Η πρόσφατη πρόταση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, φανερώνει μια σκληρή αλήθεια: όταν πρόκειται για όπλα, λεφτά βρίσκονται, αλλά όταν πρόκειται για την ευημερία των πολιτών, τότε… «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος»!
Είναι πλέον φανερό ότι οι ευρωπαϊκές ελίτ και οι εγχώριοι διαχειριστές της εξουσίας ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Ελλάδα, μια χώρα που δαπανά ήδη το 2,8%-3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ξοδεύει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, ενώ οι Έλληνες πολίτες καλούνται να ζήσουν με μισθούς πείνας και συντάξεις που μετά βίας αρκούν για τα βασικά.
Η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στις υποδείξεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες κατά τουλάχιστον 400-500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025. Η χώρα μας είναι στην τέταρτη θέση σε αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ, πίσω από την Πολωνία, την Εσθονία και τη Λετονία. Την ίδια στιγμή, όμως, βασικές κοινωνικές ανάγκες παραμελούνται, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών συνεχώς μειώνεται και οι πολυδιαφησμένες επενδύσεις περιορίζονται σε αγορές ακινήτων για την απόκτηση της χρυσής visa.
Μισθοί, συντάξεις, κοινωνικό κράτος: «Δεν υπάρχουν λεφτά»
Όταν οι πολίτες ζητούν αξιοπρεπείς μισθούς, τότε η κυβέρνηση μιλάει για «δημοσιονομικούς περιορισμούς». Όταν οι συνταξιούχοι απαιτούν δικαιοσύνη μετά από δεκαετίες εργασίας, ακούν ότι το κράτος «δεν αντέχει» αυξήσεις. Όταν οι νέοι αναζητούν ευκαιρίες στην τεχνολογία και τη βιομηχανία, η απάντηση είναι πως η Ελλάδα δεν έχει τα μέσα να στηρίξει τέτοιες επενδύσεις.
Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες του ελλείμματος σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα για όπλα, χωρίς να υπολογίζονται στο «ταβάνι» των δαπανών. Αυτό αφήνει περιθώριο για ακόμα περισσότερους εξοπλισμούς, την ώρα που το κοινωνικό κράτος παραπαίει.
Αν η κυβέρνηση μπορεί να δώσει 1 δισ. ευρώ επιπλέον για εξοπλισμούς το 2024, γιατί δεν μπορεί να δώσει το ίδιο ποσό για αύξηση μισθών; Αν μπορεί να αυξάνει κατά μισό δισεκατομμύριο τις στρατιωτικές δαπάνες κάθε χρόνο, γιατί δεν επενδύει αντίστοιχα στην τεχνολογία, τη βιομηχανία και την εγχώρια παραγωγή;
Οι Έλληνες αξίζουν περισσότερα!
Πατριωτισμός δεν σημαίνει μόνο αγορές όπλων και στρατιωτικές συμφωνίες. Σημαίνει και εθνική ισχύ, που στηρίζεται σε έναν λαό οικονομικά ισχυρό, με αξιοπρεπείς δουλειές, ένα κράτος που επενδύει στην παιδεία, την τεχνολογία και την ανάπτυξη.