Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη

  06/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μπορεί οι επίσημες εκδηλώσεις για την εποποιΐα του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη να ματαιώθηκαν -ελέω ΝΔ-, όμως οι Έλληνες για την Πατρίδα δεν ξεχνούν την σπουδαία αυτή επέτειο.

Στον ιστορικό χώρο όπου δόθηκαν οι ομηρικές μάχες τον Δεκέμβριο του 1944, βρέθηκε ο Αντιναύαρχος ε.α. Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο λιτό μνημείο που έχει στηθεί στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου για τους 162 πεσόντες άνδρες της Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη.

Ακολουθεί σύντομο ιστορικό των γεγονότων που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 1944 :

ΣΎΝΤΑΓΜΑ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΉΣ ΜΑΚΡΥΓΙΆΝΝΗ ΤΟ ΆΠΑΡΤΟ ΚΆΣΤΡΟ.

Δεκέμβριος 1944.

Οι Γερμανοί έχουν αποχωρήσει ατουφέκιστοι κατόπιν συμφωνίας με το ΕΑΜ ΕΛΑΣ που είχε άλλους στόχους. Ετοιμαζόταν για τον δεύτερο γύρο για την υποδούλωση της Πατρίδος και την ένταξη της στα σοβιέτ.

Τον κόκκινο και αιματοβαμμένο Δεκέμβριο το ’44, τρία σημεία της Αθήνας παρέμεναν ελεύθερα: Η ιστορική σχολή Ευελπίδων με την πρώτη τάξη των Ευέλπιδων και ελάχιστους αξιωματικούς, το Θησείο όπου ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής έδινε μάχη με 300 Χίτες και το ηρωικό σύνταγμα χωροφυλακής Μακρυγιάννη που έμελλε να κρατήσει την Ελλάδα ελεύθερη.

6 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 1944

Τα μέλη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ επιτίθενται πάνοπλα κατά του ηρωικού Συντάγματος Μακρυγιάννη από κάθε κατεύθυνση. Εδώ θα δινόταν η μεγάλη, η πιο κρίσιμη μάχη για την ελευθερία της πατρίδας.

Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΊ ΤΑΣ

Το Μακρυγιάννη, υπεράσπιζαν 600 περίπου χωροφύλακες, ελάχιστοι στρατιώτες και μερικές δεκάδες Χίτες που κατάφεραν μαχόμενοι να συμπτυχθούν από το Θησείο και να φτάσουν στο Σύνταγμα χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Σε αυτούς έλαχε ο κλήρος να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα και να κρατήσουν στην Αθήνα ελεύθερη.

Από την άλλη μεριά 5.000 χιλιάδες οπλισμένοι ως τα δόντια κομμουνιστές εφορμούν με λύσσα κατά των ηρωικών υπερασπιστών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι συμμορίτες ανατινάζουν τη μάντρα του Συντάγματος και εισχωρούν. Αρχίζει η μάχη σώμα με σώμα.

Οι ηρωικοί μαχητές καταφέρνουν και τους αποκρούουν. Οι κομμουνιστές υποχωρούν και ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Οι μάχες συνεχίζονται και την 9η Δεκεμβρίου γίνεται η μεγάλη επίθεση των συμμοριτών στην πεσμένη μάντρα. Εκεί για μία ακόμη φορά οι ηρωικοί χωροφύλακες ξεπροβάλλουν μέσα από τους καπνούς πεινασμένοι, διψασμένοι, εξαντλημένοι, πολλοί από αυτούς τραυματίες και αποκρούουν για μία ακόμη φορά την επίθεση. Η σκεπή και ο τρίτος όροφος του κτιρίου έχουν γκρεμιστεί από το πυροβολικό των επιτιθέμενων. Δεν υπάρχει νερό δεν υπάρχουν τρόφιμα δεν υπάρχουν φάρμακα για τους τραυματίες.

Κι όμως η ψυχή των ηρωικών χωροφυλάκων αντέχει.....

Τη νύχτα της 10ης προς 11η Δεκεμβρίου, οι ηρωικοί υπερασπιστές αποκρούουν μία ακόμα ολονύχτια επίθεση. Οι κομμουνιστές υποχωρούν προς τις γύρω συνοικίες για μία ακόμη φορά. Το σύνταγμα Μακρυγιάννη αντέχει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου οπότε λύνεται η πολιορκία του και οι μαχητές του περνούν στην αντεπίθεση.

Την ίδια εποχή ο Θανάσης Κλάρας με 15.000 ενόπλους επιτίθονταν στους αντάρτες του ΕΔΕΣ και του Ζέρβα οι οποίοι υποχωρώντας περάσανε στην Κέρκυρα.

Εάν το Σύνταγμα Μακρυγιάννη έπεφτε, θα πέρναγε στα χέρια του ΚΚΕ και των συμμοριών του όλη η Αθήνα. Θα έπεφτε στα χέρια τους όλη η Ελλάδα. Θα ήμασταν για δεκαετίες ένα απέραντο γκουλάγκ.

Χαράλαμπος Γιώτης

Αν/χης Πυροβολικού ε.α

Περιφερειακός σύμβουλος

Στερεάς Ελλάδος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Την 3η Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε εθελοντικά στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Κωστόπουλος. Ο Αντισυνταγματάρχης ήταν καθηγητής της Σχολής Χωροφυλακής και υπερασπιστής των οχυρών Μεταξά το 1940-41. Κατά την μάχη της Φλώρινας, ως διοικητής ταξιαρχίας, υπερασπίστηκε την πόλη εναντίον των κομμουνιστών. «Η Πατρίς κινδυνεύει και ήρθα να πολεμήσω εδώ ως απλός στρατιώτης. Με δέχεσθε;» Ο υποδιοικητής του Συντάγματος Αντισυνταγματάρχης Ευάγγελος Σοφράς του απήντησε: «Σε έστειλε ο Άγιος Νικόλαος».

Ως ειδικός στις μάχες εντός φρουρίων και τις οδομαχίες, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αμύνης των εγκαταστάσεων και ανέλαβε την διεύθυνση των πολεμικών επιχειρήσεων.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης