Άδικη και παράλογη η απαγόρευση κυνηγίου και ψαρέματος

  13/11/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μέσα στην παράνοια των τελευταίων μηνών με τις ολικές απαγορεύσεις και την κορωνοτρομοκρατία από τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης, ήρθε ακόμη μία παράλογη και πρόχειρη απαγόρευση, αυτή του κυνηγίου και του ψαρέματος. Μία ανίκανη κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το πρόβλημα της πανδημίας με εντελώς λάθος τρόπο – άρχισαν και το δηλώνουν και επίσημα κυβερνητικά στελέχη - εμπαίζει 200.000 κυνηγούς και χιλιάδες ερασιτέχνες αλιείς. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ήδη, αμέσως μετά την λήξη της προηγούμενης καραντίνας ο κ. Αραμπατζής, Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας, αλλά και το υπόλοιπο Δ.Σ. είχαν σειρά συναντήσεων με υπουργούς για το ενδεχόμενο νέας απαγόρευσης της κυκλοφορίας από το Φθινόπωρο. Όπως και έγινε! Εκεί, οι «συνδικαλιστές» του κυνηγίου κατάφεραν να αποσπάσουν στήριξη και δηλώσεις ότι το κυνήγι δεν θα απαγορευτεί ακόμη και με ένα νέο lockdown να προχωρούσε η χώρα. Ήταν, μάλιστα, και κάθετοι τότε οι κυβερνητικοί ότι δεν υπήρχε καν ενδεχόμενο ολικού ελέγχου της κίνησης γιατί θα καταστρεφόταν η οικονομία της Ελλάδας. Αν υπολογίσουμε ότι μία από τις δηλώσεις την έκανε ο Άδωνις, μπουμπούκος κατά κόσμον, καταλαβαίνετε γιατί οδηγηθήκαμε εδώ σήμερα.

Και φτάνουμε στην ανακοίνωση του νέου Lockdown σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άμεσα, οι κυνηγετικές οργανώσεις ήρθαν σε επαφή (τηλεφωνικές συνομιλίες, συναντήσεις) με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκατοντάδες σύλλογοι της χώρας έβγαλαν ανακοινώσεις για την άδικη και αντιεπιστημονική απαγόρευση του κυνηγίου. Εδώ, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι από το κυνήγι ζουν χιλιάδες οικογένειες, περίπου 1.000 είναι τα μαγαζιά και μερικές χιλιάδες οι εργαζόμενοι. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο Νοέμβριος είναι ο νευραλγικός μήνας με τα περισσότερα έσοδα για τις επιχειρήσεις αυτές καταλαβαίνει τη ζημιά που έχουν υποστεί οι συμπατριώτες μας. Η Θηροφυλακή, ο μοναδικός μάχιμος φορέας, που προστατεύει το φυσικό περιβάλλον πληρώνεται αποκλειστικά από τις εισφορές των αδειών θήρας κάθε χρόνο και αντέδρασε και αυτή δυναμικά. Και όμως, η κυβέρνηση, αρνούμενη να ακούσει τα αιτήματα κυνηγών και ψαράδων, προχωρά στην μη εξαίρεσή τους από τις απαγορεύσεις κίνησης.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να γράψουμε, ότι οι κυνηγοί δεν ζητούν κάποιου είδους χάρη. Ζητούν τα αυτονόητα. Με βάση τον Δασικό κώδικα που το κυνήγι θεωρείται άθλημα, ζητούν να μπορούν να μετακινούνται με το αντίστοιχο μήνυμα, όπως και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Με τους υπόλοιπους περιορισμούς να ισχύουν και για τους ίδιους. Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού; Να μπορούν να εξασκούν την δραστηριότητά τους εντός του νομού. Ένα άτομο επιτρέπεται στο αυτοκίνητο; Ένα άτομο και για τους κυνηγούς! Δύο άτομα στο όχημα με μάσκα; Δύο με μάσκα και οι κυνηγοί! Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που επιτρέπεται η ορειβασία και απαγορεύεται το κυνήγι, επιτρέπεται το κολύμπι αλλά απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία. Δύο ενασχολήσεις που κατά κύριο λόγο εξασκούνται κατά μόνας. Όπως γράψαμε και νωρίτερα, έντονες είναι οι αντιδράσεις των κυνηγών σχετικά με την απαγόρευση θήρας, που τους απαγορεύει να βγαίνουν για κυνήγι κατά την περίοδο του lockdown. Και ακόμα δεν έχουν δει τίποτα στην κυβέρνηση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος κυνηγετικής ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, τόνισε ότι το κυνήγι θεωρείται αθλητική δραστηριότητα και είναι αναγνωρισμένο από το νομικό πλαίσιο. «Το κυνήγι είναι άθλημα, πιστοποιείται και ελέγχεται». Αυτή είναι και η μεγάλη του διαφορά με το ψάρεμα, όπως είπε ο κ. Σταθόπουλος, το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί και ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάει να ψαρέψει. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπάρχει λογική στην απαγόρευση του κυνηγιού, όταν οι ορειβάτες μπορούν να πάνε στο βουνό ή επιτρέπεται η άθληση στην εξοχή. Παρόλα αυτά, ο… «σερίφης» Χαρδαλιάς το βιολί του σε σημείο μάλιστα να κατηγορείται ακόμα και για εμμονικός.

Όταν κάθε χρόνο εισπράττεις ως κράτος εκατομμύρια ευρώ από τις άδειες θήρας, οι κυνηγοί είναι καλοί. Στην καταπολέμηση της λύσσας, οι κυνηγοί είναι καλοί. Στην βοήθεια προς την πολιτεία για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, οι κυνηγοί είναι καλοί. Στην βοήθεια που προσφέρουν οι Κ.Ο. στην δασοπυρόσβεση, οι κυνηγοί είναι καλοί. Στις δενδροφυτεύσεις, οι κυνηγοί είναι καλοί. Να πληρώνουν την Θηροφυλακή, οι κυνηγοί είναι καλοί. Στις μελέτες που παραδίδονται κάθε χρόνο από τους επιστημονικούς συνεργάτες, οι κυνηγοί είναι καλοί. Αλλά, να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις κίνησης, οι κυνηγοί είναι επικίνδυνοι για την διάδοση του κορωνοϊού. Γιατί, είναι πασιφανές ότι αν ανέβεις στο βουνό να κάνεις την βόλτα σου μπορεί να κολλήσεις τα πουρνάρια ή να σε κολλήσουν τα… έλατα! Έχουμε μπλέξει πραγματικά με επικίνδυνους!

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια άδικη και αντιεπιστημονική απόφαση της κυβέρνησης. Το υποστήριξε άλλωστε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Ντ. Γιαννακόπουλος, όπου με συνέντευξή του τεκμηρίωσε τη θέση του υπέρ της άρσης απαγόρευσης της θήρας. Οι αντιδράσεις κυνηγών, ψαράδων και Θηροφυλάκων θα συνεχιστούν σε νόμιμα πλαίσια αλλά και τα αντίμετρα απέναντι στην πολιτεία θα είναι αντίστοιχα της αδικίας που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας! Ειδικά, αν οι απαγορεύσεις συνεχιστούν και μετά τις 30 Νοεμβρίου. Οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την αδικία έχουν όνομα: Μητσοτάκης και Χαρδαλιάς! Και οι κυνηγοί έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα ξεχάσουν!

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από την παρουσία του Ηλία Κασιδιάρη στην μεγάλη έκθεση των κυνηγών «ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ» το 2019.

Χ.Μ.

Μέλος Κυνηγετικού Συλλόγου Καλλιθέας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης