O 13ος-14ος μισθός και τα “Μαθηματικά του Καραγκιόζη”

Όταν μιλάμε για «Μαθηματικά του Καραγκιόζη», αναφερόμαστε σε εκείνη την παράδοξη λογιστική που μετατρέπει το τίποτα σε κάτι και το κάτι σε τίποτα, ανάλογα με το ποιος κάνει τους υπολογισμούς. Και τι πιο επίκαιρο παράδειγμα από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων;

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους από το 2023 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 1,3 επιπλέον μισθούς, άρα… ο 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί και πάμε για τον 14ο! Με άλλα λόγια, αντί για κανονική επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που καταργήθηκαν την εποχή των μνημονίων, έχουμε έναν αθροιστικό υπολογισμό αυξήσεων που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κράτος ήδη πληρώνει τους επιπλέον μισθούς.

Εκτός όμως από την προβληματική αριθμητική πρέπει να μπει στην κουβέντα και η αγοραστική δύναμη, γιατί καλοδεχούμενες οι αυξήσεις μισθών, αλλά το ζήτημα είναι πάντα τι αγοράζει αυτός ο μισθός και πόσο αυξημένος πραγματικά είναι; 

Ανατρέχοντας λοιπόν στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως για το διάστημα 2021-2024 οι συνολικές παροχές σε εργαζόμενους (μισθοί & επιδόματα) στη Γενική Κυβέρνηση σε ονομαστικό επίπεδο, αυξήθηκαν 11,5% με τον πληθωρισμό σωρευτικά να αυξάνεται στο ίδιο διάστημα κατά 17,3%. Άρα, σε πραγματικό επίπεδο παρουσιάστηκε αρνητική ανάπτυξη σε ποσοστό -5,8%. Ενώ ακόμα και αν κάποιος δει συνολικά τους πραγματικούς μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν μειώθηκαν κατά 4,7% στην διετία 2022-2023 και εκτιμάται να έχουν μικρή ανάκαμψη το 2024 της τάξεως του +1,5%.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως όχι μόνο δεν έχει δοθεί αύξηση ουσιαστική στους μισθούς, αλλά η κυβέρνηση έχει καταφέρει να τους μειώσει κιόλας εις ότι αφορά την αγοραστική τους δύναμη. Είναι πιο τίμιο να λες δεν μπορώ να δώσω αυξήσεις γιατί είμαστε υπό επιτήρηση και οποία χρήματα βρεθούν στα ταμεία του κράτους θα πάνε για πρόωρες αποπληρωμές μνημονιακων δανείων, ώστε να προλάβουμε τους τόκους που έρχονται τα επόμενα χρόνια και που είχαν αναβληθεί για σχεδόν δυο δεκαετίες, παρά να στήνεις αφηγήματα με δημιουργική λογιστική για επικοινωνιακούς σκοπούς.

Α. Π.

MsC in Banking and Finance

Μοιραστείτε το

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn