Σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου 1996, ήταν που κορυφώθηκε η κρίση των Ιμίων, φέρνοντας τη χώρα μας ένα βήμα πριν την ένοπλη αντιπαράθεση με την τουρκία. Σήμερα συμπληρώνονται 29 χρόνια από την ημέρα που σημειώθηκε η πρώτη απώλεια ελληνικού εδάφους μετά την Κυπριακή τραγωδία του 1974. 29 χρόνια από την ημέρα της εθνικής ταπείνωσης, του “ευχαριστώ τους Αμερικάνους”, την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού ΠΝ-21 και τον άδικο χαμό των τριών παλληκαριών, των τριών Ελλήνων, των τριών ηρώων. Του Χριστόδουλου Καραθανάση, του Παναγιώτη Βλαχάκου και του Έκτορα Γιαλοψού.
Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Οι απόγονοι του σημιτισμού εξακολουθούν να κατέχουν όλα τα κυβερνητικά πόστα, εφαρμόζοντας την ίδια ακριβώς εξωτερική πολιτική των υποχωρήσεων, της υποτέλειας και της εθνικής μειοδοσίας απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις και τις τουρκικές επεκατικές βλέψεις.
Όσα χρόνια και αν περάσουν όμως δε πρόκειται να ξεχάσουμε τα όσα συνέβησαν τις μαύρες εκείνες μέρες. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμούμε τη θυσία των τριών ηρώων και να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αντίστοιχη εθνική προδοσία.
25 Ιανουαρίου 1996
Μετά από σειρά προκλήσεων από την πλευρά της τουρκίας ο δήμαρχος Καλύμνου μεταβαίνει μαζί με κατοίκους στην νήσο Ίμια και αποκαθιστά την Ελληνική σημαία επί της Νήσου. Επικρατεί σάλος στα τουρκικά Μ.Μ.Ε. και γίνεται λόγος για υπαναχώρηση της τουρκίας έναντι της Ελλάδος. Ξεκινάει ένα παραλήρημα από πλευράς της τότε πρωθυπουργού της τουρκίας Τανσού Τσιλέρ για αυτά που θα ακολουθήσουν.
Η Ελληνική πλευρά, με τότε πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο, επισημαίνει πως οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της νήσου θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και θα αντιμετωπιστεί ανάλογα.
27 Ιανουαρίου 1996
Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Χουριέτ καταφθάνουν στην νήσο και εν μέσω τηλεοπτικής μετάδοσης υποστέλλουν την Ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Πλέον τα σύννεφα του πολέμου είναι ορατά και οι δύο πλευρές λαμβάνουν θέσεις μάχης με ισχυρές ναυτικές δυνάμεις στην εν λόγω περιοχή, ενώ συγκεντρώνονται και νατοϊκές δυνάμεις, που επιτηρούν στενά τις κινήσεις των δύο χωρών.
28 Ιανουαρίου
Περιπολικό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει ξανά την Ελληνική, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα Ελληνικής κυριαρχίας επί της Νήσου και παραβαίνοντας την εντολή της ντροπής, που ήταν αφαιρέστε απλά την τουρκική σημαία και απομακρυνθείτε. Την ίδια ώρα δυνάμεις των ΟΥΚ καταλαμβάνουν την μικρή Ίμια. Το φρόνημα τους υψηλό και έτοιμοι να γράψουν με χρυσές σελίδες το βιβλίο της ιστορίας. Τα παλικάρια μας σκορπούν αίσθημα δικαίου και υπερηφάνειας σε όλο το Έθνος καθώς στην πολιτική ηγεσία δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη πως θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Οι ώρες περνούν αργά και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ανταλλάσουν εκατέρωθεν απειλές. Τα παλικάρια μας σφίγγουν γερά το Μ16 και είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Όλη η Ελλάς στεκόταν στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά όπως σε κάθε λαμπρή στιγμή της ιστορίας μας πάντα θα υπάρχει ο εφιάλτης που θα δείξει τον δρόμο στον εχθρό.
31 Ιανουαρίου
Πληροφορίες απο τουρκικά μέσα κάνουν αναφορά για αποβίβαση τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην νήσο Ίμια.
Ώρα 5.30 χαράματα, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας δίνεται η εντολή για απογείωση του ελικοπτέρου Αgusta bell του Ελληνικού Ναυτικού απο την φρεγάτα Ναυαρίνο, με πλήρωμα τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, προκειμένου να προβεί σε αναγνώριση για την παρουσία τουρκικών δυνάμεων.
Το ελικόπτερο βούτηξε στα πυκνά σύννεφα και με χαμηλή πτήση προσέγγισε την νήσο των Ιμίων. Μετά από λίγα λεπτά σιγή. Οι Ήρωες μας μπήκαν για πάντα στο πάνθεον των Ηρώων.
Όλη η Ελλάδα λύγισε στο άκουσμα της πτώσεως του ελικοπτέρου. Ακολούθησε η επέμβαση των Νατοϊκών Δυνάμεων, ώστε να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η σύρραξη, καθώς γνώριζαν πως η πτώση του Agusta bell οφειλόταν σε εχθρικά πυρά και όχι σε λάθος χειρισμό, καθώς το πλήρωμα ήταν αρκετά έμπειρο και ικανό να ανταπεξέλθει παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ακολούθησε η δήλωση της ντροπής δια στόματος Πάγκαλου, πως την σημαία εκείνο το βράδυ την πήρε ο αέρας, και οι ευχαριστίες του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τους Αμερικάνους. Η ανεπάρκεια του τελευταίου αποκαλύφτηκε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό με την υπογραφή της συνθήκης της Μαδρίτης, εξαιτίας της οποίας μέχρι σήμερα δεκάδες βραχονησίδες παραμένουν σε καθεστώς γκρίζας ζώνης.
Για εμάς τους Εθνικιστές η θυσία των 3 αξιωματικών αποτελεί ένα φάρο Τιμής και Μνήμης. Δεν ξεχνούμε την ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων να υπερασπιστούν τα δίκαια των Ελλήνων έως σήμερα και ελπίζουμε πως κάποια μέρα θα έρθει η δικαίωση για τα θύματα και τις οικογένειες τους, όταν κυματίσει στη νήσο Ίμια ξανά η γαλανόλευκη και οι προτομές των Ηρώων τη στολίζουν.
Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Αντωνόπουλος K.