Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και η αποδόμηση της μνήμης

  20/01/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δρ. Πατρίσια Κυριακίδου

Κοινωνική Ανθρωπολόγος, ειδικευμένη στη μελέτη της Ελληνικής Κοινωνίας

Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου ΗΠΑ

Στέλεχος των Ελλήνων για την Πατρίδα

Σε βίντεο που γυρίστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2020, η πρόεδρος της επιτροπής του προγράμματος «Greece2021», κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, είπε ότι η επέτειος που τιμά η επιτροπή...

«δεν είναι απλώς ιστορία, αλλά μια μεγάλη ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινή πραγματικότητα, να γιορτάσουμε –όπως μόνο οι Έλληνες ξέρουμε– αλλά και να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε, να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάμε»

Tο βίντεο είναι στον παρακάτω σύνδεσμο διαδικτύου:

https://www.youtube.com/watch?v=1ATUYvlHFuk

Πρώτον, αυτό το βίντεο για την εισαγωγή στην επέτειο των 200 χρόνων από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας 1821, έχει 93 θετικά κλικς, αλλά 406 αρνητικά κλικς που συνδέονται μ' αυτό το βίντεο. Με άλλα λόγια, τέσσερις φορές περισσότεροι πολίτες σχολίασαν το βίντεο αρνητικά, σε σύγκριση με εκείνους που το σχολίασαν θετικά. Αυτό που εξέφρασε στο βίντεο η κυρία Αγγελοπούλου, από τον τρόπο που αντέδρασαν οι πολίτες, φαίνεται «διφορούμενο» - τι εννοεί όταν λέει «εμείς».

Να θυμηθούμε από πού «εμείς» ξεκινήσαμε; να συνειδητοποιήσουμε πού «εμείς» βρισκόμαστε; και να αποφασίσουμε πού «εμείς» θέλουμε να πάμε;

Πολλοί Έλληνες διαφωνούν έντονα με το επίσημο λογότυπο του «Greece2021» επειδή θεωρούν ότι δεν τους εκπροσωπεί, δεδομένου ότι η ελληνική σημαία δεν απεικονίζεται πλήρως στο επίσημο λογότυπο της «Greece2021». Το λογότυπο υποτίθεται ότι απεικονίζει την ελληνική σημαία, όμως από το λογότυπο έχει αφαιρεθεί ο σταυρός και αυτό προσβάλει την πλειοψηφία των Ελλήνων. Όταν η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει προσβληθεί από την απουσία του σταυρού, σε ποιους αναφέρεται τότε με την λέξη «εμείς»; Αναφέρεται στο «εμείς» ως εκπροσώπηση εκείνων των κατοίκων της χώρας που δεν αναγνωρίζουν την Ορθόδοξη θρησκεία και δεν αναγνωρίζουν τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1821. Τη στιγμή που το 97% του γηγενούς πληθυσμού είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί, τότε με την λέξη «εμείς» η κυρία αναφέρεται σε μηδαμινή μειονότητα Ελλήνων ιθαγενών που δεν αυτό-προσδιορίζονται ως ορθόδοξοι ή ενδεχομένως άθρησκοι εντελώς.

Παρακάτω εικονίζεται το επίσημο λογότυπο που εισήγαγε η επιτροπή «Greece2021» το 2020:

Οι Έλληνες Ορθόδοξοι δεν εκπροσωπούνται σε αυτό το λογότυπο και ο λόγος της διαστρέβλωσης έχει να κάνει με την απουσία του σταυρού της χριστιανικής ορθόδοξης θρησκείας. Πολλοί Έλληνες έχουν επικρίνει την επιτροπή «Greece2021» για αντιθρησκευτικότητα και ότι το λογότυπο αντιπροσωπεύει μια αριστερή ιδεολογία που εκπροσωπεί την μηδαμινή μειονότητα του ελληνικού λαού που δεν πιστεύουν σε θρησκεία ή δεν είναι χριστιανοί. Ο εορτασμός των 200 ετών ελευθερίας, με τον τρόπο που γίνεται μέχρι στιγμής, επιχειρεί να μειώσει την σπουδαιότατη σημασία που έπαιξε η θρησκεία πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1821.

Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν την ιστορία του 1821, είτε την πιστεύουν είτε όχι. Τι πρέπει πραγματικά να τιμήσουμε «εμείς» για την 25η Μαρτίου 2021 που πλησιάζει;

Στο ελληνικό ορθόδοξο θρησκευτικό ημερολόγιο, λίγο πριν από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της 25ης Μαρτίου, πέφτει και η Κυριακή της Ορθοδοξίας, 21η Μαρτίου, που αντιπροσωπεύει τη μνήμη της αποκατάστασης των Ορθόδοξων εικόνων από τη Βυζαντινή Αυτοκράτειρα Θεοδώρα.

Απολυτίκιο

Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ, αιτούμενοι συγχώρεσιν των πταισμάτων ημών βουλήσει γαρ ηυδόκησας ανελθείν εν τω Σταυρώ ίνα ρύση ους έπλασες εκ της δουλείας του εχθρού όθεν ευχαρίστως βοώμεν χαράς επλήρωσας τα πάντα ο σωτήρ ημών ο παραγενόμενος εις το σώσαι τον κόσμον.

Η αφαίρεση του σταυρού από την Ελληνική σημαία που απεικονίζει το λογότυπο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τον πόλεμο του 1821, μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ανάθεμα λόγω της Κυριακής της Ορθοδοξίας, που η επιτροπή «Greece2021» δεν αναγνωρίζει με την αφαίρεση του σταυρού. Μαζί με την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η 25η Μαρτίου αντιπροσωπεύει την Ελλάδα. Με την μνήμη της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Έλληνες πατριώτες, πολέμησαν έναν εθνικό θρησκευτικό πόλεμο, θυσίασαν τη ζωή τους για τη θρησκεία και την ανεξαρτησία του έθνους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ελευθερία και η θρησκεία αποτελούν τη βάση της ζωής και της συνέχισής της για τον Ελληνισμό.

Στις μάχες του πολέμου της Ανεξαρτησίας, συμμετείχαν και κληρικοί ως στρατιωτικοί διοικητές, δίνοντας έμφαση στην σημασία της θρησκείας στους αγώνες. Πίνακες εκείνης της εποχής απεικονίζουν τον Όρκο «Ελευθερία ή θάνατος» - το λάβαρο της επανάστασης απεικονίζει 4 λευκά ισόπλευρα τετράγωνα που συμβολίζουν την Ελευθερία και την Πατρίδα, και ο σταυρός που συμβολίζει την πάρεδρον στον θρόνο της δόξης του Θεού Σοφία, που είναι η βάση για την ελληνική ορθόδοξη θρησκεία.

Ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός και η κοινωνική συνείδηση.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν ο Μητροπολίτης Πατρών που ευλόγησε και ύψωσε το λάβαρο της Ανεξαρτησίας στη Μονή Αγίας Λαύρας, Καλάβρυτων Αχαΐας.

Ο Θεόδωρος Βρυζάκης το 1865 απεικονίζει τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό να υψώνει το λάβαρο της επανάστασης στη Μονή Αγίας Λαύρας και να ευλογεί την έναρξη της ελληνικής εξέγερσης στις 25 Μαρτίου 1821.

Με την αφαίρεση του σταυρού από την Ελληνική σημαία, η επιτροπή «Greece 2021», διαγράφει την σύγχρονη ελληνική ιστορία που προκαλεί την «άμβλωση» ολόκληρης της κοινωνικής συνείδησης του ελληνικού λαού. Ακόμη και πριν από το 1821 η ελληνική πίστη στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ανθρωπιστική δραστηριότητα και τη φιλανθρωπία είναι η συνεχής σύνδεση της αρχαιότητας για την ευαισθησία στην αδελφική ανησυχία που συνδέεται με τα ελληνικά θρησκευτικά αισθήματα ευσέβειας προς τους Θεούς. Οι ναοί που ανεγέρθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ναοί ελέους, φιλοξενίας και φιλανθρωπίας που ήταν ιερά καθήκοντα για τον άνθρωπο.

Ο Ελληνισμός της αρχαιότητας αφορούσε την κοινωνική συνείδηση, πράγμα που συνεχίστηκε και στο Βυζάντιο. Ο άνθρωπος έγινε δεκτός ως συνεργός Θεού «Κορινθίους 3.9 και Κολοσσαείς 4.11». Η ισχυρή θεολογική έννοια της σχέσης του Θεού με τον άνθρωπο παρακινήθηκε από την ανησυχία για την ευημερία και τη σωτηρία του ανθρώπου. Κοινωνικά προβλήματα θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν με φιλανθρωπία «Λουκά: 6.36». Οι λειτουργίες ήταν επίσης πηγές κοινωνικού ενδιαφέροντος καθώς πιστεύεται ότι το εκκλησίασμα ήταν υπεύθυνο για την κοινότητα. Ακόμη και καθώς η Εκκλησία μεταφέρθηκε σε οθωμανική αιχμαλωσία, η εκκλησία συνέχισε να αναλαμβάνει τον ρόλο ως προστάτης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν μίσος και διώξεις από το Ισλάμ. Υπήρξε μια συνεχής συνειδητή συμμετοχή στην αντιμετώπιση των δεινών και των αναγκών των υποδουλωμένων ανθρώπων, και ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Εκκλησία τόνισε ότι οι πλούσιοι Χριστιανοί βοηθούν τους φτωχότερους αδελφούς τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση υπό την οθωμανική κατοχή. Ακόμη και μετά το 1821 η Εκκλησία συνέχισε να είναι πιστή στη δράση της και την πεποίθηση ότι η πίστη έπρεπε να συνοδεύεται από καλά έργα «Ιάκωβος: 2.26». Τα ιερά κουτιά ή κιβώτια ελέους της Εκκλησίας ήταν θησαυροί του ελέους για τη βοήθεια άπορων, διότι η εντολή της υπηρέτησης του χριστιανισμού ήταν σημαντική στη διάρκεια αυτών των χρόνων της δίωξης, της καταπίεσης και του προσηλυτισμού.

Η εκτενής αρνητική κριτική του «Greece2021» από τον ελληνικό λαό, εγείρει την κοινωνική συνείδηση στο τι σημαίνει για την θρησκεία και το έθνος η διαγραφή του σταυρού από την σημαία, και εγείρει την αντίδραση για την «άμβλωση» της θρησκείας και ιστορίας του Ελληνισμού. Τα τελευταία 10 χρόνια οι άνθρωποι περνούν μια αβάσταχτη λιτότητα και πολλοί στρέφονται προς την εκκλησία αναζητώντας θεϊκή παρέμβαση και βοήθεια. Δυστυχώς, το κράτος μέσω Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας δεν επιτρέπει στον λαό να εκκλησιαστεί και ο λαός ξεσηκώνεται ενάντια σε αυτή την αντιθρησκευτική βάναυση απόφαση που εκφράζεται επίσης με την κριτική ενάντια στην επιτροπή «Greece2021» η οποία οργανώθηκε από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της επιτροπής είναι η Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην οποία ο Μητσοτάκης ανέθεσε αυτή τη θέση.

Η Εκκλησία υπήρξε προπύργιο της κοινωνικής συνείδησης του ελληνικού λαού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το 1821. Το να αφαιρέσεις τον σταυρό από την ελληνική σημαία είναι σαν να αφαιρέσεις τον σταυρό και από την κορυφή κάθε Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας. Το 2021 είναι η 200η επέτειος της επανάστασης για την Ανεξαρτησία της πατρίδας, που είναι επίσης μια σημαντική έκφραση της κοινωνικής συνείδησης του Ελληνικού λαού. Ο σταυρός της εθνικής σημαίας είναι το σημαντικότερο σύμβολο της Ελλάδος, για όλα όσα έχει προσφέρει η εκκλησία στο λαό. Η έντονη αρνητική κριτική ενάντια στην επιτροπή «Greece2021» είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη.

Αναφορές από το διαδίκτυο:

https://www.youtube.com/watch?v=1ATUYvlHFuk

https://www.greece2021.gr/sima-ellada-2021-tekmiriosi-kai-dimiourgiki-proseggisi.html


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης