Κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του Ηλία Κασιδιάρη στον Μελιγαλά

Έλληνες  17/09/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στον Μελιγαλά, σήμερα 17-9-2023 έγινε κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Ηλία Κασιδιάρη, από τον συναγωνιστή Κώστα Κυριακόπουλο, στη μνήμη των αθώων παιδιών, γυναικών και ανδρών που σφαγιάστηκαν από τους συμμορίτες, ευχόμενοι να μην ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας τέτοιες στιγμές.

Τι πραγματικά συνέβη στον Μελιγαλά; Η μάχη μεταξύ ΕΛΑΣ και Τ.Α. ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου και έληξε στις 15. Οι νεκροί της μάχης, περίπου 30 ταγματασφαλίτες και 150 αντάρτες, δεν ρίχτηκαν στην Πηγάδα. Οι ταγματασφαλίτες πετάχτηκαν σε ξεροπήγαδα και πρόχειρους τάφους, και οι αντάρτες ενταφιάστηκαν στο νεκροταφείο έπειτα από επίσημη κηδεία. Ο Βελουχιώτης, επικεφαλής του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, ήταν μακριά στις μάχες Καλαμάτας και Μελιγαλά, αλλά σε συνεχή επαφή μέσω ασυρμάτου με τον καπετάνιο της ταξιαρχίας. Πριν από τις μάχες είχε κοινοποιήσει διαταγή ώστε «πας συλλαμβανόμενος ταγματασφαλίτης να τυφεκίζεται επί τόπου». Εφτασε στον Μελιγαλά στις 15 Σεπτεμβρίου, μετά το τέλος της μάχης, και παρέμεινε ως τις 17 το μεσημέρι.

Στις 16 επισκέφθηκε τους χιλιάδες κρατουμένους στο Μπεζεστένι, μαζί με Νίκο Μπελογιάννη, Τάσσο Κουλαμπά και Αχιλλέα Μπλάνα. Βρήκε τους αιχμάλωτους ταγματασφαλίτες, έγινε έξω φρενών και έδωσε διαταγή να μη γλιτώσει κανείς. Επελέγη εξαμελής επιτροπή να εφαρμόσει τη διαταγή και ορίστηκαν ως σφαγείς οι αντάρτες μιας διμοιρίας του 8ου συντάγματος ΕΛΑΣ Λακωνίας από χωριά του Πάρνωνα. Οι περίπου 30 αντάρτες παρέμειναν στον Μελιγαλά και έσφαζαν στην Πηγάδα.

Η σφαγή άρχισε Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και τελείωσε Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου. Κράτησε τέσσερα εικοσιτετράωρα! Ηταν μαζική δολοφονία, σχεδιασμένη από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ Πελοποννήσου. Για τέσσερις ημέρες φρουροί μετέφεραν κουστωδίες από 30-50 κρατουμένους, δεμένους πισθάγκωνα, από τον Μελιγαλά στην Πηγάδα. Εκεί, στα χείλη του βαράθρου, σφάζονταν από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και οι σοροί τους ρίχνονταν στην Πηγάδα. Μαζί με τους περίπου 720 ταγματασφαλίτες εκτελέστηκαν και πολλές εκατοντάδες άμαχοι, συνήθως συγγενείς τους ή προσωπικότητες της «αντίδρασης».

Δ.Χ.: «…Με εντολή του Αρη συγκεντρώνονται περίπου 20 πολιτικοί και στρατιωτικοί αρχηγοί των ταγματασφαλιτών (σ.σ.: 18 ήταν) και φυγαδεύονται μυστικά στις φυλακές της Καλαμάτας…» «…ο Αρης δεν μένει στον Μελιγαλά. Σχεδόν αμέσως θα φύγει με την κύρια δύναμη των ανταρτών για τους Γαργαλιάνους…»

Απάντηση: Αυτά είναι προσπάθεια αθώωσης του Βελουχιώτη. Για λιντσάρισμα έστειλε τους 18 στην Καλαμάτα, όχι να τους προφυλάξει! Στον Μελιγαλά παρέμεινε σχεδόν 48 ώρες. Παρέστη σε βασανιστήρια, βασάνισε ο ίδιος κρατουμένους, διέταξε τις εκτελέσεις και όρισε αντάρτες του ΕΛΑΣ ως εκτελεστές στην Πηγάδα. Δεν έφυγε με τον ΕΛΑΣ για Γαργαλιάνους. Πήγε πρώτα στην Καλαμάτα να παρακολουθήσει το λιντσάρισμα των 18, που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στην κεντρική πλατεία, και την επομένη έφυγε για τους Γαργαλιάνους. Αυτά είναι τα γεγονότα.

Απο τον Ιωάννη Μπουγά - Καθηγητής στατιστικής ,ιστορικός – συγγραφέας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης