Ελληνοτουρκικά και Λαθρομετανάστευση στο κλισιοσκόπιο – του Ναύαρχου Παναγιωτόπουλου

  23/09/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οδεύουμε προς τέλη Σεπτεμβρίου και όλοι οι γεωστρατηγικοί παίκτες δραστηριοποιούνται δυναμικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δύο είναι τα βασικά σημεία που αναμένεται να κινήσουν τις εξελίξεις στο εγγύς μέλλον, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου στις ΗΠΑ. Αυτά είναι οι νέες έρευνες που αναμένεται να εκτελέσει τουρκία και οι πιθανές «φανερές» συνομιλίες της με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ από τη μία πλευρά και οι εξελίξεις στα ΚΥΤ σε Μυτιλήνη και Σάμο από την άλλη.

Όσον αφορά τις έρευνες που αναμένεται να εκτελέσει το OrucReis, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα επιστρέψει σύντομα στην θάλασσα για έρευνες διάρκειας 90 ημερών. Ανέφερε επίσης ότι «..ξεκινήσαμε δραστηριότητες με δικά μας πλοία. Κινηθήκαμε με αυτό τον τρόπο, επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα, ο πρόεδρός μας λέει πως μπορούμε να συζητήσουμε με όλους, εκτός από τους Έλληνες. Σε ποιον διάλογο ελπίζει με φανατική προσήλωση η ελληνική κυβέρνηση; Τι εννοεί ότι θα προχωρήσει σε διάλογο αλλά όχι υπό το καθεστώς απειλών;».

Αυτά που μπορούμε να περιμένουμε από πλευρά των τούρκων είναι να βγει πάλι το Oruc Reis με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων και να κάνει έρευνες, τις οποίες αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποκρύψει και να συγκαλύψει. Άλλωστε τον πρώτο της Σύμβουλο Ασφαλείας τον απέπεμψε, θα θελήσει να ρισκάρει με τον δεύτερο; Οι έρευνες αυτές των τούρκων είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνουν και περιοχή νότια της Κρήτης, μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα, επικαλούμενοι την Συμφωνία Τουρκίας – Σάρατζ. Βέβαια ο Σάρατζ έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί και η κρίση στη Λιβύη φαίνεται ότι οδηγείται σε ύφεση, αλλά προσωπικά δεν αναμένω κάποια αλλαγή υπέρ ημών όσον αφορά τη συμφωνία για ΑΟΖ Τουρκίας- Σάρατζ.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων Hurriyet και Milliyet, η Τουρκία προσφέρει στην Αίγυπτο θαλάσσια περιοχή, που είναι τρεις φορές η έκταση της Κύπρου, για να την δελεάσει να υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «Υπάρχουν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Είπαμε στην Αίγυπτο, μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία όπως αυτή με τη Λιβύη».Σε περίπτωση σχηματισμού νέας λιβυκής κυβέρνησης, υπάρχει πιθανότητα η συμφωνία για την ΑΟΖ να εγκριθεί από το νέο κοινοβούλιο. Επιπρόσθετα αν υπάρξει και συμφωνία ΑΟΖ Αιγύπτου με Τουρκία, τότε οι απανταχού όρνιθες θα μειδιούν ακράτως με τη στάση των φωτισμένων ηγετών μας.

Τι κάνουν όμως οι φωτισμένοι μας ηγέτες; Από τη φωτιά που είχε δηλώσει ο κος Α/ΓΕΕΘΑ ότι θα κάψει όλους τους εισβολείς, περάσαμε αρχικά στην ακυρωτική της προηγουμένης, δήλωση του κου Γεωργιάδη ότι το Oruc Reis δεν βυθίζεται, στη συνέχεια στην αποπομπή του Συμβούλου Ασφαλείας επειδή του ξέφυγε η αυτονόητη αλήθεια για τις έρευνες και τώρα έχουμε τη δήλωση της κας Μπακογιάννη ότι «Δεν με ενδιαφέρει αν έκανε έρευνες το Oruc Reis στα ελληνικά ύδατα», τουλάχιστον στη φάση αυτή. Ίσως αργότερα να ενδιαφερθεί, όπως ενδιαφέρθηκε ο κος Μητσοτάκης και υπέγραψε την «μυστική» αποκαλούμενη «έγγραφη συμφωνία» του Βερολίνου με τους τούρκους και μπορούμε πλέον να «κοιμόμαστε ήσυχοι». Η συμφωνία μπορεί να είναι μυστική, μπορεί σύμφωνα με τα λεγόμενα των πολιτικών, να μην γνωρίζουν την ύπαρξή της ή το περιεχόμενό της (προφανώς για να βγάλουν την ουρά τους απέξω και να προσπαθήσουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους επικαλούμενοι άγνοια), αλλά σίγουρα ικανοποίησε αριθμό τουρκικών διεκδικήσεων αφού οι τούρκοι αποσύρθηκαν προσωρινά (από τις έρευνες).

Επιπλέον των ανωτέρω, η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την κυπριακή συνυπέγραψε στις 9 Σεπτεμβρίου το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021, το οποίο περιλαμβάνει και την κατάθεση 2,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ προς την Τουρκία, η οποία θα εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος από τα κονδύλια της περίφημης προενταξιακής βοήθειας (για το 2021 ανέρχονται σε 1,9 δις ευρώ) καθώς και τουλάχιστον μισό δις ευρώ από τα κονδύλια για την παράνομη μετανάστευση, για να μην αφήσει δηλαδή τα εκατομμύρια παράνομων μεταναστών που ευρίσκονται στο έδαφός της να περάσουν στην Ελλάδα (κάτι που δεν γίνεται ποτέ και πάντα ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους λαθρομετανάστες για να πιέσει την Ελλάδα).

Η μόνη εν μέρει «θετική» κίνηση θεωρώ ότι ήταν η συμφωνία με την Γαλλία (περισσότερο μια συμφωνία εξοπλιστικών προγραμμάτων που δεν ευοδώθηκε παρά μια αμυντική συμμαχία). Η συμφωνία αυτή ήταν ελλιπής, κακοσχεδιασμένη και μάλλον κίνηση εντυπωσιασμού παρά ουσιαστική ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, κατ’ ελάχιστον στο μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Ο αριθμός των αεροσκαφών Rafale (18) εκτιμώ ότι δεν επαρκεί για ουσιαστική επικράτησή μας στους ελληνικούς αιθέρες όσον αφορά το υλικό (γιατί στην εκπαίδευση και στο φρόνημα σίγουρα υπερέχουμε) αλλά και η παραλαβή και επιχειρησιακή αξιοποίηση των όποιων φρεγατών τελικά θα αγοράσουμε, θα υλοποιηθεί μετά από αρκετά χρόνια και δεν καλύπτει διόλου την παρούσα περίοδο.

Το δεύτερο βασικό σημείο είναι οι εξελίξεις στο ΚΥΤ στη Μυτιλήνη. ‘Όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο, οι Έλληνες για την Πατρίδα εκτιμούν ότι κάψιμο του ΚΥΤ της Μόριας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά Υβριδική Παραστρατιωτική Επιχείρηση, με σκοπό τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των ελληνικών δομών ασφαλείας στο νησί και την προετοιμασία τουρκικών σχεδίων κατά της νήσου. Είδαμε όλοι τη φωτιά, τους λαθρομετανάστες να εγκαταλείπουν με οργάνωση και προετοιμασία το Κέντρο, τα σπασμένα παράθυρα των πυροσβεστικών οχημάτων, τα άγνωστα Drones που πετούσαν στην περιοχή και ακούσαμε για τα περίεργα μηνύματα σε κινητά λαθρομεταναστών. Οι εμπρηστές όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Χρυσοχοΐδης έχουν συλληφθεί, πρόκειται για πέντε λαθρομετανάστες.

Στη παρούσα φάση, έχει στηθεί ο πρόχειρος καταυλισμός στο Καρά Τεπέ, μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και η κυβέρνηση παρακαλάει του λάθρο να μπουν στο νέο «προσωρινό» ΚΥΤ. «Μόνο σε περίπτωση που έρθετε στη δομή θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να φύγετε από τη Λέσβο» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επί του παρόντος ένα μικρό μέρος των λάθρο έχει μπει στο Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι περιφέρονται ασκόπως στο νησί.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη το Καρά Τεπέ είναι προσωρινό και θα κατασκευαστεί άλλο ΚΥΤ, καλύτερο και πιο οργανωμένο από τη Μόρια. Είμαστε όμως σίγουροι για αυτό; Θα είναι έτοιμο έγκαιρα, πριν αρχίσουν οι βροχές; Η αστυνομία τι θα πρωτοκάνει; Θα κυνηγάει τους λάθρο σε όλο το νησί και θα τους βάζει με το ζόρι στο Καρά Τεπέ όταν αρχίσουν οι βροχές ή θα χτυπάει τους κατοίκους που συνέχεια διαμαρτύρονται για την κατάσταση; Θα γίνει σε όλους αυτούς τεστ για κορωνοιό και εγκλεισμός των θετικών κρουσμάτων ή θα κυκλοφορούν σαν ανεξέλεγκτες βόμβες σε όλο το νησί; Θα κρατήσουν όλους τους λαθρομετανάστες στο νησί ή τελικά θα προωθήσουν τους ανήλικους τριαντάρηδες και τις πολυπληθείς οικογένειες με παιδιά στην ενδοχώρα;.

Αγαπητοί μου αναγνώστες, το ερώτημα είναι ένα, λιτό, βασικό, ξεκάθαρο: Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλετε; Η Ελλάδα με τη νεολαία να φεύγει για να επιβιώσει, με τους άστεγους πυρόπληκτους, με τους νεόπτωχους οφειλέτες των τραπεζών, με μια στις δέκα γεννήσεις Ελλήνων (οι άλλες εννέα αφορούν προσφυγόπουλα). Αν όμως βλέπετε πέρα από το γυαλί της τηλεόρασης, βάζετε το μυαλό σας να δουλέψει, καταλαβαίνετε λιγάκι παραπέρα από αυτά που σας λένε. Αν θέλετε την Ελλάδα μας πάλι «ελεύθερη», περήφανη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, δυνατή. Αν θέλετε τα παιδιά σας να προσδοκούν σε ένα καλύτερο μέλλον με ευκαιρίες για ανάπτυξη, για παιδεία, για υγεία, για πολιτισμό. Αν θέλετε τη Ελλάδα μας δυνατή περιφερειακή δύναμη που θα εκμεταλλεύεται η ίδια τους πόρους της προς όφελός της, τότε μία είναι η διέξοδος, οι Έλληνες για την Πατρίδα.

Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος

Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης