Το Ελληνικό Ελαιόλαδο και οι κίνδυνοι που έρχονται

  02/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η χώρα μας μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν τρίτη σε παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο πίσω από τις Ισπανία και Ιταλία, που έτσι και αλλιώς λόγω μεγαλύτερου ζωτικού χώρου αλλά και πληθυσμού κατείχαν τα πρωτεία. Μια πρωτιά όμως που μεταφραζόταν μόνο στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα, καθώς το Ελληνικό Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο ιδίως από περιοχές όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική ήταν το πιο πολυβραβευμένο διεθνώς τόσο για την υφή του όσο και για την γεύση του.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την κρίση που μαστίζει την πρωτογενή μας παραγωγή, την ακρίβεια στα λιπάσματα και στις πρώτες ύλες, την αδιαφορία του κράτους για την στήριξη των αγροτών μας, η παραγωγή ελαιόλαδου φθίνει, με αποτέλεσμα χώρες όπως η Τυνησία να μας έχουν ξεπεράσει και άλλες όπως το Μαρόκο και η Τουρκία να είναι έτοιμες να κάνουν το ίδιο.

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα κυμαίνεται από 2,5 έως 3,2 ευρώ το κιλό, στην Ισπανία η μέση τιμή αγγίζει τα 3,3 ευρώ, στην Ιταλία κυμαίνεται από 3,85 έως 6,2 ευρώ, ενώ στην Τυνησία δεν ξεπερνά τα 2,28 ευρώ το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του ιταλικού ΠΟΠ ελαιόλαδου κυμαίνεται μεταξύ 5,3 και 24 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές φαντάζουν ακόμα εξωπραγματικές για τον Έλληνα παραγωγό, που δεν έχει μάθει να παράγει και να εμπορεύεται Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί μόνο από την Κρήτη και τον κλάδο του ελαιόλαδου τα τελευταία χρόνια, λόγω πτώσης της ποσότητας αλλά και της τιμής. Φανταστείτε για τι ποσά μιλάμε σε πανελλήνιο επίπεδο. Όπως είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Νίκος Μπουνάκης (διευθύνων σύμβουλος εταιρείας στρατηγικού σχεδιασμού που εδρεύει στην Κρήτη), οι λόγοι είναι πολλοί και πρέπει άμεσα να αναζητηθούν λύσεις, προκειμένου να αναστραφεί η κατάσταση γιατί οι ανταγωνιστές "παραμονεύουν".

Ο κ. Μπουνάκης αναφέρθηκε εκτενώς σε λάθη που - όπως επεσήμανε - γίνονται όχι μόνο στην καλλιέργεια της ελιάς, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο συλλέγεται ο ελαιόκαρπος. Επίσης, πώς μεταφέρεται από τους ελαιώνες στο ελαιοτριβείο, αλλά και πόσο λανθασμένος είναι ο τρόπος επεξεργασίας του περίφημου κρητικού ελαιόλαδου.

Οι Έλληνες για την Πατρίδα, έχουμε πολλάκις τονίσει την σημασία της πρωτογενούς παραγωγής στην οικονομία της χώρας, αφού με βαριά βιομηχανία μόνο τον τουρισμό, ανάπτυξη σε πραγματικά νούμερα δεν πρόκειται να υπάρξει. Στο σχέδιο «Αυτάρκεια» αναλύονται λεπτομερώς οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον Έλληνα παραγωγό να ζήσει αξιοπρεπώς, με το κράτος αρωγό στις προσπάθειες του και όχι απλό φοροεισπράκτορα. Με επωφελείς συμφωνίες που θα διοχετεύσουν τα άριστα ποιοτικά προϊόντα της Ελληνικής γης σε ξένες και εν πολλοίς άγνωστες αγορές και βεβαίως γενναία οικονομικά κίνητρα στην νεολαία και όχι μόνο, που θα θελήσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Γιώργος Μανούσος


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης