Πάμε Κολλέγιο

  22/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αιφνίδια μέσα στην νύχτα, κατατέθηκε εκπρόθεσμα και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή η τροπολογία του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί συνέχεια της διάταξης του νόμου 4635/2020 για την επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων Κολλεγίων και ξένων πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών. Η τροπολογία δεν συζητήθηκε καθόλου αφού κατατέθηκε εκπρόθεσμα, και υποχρεώνει τα επιμελητήρια να εγγράφουν αποφοίτους κολλεγίων αφαιρώντας τους την αρμοδιότητα να κρίνουν τις αιτήσεις.

Μέσα στις 47 σελίδες της τροπολογίας, προβλέπεται για εναρμονισμό με τις κοινοτικές οδηγίες, η υποχρέωση του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας να εγγράφει αποφοίτους κολλεγίων (εννοείται ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ, τα οποία συνήθως έχουν βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Οι απόφοιτοι θα μπορούν να ασκούν τα επαγγέλματα του Αρχιτέκτονα, του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού για παράδειγμα και τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η τροπολογία θα πλήξει ιδιαίτερα τον κλάδο των Φυσιοθεραπευτών, οι οποίοι στα μέσα Οκτωβρίου δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, που ακύρωσε την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων για αποφοίτους κολλεγίων. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, τα τελευταία χρόνια απόφοιτοι ημεδαπών κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ιδιωτικά κολλέγια), κατ’ επίκληση της κοινοτικής νομοθεσίας περί της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, επιχειρούν να εγγραφούν στα μητρώατου συλλόγου, ώστε να επιτύχουν την πλήρη επαγγελματική εξομοίωσή τους με τους αποφοίτους των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των δημόσιων Α.Ε.Ι. της χώρας.

Τα προγράμματα σπουδών των κολλεγίων παρουσιάζουν συνήθως ουσιώδεις διαφορές με τα αντίστοιχα των ημεδαπών τμημάτων των ΑΕΙ, τόσο σε ύλη όσο λογικά και στην αντίστοιχα απαιτούμενη διάρκεια σπουδών. Πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, απόφοιτοι των Ελληνικών ΑΕΙ, θα υποσκελίζονται από αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης οι οποίοι, αποκτούν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Επιπρόσθετα οι πτυχιούχοι των ΑΕΙ θα έχουν περάσει από την διαδικασία της εισαγωγής τους σε αυτά μέσω πανελληνίων εξετάσεων, με όσες δυσκολίες αυτό επιφέρει, ενώ για να παρακολουθήσουν την ιδιωτική εκπαίδευση, απαιτείται συνήθως μόνο η εγγραφή τους με χρηματικό αντίτιμο.

Παράλληλα, ετοιμάζεται για ψήφιση από το Υπουργείο Παιδείας, ένας νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ο βασικός κορμός του οποίου θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο περικοπής τμημάτων ΑΕΙ και μια μέθοδο εισαγωγής στα πανεπιστήμια με βάση συναρτώμενη από τον μέσο όρο της πανελλαδικής επίδοσης όλων των υποψηφίων που διαγωνίζονται κάθε καλοκαίρι. Αυτά θα έχουν σαν αποτέλεσμα αφενός την μείωση των θέσεων σε πολύ μεγάλα ποσοστά (40%-60%) σε ορισμένες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) αλλά και την συνεπακόλουθη άνοδο των βάσεων εισαγωγής, αφού οι υποψήφιοι που επιλέγουν αυτές τις σχολές είναι αριστούχοι και είναι πολλαπλάσιοι από τις θέσεις που διατίθενται. Μένει αν δούμε αν θα υπάρχει αύξηση τουλάχιστον στις Θετικές Επιστήμες (2ο Επ. Πεδίο), στις Τεχνολογικές Επιστήμες (4ο Επ. Πεδίο) και στις Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης (5ο Επ. Πεδίο).

Με λίγα λόγια θα είναι πολύ πιο δύσκολο και λιγότερες οι θέσεις στα ΑΕΙ για αυτούς που διαβάζουν και θα πρέπει να δώσουν πανελλήνιες, ενώ θα είναι πιο εύκολο σε αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν ισάξιο με τα ΑΕΙ πτυχίο και μάλιστα πιο σύντομα. Η κυβέρνηση τα έχει κάνει λίγο μπάχαλο και φέρνει μέσα στις γιορτές για ψήφιση τα νομοσχέδια παρά τις αντιδράσεις των αρμοδίων φορέων. Πρόκειται για μία σημαντική μεταστροφή προς την ιδιωτική εκπαίδευση με κατάφορη αδικία για τους μαθητές και μελλοντικούς επιστήμονες και τεχνολόγους, και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους «μεγάλους» του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης