Κράτα γερά, Φρέντι!

Έλληνες  02/08/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων εις βάρους του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση, η Ειδική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο φάκελος παραπέμπεται προς εκδίκαση στο Πρωτοδικείο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο βρίσκεται επίσης στα Τίρανα.

Συγκεκριμένα, ο Φρέντι Μπελέρης και ο συνεργάτης του Π. Κοκαβέσης κατηγορούνται για το ποινικό αδίκημα της ενεργούς διαφθοράς στις εκλογές. Λόγω των διακοπών στο αλβανικό σύστημα δικαιοσύνης δεν είναι γνωστό πότε θα διεξαχθεί η δίκη, αλλά σίγουρα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν τούτων, η κατάσταση αυτήν δεν του επιτρέπει να λάβει τα καθήκοντα του δημάρχου. Κατά τον εκλογικό νόμο στη χώρα σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την εκλογή, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υποχρεούται να δρομολογήσει διαδικασίες επανάληψης των εκλογών στο δήμο Χιμάρας.

Η προθεσμία αυτή λήγει στις 14 Αυγούστου και όλα δείχνουν ότι ο Φρέντι Μπελέρης δεν θα μπορέσει να ορκιστεί. Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται ότι και σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί για όποια ποινική δίωξη σε βάρος του εκλεγμένου Δημάρχου, εκείνος απαλλάσσετε του αξιώματος και διενεργούνται νέες εκλογές.

Καταλαβαίνει και ο πιο αδαής ποιος είναι ο στόχος των Αλβανών.

Μίλησε μέσα από την φυλακή

Σε σχέδιο του Έντι Ράμα κατά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας αναφέρεται ο Φρέντι Μπελέρης. Ο πρόσφατα εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας παραμένει προφυλακισμένος για 75 ημέρες, με όλες τις αιτήσεις αποφυλάκισής του να έχουν απορριφθεί.

Δυόμισι μήνες συμπλήρωσε στη φυλακή ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, έπειτα και από την τελευταία απόρριψη από το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας, του αιτήματος να αφεθεί ελεύθερος.

Μέσα από το κελί, ο 51χρονος Φρέντι Μπελέρης έδωσε συνέντευξη, στην οποία ανέφερε ότι η τελευταία απόρριψη της αίτησής του από το αλβανικό δικαστήριο ήταν αναμενόμενη από τον ίδιο, αν και οι συνήγοροί του θεωρούσαν ότι λόγω των αδιάσειστων στοιχείων θα τον άφηναν ελεύθερο.

«Είμαι αμετακίνητος, όρθιος, ήρεμος και ακλόνητος. Με γενναιότητα αντιμετωπίζουμε το θράσος των ισχυρών και όπως έλεγε ο Πλάτων, το θάρρος δημιουργείται στους ανθρώπους και από οργή και από μανία και από δύναμη, ενώ η γενναιότητα προέρχεται από τη φύση και τη σωστή διάπλαση των ψυχών», δηλώνει με σιγουριά.

Ο ίδιος κάνει ξεκάθαρα λόγο για το σχέδιο του Έντι Ράμα: «Πρώτον, δεν θέλει να αναλάβω τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος Χειμάρρας και δεύτερον θέλει να ξεριζώσει τον Ελληνισμό από τη Βόρεια Ήπειρο».

Ο Μπελέρης διευκρινίζει ότι «ο Ράμα με χρησιμοποιεί για επίδειξη ισχύος και εκφοβισμό του Ελληνισμού», όπως και για να κρύψει παρατυπίες προηγούμενων ετών στο περιουσιακό. «Η ανθελληνική του στρατηγική δεν είναι πρόσφατη ούτε κεραυνός εν αιθρία. Κι αυτό το γνωρίζει η ελληνική διπλωματία και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις».

«Η εκλογή μου επιβεβαιώνει με τον πλέον βροντερό τρόπο την ύπαρξη και την ισχύ της ελληνικής μειονότητας στον δήμο Χειμάρρας. Αυτό είναι που δεν αντέχει ο εγωισμός του Ράμα, αλλά και ο αλβανικός εθνικισμός», τονίζει.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης