Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη καταρρέει: Έντονη διαμαρτυρία των Συμβολαιογράφων

Έλληνες  06/03/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι συμβολαιογράφοι διαμαρτύρονται για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Μέλη του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου κάνουν λόγο για νέες δυσκολίες εν μέσω πανδημίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Διαμαρτύρονται για την πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου σε κοινή ανακοίνωσή τους διατυπώνουν τα τεράστια προβλήματα (όπως τα περιγράφουν) τα οποία δημιουργούνται από την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, η οποία εκτός του ότι η σχετική πλατφόρμα δεν είναι εύχρηστη δημιουργούνται προβλήματα ασφάλειας των συναλλαγών.

Η ανακοίνωση των έξι έχει ως εξής:

«Ενώ η πανδημία μαίνεται και οι οικονομικές δραστηριότητες διεξάγονται μετ’ εμποδίων, νέες δυσκολίες δημιουργούνται στις αγοραπωλησίες των ακινήτων.

Σαν να μην έφθανε η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, με απόφασή του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, προσφάτως δημοσιευθείσα, και ενώ εκκρεμούν πολλούς μήνες, σχετικές υποβληθείσες προτάσεις μας για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, ρυθμίζει τα της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης και τίθεται σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα.

Το επιχείρημα: επιτάχυνση και διευκόλυνση των συναλλαγών.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Χωρίς καμία απλοποίηση του πολυδαίδαλου, ασαφούς, προβληματικού και αντιφατικού συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών (σημειωτέον άλλη αξία έχουμε στη μεταβίβαση, άλλη στον ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ) μεταφέρεται η έντυπη γραφειοκρατία υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου σε «ηλεκτρονικό» περιβάλλον, με μία πλατφόρμα μη λειτουργική και εμφανίζουσα σωρεία προβλημάτων.

Ο πολίτης καλείται να ελέγξει τη δήλωση και να την υποβάλει με ευθύνη του μέσω taxisnet (έχουν όλοι οι πολίτες αυτή τη δυνατότητα;) και ακολούθως να αναμένει 60 ημέρες για τον έλεγχό της, ώστε να είναι σίγουρος ότι έτυχε απαλλαγής φόρου ή ότι του επιβλήθηκε ο σωστός φόρος. Εάν δε, του ζητηθούν επιπλέον έγγραφα, εν αντιθέσει με τη ράθυμη φορολογική αρχή θα πρέπει να σπεύσει εντός 5 ημερών να τα αναζητήσει εν μέσω πανδημίας από τις αρμόδιες αρχές και να τα υποβάλει εμπρόθεσμα.

Επιτυγχάνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η ταχύτητα και η ασφάλεια των συναλλαγών;

Ο συμβολαιογράφος τώρα καλείται, με εφαρμογή πλήθους ασαφών και αντικρουόμενων μεταξύ τους διατάξεων υπολογισμού αξιών, να συμπληρώνει τη δήλωση και τα έντυπα, να υπολογίζει την αξία του ακινήτου, χωρίς εύχρηστη πλατφόρμα, χωρίς καθορισμένα δικαιολογητικά, χωρίς χάρτες εντοπισμού ακινήτων, χωρίς αυτόματη εξαγωγή της αντικειμενικής αξίας, όπως συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ με απλή συμπλήρωση των στοιχείων ακινήτων, και να κάνει στο τέλος τον …θαυματοποιό κινδυνεύοντας να πληρώσει και από την τσέπη του.

Αποτελεί εκσυγχρονισμό και ηλεκτρονικοποίηση η μεταφορά μίας όλως γραφειοκρατικής και ξεπερασμένης διαδικασίας δηλώσεων κεφαλαίου σε ηλεκτρονικό περιβάλλον;

Η Πολιτεία οφείλει να ακούσει τις προτάσεις των συμβολαιογράφων, για μια πραγματικά ασφαλή ηλεκτρονική διαδικασία εξαγωγής της αξίας και του φόρου των ακινήτων, έτσι ώστε πραγματικά να υπάρχει και ταχύτητα αλλά κυρίως ασφάλεια των πολιτών και των συναλλαγών στο περιβάλλον της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.»


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης