Η Άγκυρα επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια με ορμητήριο τα Σκόπια

  21/01/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Νέα Δημοκρατία και Σύριζα έλεγαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει ως αποτέλεσμα να φέρει το κρατίδιο των Σκοπίων σε ευρωπαϊκή τροχιά και να το απομακρύνει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με τους Τούρκους.

Οι εξελίξεις όμως έχουν διαψεύσει παταγωδώς αυτές τις εκτιμήσεις. Όπως έγινε γνωστό, η κρατική ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας ετοιμάζει δίκτυο στις γλώσσες των Βαλκανίων. Η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση TRT σχεδιάζει να εξαπλώσει περαιτέρω την προσπάθεια διεθνούς διασποράς των τουρκικών απόψεων, προγραμματίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες τη δημιουργία περιφερειακού δικτύου στα Βαλκάνια με έδρα στα Σκόπια.

Η εταιρία ανθρωπίνου δυναμικού Popcorn Recruiters, με έδρα το Σαράγεβο, δημοσιεύει αγγελία για προσλήψεις στη νέα ψηφιακή ειδησεογραφική πλατφόρμα της TRT που αναμένεται να λειτουργήσει στους πρώτους μήνες του έτους με την ονομασία TRT Balkans.

Η επιλογή της πόλης των Σκοπίων ως έδρας του βαλκανικού δικτύου είναι χαρακτηριστική για τη σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στην χώρα αυτή ως ορμητήριο διείσδυσης στα Βαλκάνια, καθώς την προτίμησε έναντι άλλων βαλκανικών πρωτευουσών οι οποίες έχουν κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως είναι το Σαράγεβο, η Πρίστινα ή τα Τίρανα. Στη βοσνιακή πρωτεύουσα θα υπάρχει μόνο περιφερειακό γραφείο.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία δίνει μεγάλη βαρύτητα στην διάδοση της προπαγάνδας της, καθώς η πλατφόρμα στα Σκόπια προβλέπεται να έχει πολλαπλά γλωσσικά κανάλια, μεταξύ των οποίων στα αλβανικά, στα σερβοκροατικά με έμφαση στη βοσνιακή διάλεκτο, στα τουρκικά, στα αγγλικά, στα βουλγαρικά, αλλά και στην σκοπιανή διάλεκτο.

Να σημειωθεί, ότι η TRT εκπέμπει ήδη εδώ και 12 χρόνια ένα διεθνές κανάλι προς τις μουσουλμανικές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των Βαλκανίων. Το TRT Avaz, δηλαδή η «Φωνή της TRT» (στα χνάρια του παλαιού ραδιοφωνικού της δικτύου των βραχέων κυμάτων «Η Φωνή της Τουρκίας») αποτελεί παρακλάδι του καναλιού TRT Turk για τις τουρκόφωνες κυρίως χώρες, αλλά εκπέμπει και στα αζερικά, στη βοσνιακή διάλεκτο των σερβοκροατικών, στα τουρκμενικά και στις γλώσσες του Καζαχστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Κιργιστάν (όλες τουρκογενείς) με τουρκικούς υποτίτλους.

Υπενθυμίζεται πως η ιστοσελίδα της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης έχει ειδησεογραφικές σελίδες σε 40 ξένες γλώσσες, περιλαμβανομένων και των ελληνικών (!!!), για την προώθηση των τουρκικών απόψεων παγκοσμίως.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε ολέθρια αποτελέσματα για την χώρα μας. Όχι μόνο εκχωρήσαμε όνομα, ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η εκχώρηση αυτή δεν έκαμψε σε τίποτα την προθυμία των Σκοπιανών να μετατραπούν σε προπύργιο της Άγκυρας και να συνεργαστούν αγαστά με τους Τούρκους!

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές ηγεσίες έχουν εγκαταλείψει τους Έλληνες που ζουν σε άλλες βαλκανικές χώρες και αδιαφορούν πλήρως για την συστηματική και μεθοδική προώθηση των ελληνικών απόψεων και θέσεων διεθνώς.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης