Καταστρέφουν και το Μαίναλο!

  19/01/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αίτημα έχει υποβληθεί στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών σε τοποθεσίες του ιστορικού και ελατοσκέπαστου Μαινάλου. Στην καρδιά της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου στις πιο αξιόλογες αλλά και πολύπαθες περιοχές του Μαινάλου, μεταξύ Στεμνίτσας και Χρυσοβιτσίου, σχεδιάζεται η τοποθέτηση πενήντα τεσσάρων ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με το χάρτη που έχει αναρτήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, υποψήφιες για καταστροφή είναι οι περιοχές: Μπλεσίβος, Ψαροβούνι, Λίμνες Ροδιάς, Διακόπι, Ψηλή Ράχη, Ζιώτη, Κεραμίδι. Εκεί προτίθεται η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ Α.Ε να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες ισχύος 3,465MW και ύψους 185 μ. (συνολικής ισχύος 187,11 MW). Το Μαίναλον, πριν τις μεγάλες πυρκαγιές ήταν ελατοσκέπαστο. Δυστυχώς όμως το ένα τρίτο περίπου, του πιο υγιούς κομματιού του δάσους, κάηκε, με την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά να έχει συμβεί το 2011, και -ω του θαύματος- ακριβώς δέκα χρόνια μετά κατατέθηκε η πρόταση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών ακριβώς στις περιοχές που το δάσος έχει καταστραφεί από τις φωτιές.

Είναι σίγουρο ότι θα γίνουν πολλές και συντονισμένες προσπάθειες για την άμβλυνση των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία του αιολικού πάρκου στο Μαίναλο. Άλλωστε οι τοπικές αρχές, οι εταιρίες εγκατάστασης και οι πολιτικοί είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και το Convergences Greece Forum «Συγκλίσεις», που ιδρύθηκε από την αδελφή του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αναλαμβάνουν να “καλμάρουν” τις όποιες αντιδράσεις και το πετυχαίνουν με πολλούς τρόπους, οι οποίοι πολλές φορές, δε γίνονται αντιληπτοί από τις τοπικές κοινωνίες. Είναι σαφές ότι χωρίς κοινωνική συναίνεση δεν γίνεται να λειτουργήσουν τα βιομηχανικά αιολικά ούτε μπορούν να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που μεθοδεύονται.

Η έκπληξη είναι ότι το Πράσινο Ταμείο που στην ουσία χρηματοδοτείται από τους κυνηγούς, έχει αποφασίσει να χρηματοδοτεί δράσεις που θα συμβάλουν στην δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την εγκατάσταση τέτοιων αιολικών πάρκων!!!

Όμως, έχουμε δει σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, όπως στην Τήνο οι τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν και να παίρνουν κάποιες μικρές νίκες. Όπως θα γίνει και τώρα με το Μαίναλο. Οι Έλληνες για την Πατρίδα δεν είναι εναντίον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το αντίθετο. Αλλά θέτουν ως πρώτο στόχο τους την προστασία της φύσης και την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Η άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε βουνά, που δεν πάτησαν ούτε οι Τούρκοι, δεν ευνοεί ούτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε προσφέρει στην Ενέργεια της χώρας μας. Αντιθέτως, ευνοεί μόνο την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, τον Γεραπετρίτη και μερικούς επιχειρηματίες του κύκλου τους. Στις ΑΠΕ λέμε ναι, λοιπόν, αλλά πρώτα το περιβάλλον και οι Έλληνες της υπαίθρου! Στο Κυβερνητικό μας Πρόγραμμα η προστασία του περιβάλλοντος θα έχει ξεχωριστή θέση!

Χ.Μ.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης