ίδιες αρχές προηγουμένως του υπέγραψαν…), όχι απλά του απαγόρευσαν την είσοδο στην χώρα, αλλά κυριολεκτικά τον συνέλαβαν, του κατάσχεσαν προσωπικά του αντικείμενα (το κινητό του τηλέφωνο) και τον μετέφεραν έγκλειστο σε ξενοδοχείο/δομή για λαθρομετανάστες! 


Η χυδαία αντιμετώπιση ενός θρύλου του παγκόσμιου αθλητισμού, απορρέει σύμφωνα με την γνώμη αρκετών ανθρώπων, από την αντίδραση των Αυστραλιανών σε ενδεχόμενη παραβίαση των πρωτοκόλλων από κάποιον ‘’διάσημο προνομιούχο’’ και από το πολιτικό κόστος που θα δημιουργούσε αυτή. Η αλήθεια, κατά την ταπεινή μου άποψη, διαφέρει σημαντικά. Η ανερυθρίαστη μεταχείριση του Τζόκοβιτς σαν εγκληματία και η συντονισμένη επίθεση προς το πρόσωπο του με τον πιο επίσημο τρόπο από τις κρατικές αρχές της Αυστραλίας (μέχρι και ο πρωθυπουργός Μόρισον τοποθετήθηκε μέσω της πλατφόρμας twitter), έχει καταφανή σκοπό να κάμψει ακόμη περισσότερο το ηθικό των ανθρώπων που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν με τα σκευάσματα κατά της Covid-19 και να στείλει παγκόσμια το μήνυμα πως η νέα κανονικότητα θα είναι αδίστακτη και αμείλικτη απέναντι σε όσους τολμούν να την αψηφήσουν, ακόμη και αν αυτοί είναι προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας. Η εργολαβική ανάληψη του κανιβαλισμού και της δολοφονίας χαρακτήρα του Τζόκοβιτς από τα Μ.Μ.Ε.  μαίνεται σφοδρά, οι αλαλάζοντες εμβολιαστές* μέσα σε ένα παραλήρημα μνησικακίας επιχαίρουν, η Αυστραλιανή κυβέρνηση βρήκε άλλη μια χρυσή ευκαιρία να δώσει διαπιστευτήρια στα φόρουμ λήψης αποφάσεων της νέας κανονικότητας, και στην μέση ο Τζόκοβιτς, θύμα ενός καλοστημένου και ενορχηστρωμένου πολιτικού παιχνιδιού που παίχτηκε στην πλάτη του. Από τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις και τα αργυρώνητα Μ.Μ.Ε. βέβαια, θα ήταν αφελές να περιμένουμε διαφορετική συμπεριφορά. Το τελευταίο διάστημα οι ‘’ηγέτες’’ του ‘’μετώπου λογικής’’ έχουν αφηνιάσει, με ενδεικτικό παράδειγμα τις προ ολίγων ημερών δηλώσεις του Μακρόν (‘’θέλω πολύ να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους, δεν τους θεωρώ Γάλλους’’), καθώς φυσικά και του δικού μας Μωυσή, του Μητσοτάκη, που αποκάλεσε ψεκασμένους και τζαμπατζήδες τους μη εμβολιασμένους. Δηλώσεις που σε άλλες εποχές και υπό άλλες προϋποθέσεις, θα ήταν ικανές να ρίξουν κυβερνήσεις εν μία νυκτί.

Αυτό που πραγματικά τρομάζει όμως και καταδεικνύει την επιτυχία του κοινωνικού πειράματος που συντελείται εδώ και 2 χρόνια, είναι αυτή η μερίδα κόσμου που λυσσομανεί εναντίον του Τζόκοβιτς και  απαιτεί να εξοβελιστούν όλοι οι ανεμβολίαστοι στο πυρ το εξώτερον. Αυτή η μάζα ‘’χρήσιμων ηλιθίων’’ που υπερασπίζεται (μέσω των κοινωνικών δικτύων, κυρίως) με πάθος και τοξικότητα κάθε κυβερνητικό αφήγημα, συγκροτεί το φαινόμενο της μαζικής ψύχωσης (mass formation psychosis). 


Αυτή την έννοια προσέδωσε εύστοχα στους εμβολιαστές* ο Dr. Robert Malone, εφευρέτης της mRNA τεχνολογίας σε συνέντευξη του στον Αμερικανό πατριώτη δημοσιογράφο Joe Rogan. Η μαζική ψύχωση (mass formation psychosis) είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο, μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που παρακολουθεί συστηματικά έναν ‘’ηγέτη’’, συγκεντρώνει την προσοχή της σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα και θεωρεί ότι ο ‘’ηγέτης’’ αυτός κατέχει το ‘’αλάθητο του Πάπα’’, και αυτός και μόνον αυτός μπορεί να την καθοδηγήσει με ασφάλεια έξω από το ζήτημα αυτό. Η μαζική ψύχωση οδηγεί στην τυφλή υπακοή ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στοιχεία, δεδομένα ή γεγονότα διαψεύδουν τις πολιτικές που εφαρμόζει ο ‘’ηγέτης’’, και στην υιοθέτηση ακραία επιθετικών συμπεριφορών απέναντι σε όποιον αμφισβητεί τα αφηγήματα τους. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια μάζα που μοιάζει με φανατικούς θρησκευτικής σέχτας, και η οποία άγεται και φέρεται. Η πρεμούρα γύρω από τον Τζόκοβιτς, έχει τις ρίζες της σε αυτό το φαινόμενο το οποίο είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα του κοινωνικού διχασμού που έχουν επιβάλει οι κυβερνώντες με τις παρανοϊκές αποφάσεις τους. Επί παραδείγματι, μια μερίδα Αυστραλιανών καταφέρεται εναντίον του Σέρβου τενίστα, αντί να συγκεντρώσουν το μένος τους κατά της αυταρχικής κυβέρνησης τους που εδώ και 2 χρόνια έχει μετατρέψει τη χώρα τους σε μια πελώρια φυλακή. Το παραλήρημα των εμβολιαστών* προκύπτει από έναν ακόμη λόγο: Δεν μπορούν να διανοηθούν ότι υπάρχουν άνθρωποι, που μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα πίεσης και παραλογισμού όπου ο μη εμβολιασθείς αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν κατάδικος εγκληματίας, επιμένουν να αντιστέκονται, να αντικρούουν και να καταρρίπτουν με επιχειρήματα τα κρατικά αφηγήματα.Κατά βάθος, νιώθουν μειονεκτικά διότι οι σκεπτόμενοι και νουνεχείς πολίτες συνεχίζουν να πολεμάνε την νέα κανονικότητα και τον μπαμπούλα του ελέγχου σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, ενόσω αυτοί λύγισαν σαν κλαράκι από την πρώτη στιγμή. 

Αν δε ο έχον κριτική σκέψη, επιλογή και άποψη είναι τόσο διάσημος και οι απόψεις του έχουν τόσο μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό (βλ. Τζόκοβιτς), η εκδικητικότητα και η χαιρεκακία των εμβολιαστών* πολλαπλασιάζεται.

Στο τέλος της ημέρας, όσες απαγορεύσεις και να επιβάλουν, όσο και αν προσπαθήσουν να σπιλώσουν το όνομά του, ο Νόλε θα είναι ο ηθικός νικητής του Αυστραλιανού Open και θα μείνει στην ιστορία ως ένα θαρραλέος, αντικομφορμιστής Άνθρωπος, που αν και θα μπορούσε να συμβιβαστεί και να "κερδίσει την ελευθερία του", επέλεξε τον δύσβατο δρόμο. 

*Εμβολιαστές: Αυτοί που υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με το σκεύασμα κατά της Covid-19 και τις τιμωρητικές πρακτικές εις βάρος των μη εμβολιασμένων. 


Φ.Α.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης