Καλπάζει ο πληθωρισμός. Καταρρέει η αγοραστική δύναμη των Ελληνικών νοικοκυριών

Μπορεί η κυβέρνηση και τα συστημικά κανάλια που ελέγχει να παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό μια ειδυλλιακή εικόνα, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός νικήθηκε λόγω της μείωσης των τιμών τροφίμων – που κυρίως οφείλεται στο χαμηλότερο από τα περσινά επίπεδα κόστος του ελαιόλαδου, που αποτελεί βασικό ρυθμιστή του γενικού δείκτη – όμως με βάση την ΕΛΣΤΑΤ η συνολική εικόνα του ελληνικού πληθωρισμού μόνο προβληματισμό είναι σε θέση να δημιουργήσει.

Ο πληθωρισμός το μήνα Δεκέμβριο του 2024 βρέθηκε στο 2,6%, ενώ ήταν σταθερός το προηγούμενο δίμηνο στο 2,4%. Οι βασικοί παράγοντες της ανοδικής τάσης είναι οι αύξησης 6,9% στην ένδυση και υπόδηση, 5,9% σε ξενοδοχεία – καφετέριες – εστιατόρια, 3,8% στην υγεία λόγω αύξησης τιμών περίθαλψης – φαρμάκων – νοσηλεία, 3,7% στην στέγαση, όπου η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να βάλει φρένο στις τιμές ενοικίων, ακινήτων και 3,6% στις μεταφορές, όπου στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα
καινούργια αυτοκίνητα, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τα εισητηρία μεταφοράς με αεροπλάνο κτλ.

Η χώρα μας βρίσκεται σταθερά μισή μονάδα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο πληθωρισμό, και απ’ ότι δείχνουν οι προβλέψεις για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε τη μεταβολή του δείκτη τιμών στα επιτρεπτά επίπεδα του 2% που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό σημαίνει για τους Έλληνες πολίτες άλλη μια πληγή στην τσέπη τους, γιατί μπορεί η κυβέρνηση να κάνει σημαία της τις αυξήσεις μισθών κατά 7,6% που έχει δώσει από το 2020, όμως την ίδια στιγμή το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί 6,3%, αφού οι κολλημένοι φορολογικοί συντελεστές σε έμμεσους, άμεσους φόρους σε συνδυασμό με την γενικευμένη ακρίβεια (απληστίας/καρτέλ) διαλύουν την αγοραστική δύναμη του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Μόνο μια κυβέρνηση αληθινά Εθνική θα μπορέσει να προσφέρει ρεαλιστική λύση συντρίβοντας το τρίγωνο της διαπλοκής

Το πρόβλημα της ακρίβειας και της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης δύναται να λυθεί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, αν τη χώρα διοικήσει μια κυβέρνηση αληθινά Εθνική, που θα τολμήσει να έρθει σε σύγκρουση με τα καρτέλ και τους εγχώριους ολιγάρχες, αντί να τοποθετεί την αιτία του προβλήματος σε πολεμικές συρράξεις που λαμβάνουν χώρα στην άλλη άκρη της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Αυτό που θα πρέπει αρχικά να κάνει είναι να δώσει πραγματική ανεξαρτησία και εξουσία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή θα πρέπει να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα εργαλεία και τη νομοθετική κάλυψη, ώστε να είναι σε θέση να διερευνά και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πρακτικές καρτέλ και αθέμιτου ανταγωνισμού, ακόμα και αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Τα εργαλεία που θα πρέπει να λάβει στην κατοχή της και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, θα αποτελέσουν αντικείμενο μεταγενέστερου άρθρου, όπου θα περιγράψουμε ρεαλιστικές και εύκολα εφαρμόσιμες λύσεις, μέσω των οποίων θα μπορέσει να μπει φρένο στην κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού και την υψηλή ακρίβεια που τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των Ελληνικών νοικοκυριών.

Παράλληλα, σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία και τα βασικά αγαθά, μια κυβέρνηση αληθινά Εθνική θα προχωρούσε άμεσα σε ορισμό ανώτατων τιμών, ή ακόμα και σε κρατικοποίηση εταιρειών που παρέχουν κοινωνικά αγαθά, αν αποδειχθεί ότι λειτουργούν εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Όσον αφορά τους ευαίσθητους της ελευθερίας της αγοράς, πρέπει να κατανοήσουν ότι η ύπαρξη καρτέλ δημιουργεί από μόνη της στημένες και ελεγχόμενες αγορές. Μια τέτοια προσέγγιση είναι σε θέση διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και να προστατεύτσει τον πολίτη από την ασυδοσία της αγοράς.

Για να εφαρμοστούν βέβαια όλα τα παραπάνω, αναγκαία και βασική προϋπόθεση είναι να βρεθούν στα κυβερνητικά αξιώματα άνθρωποι που θα έχουν το σθένος να συγκρουστούν με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και να συντρίψουν το “τρίγωνο της διαπλοκής” που καταδυναστεύει τη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Α. Π.

MsC in Banking and Finance

Μοιραστείτε το

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn