ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

  02/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Χαράλαμπου Γιώτη

Σαν σήμερα 2/2/1950 πεθαίνει ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή του οποίου τις μελέτες και τις έρευνες αξιοποίησε ο Άλμπερτ Αινστάιν.

Το 1920 του ανατέθηκε η οργάνωση και η πρυτανεία του πανεπιστημίου της Ιωνίας στην Ελληνική Σμύρνη. Το Ιωνικό πανεπιστήμιο Σμύρνης ιδρύθηκε το 1920, με πρύτανη και οργανωτή, τον απίστευτο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή......

Τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό, έναν άνθρωπο φαινόμενο, το επιστημονικό επίπεδο του οποίου μπορεί να συγκριθεί μόνο με το επίπεδο των αξεπέραστων Ελλήνων μαθηματικών της αρχαιότητας, της αρχαιότητας κατά την οποία οι πρόγονοί μας όπου πατούσαν το πόδι τους δημιουργούσαν Σχολές, Βιβλιοθήκες, Θέατρα, Ασκληπιεία, με στόχο την εξύψωση του πνεύματος, του πολιτισμού και εν τέλει του ανθρώπου.

Το εξαιρετικό αυτό πανεπιστήμιο της Ιωνίας πρόλαβε να λειτουργήσει μέχρι το 1922, όποτε οι «φίλες» μας, μεγάλες δυνάμεις, Αγγλία Γαλλία, Ιταλία, έφεραν τον Κεμάλ με τους αιμοσταγείς μαμελούκους και δημιούργησαν τον γνωστό «συνωστισμό» στη Σμύρνη.

Προσωπικά υποκλίνομαι στο μεγαλύτερο πνεύμα και μυαλό της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος, ο οποίος επάξια θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στον Αξεπέραστο Πυθαγόρα, τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Υ.Γ.

Η επιστολή Αϊνστάιν στον Κ. Καραθεοδωρή

Ο Αϊνστάιν αναγνωρίζοντας την βοήθεια που δέχτηκε από τον Κ. Καραθεοδωρή, γράφει, σε μία επιστολή αντίγραφο της οποίας βρίσκεται στα αρχεία του μουσείου Κ. Καραθεοδωρή :

"Αρχικά με δυσκόλεψε ένα μικρό γραφικό λάθος που βρισκόταν στην δεύτερη σελίδα. Τώρα όμως κατανοώ τα πάντα. Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε την θεωρία μ’ αυτήν την μορφή στo Αnnalen der Physik, γιατί οι Φυσικοί συνήθως δεν γνωρίζουν τίποτε για το αντικείμενο αυτό, όπως και εγώ άλλωστε. Θα πρέπει να σας φάνηκα με την επιστολή μου σαν τον Βερολινέζο εκείνο, ο οποίος μόλις τώρα ανακάλυψε το Γκρούνεβαλντ και ρωτάει αν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι εκεί μέσα.

Αν θέλετε δε να κάνετε τον κόπο να μου αναπτύξετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε στο πρόσωπό μου έναν ευγνώμονα και συνειδητό ακροατή. Κι αν επιπλέον λύσετε το πρόβλημα των κλειστών χρονικών γραμμών, τότε προσκυνώ σας. Εδώ κρύβεται κάτι, με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν οι κορυφαίοι.

Τους εξαιρετικούς μου χαιρετισμούς

Δικός σας Α. Αϊνστάιν».


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης