O Ερντογάν καραδοκεί

  11/01/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Ο νέος χρόνος μας έφερε πρώτα - πρώτα το εμβόλιο της Pfizer κατά του Κορωνοϊού καθώς και επίσης τα νέα μέτρα του εγκλεισμού ή κατ’ οίκον περιορισμού μετά την «ανέμελη» χαλάρωση των εορτών. Αυτά τα θέματα απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος των ειδήσεων, όπως αυτές προβάλλονται από τα συστημικά και ακριβοπληρωμένα κανάλια της τηλεόρασης. Εδώ όμως θα αναφερθώ σε νέα που πέρασαν με χαμηλούς τόνους ή καθόλου, ώστε να μην απασχολήσουν καθόλου τους πολίτες και να αφήσουν τους «αρμόδιους» της «κυβέρνησης» του Κυριάκου Μητσοτάκη να τα χειριστούν με την ησυχία τους. Δηλαδή να τα κάνουν για ακόμη μια φορά μπάχαλο και όταν απαιτηθεί, να συνεχίσουν τις σπασμωδικές και άκρως αποτυχημένες αντιδράσεις.

Αναφέρομαι φυσικά στην γείτονα χώρα, στην Τουρκία, όπου παρεμπιπτόντως την Τετάρτη των Θεοφανείων, έλαβε χώρα κανονικά ο Αγιασμός των Υδάτων του Κερατίου της Πόλης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με πλήθος κόσμου και κολυμβητές που βούτηξαν και έπιασαν τον σταυρό. Πέρα από το μυστήριο όμως, ο Ερντογάν συνεχίζει κανονικότατα το προγραμματισμένο του σχέδιο για την «Γαλάζια Πατρίδα», όπως αποκαλεί την κλοπή και κατάληψη της Κυριαρχίας και των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων, Ελλάδας και Κύπρου.

Στο πλαίσιο των προσχεδιασμένων κινήσεων της Τουρκίας, την περίοδο που μας πέρασε συνεχίστηκαν οι άτοπες και αβάσιμες δηλώσεις τούρκων παραγόντων και πολιτικών, όπως του Υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ που σχετικά με την προσπάθειά τους για να φύγουν οι δυνάμεις που θα υπερασπιστούν τα νησιά μας, δήλωσε ότι «Σαν να μη φτάνει αυτό, για να τα ενισχύσουν πάνε και έρχονται σε αυτά και τα επισκέπτονται. Αυτό δεν είναι πρόκληση ή παρενόχληση»; Δηλαδή θέλει την άδειά τους για να πηγαίνουμε στη Λήμνο και στη Λέσβο και σε όλα μας τα άλλα νησιά;

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak περιέχει άρθρο του αρχισυντάκτη της Ι. Καραγκιούλ με τίτλο «Μια καταιγίδα θα χτυπήσει μετά την πανδημία. Η Τουρκία θα συγκλονίσει περαιτέρω τον κόσμο το 2021!», μέσα σε αυτό γράφει ότι «…από τώρα και στο εξής θα παρατηρήσουμε πραγματικά συγκλονιστικές εξελίξεις. Θα δούμε πώς μια μεγάλη δύναμη διεκδικεί την ιστορία της, διεκδικεί το παρόν, τον ρόλο της που αλλάζει το παιχνίδι, την κληρονομιά της που χτίζει την περιοχή. Ο κόσμος θα παρακολουθήσει μια πολύ πιο κυρίαρχη εκδοχή της Τουρκίας που παρακολουθούσε μέχρι το 2020».

Στο ίδιο μοτίβο η εφημερίδα Aksam έχει άρθρο του καθηγητή Υ. Hacisalinoglou που δηλώνει ότι «…Η δέσμευσή μας για το 2021 είναι η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» στις θάλασσες. Το δικαίωμά μας έχει γίνει νόμος και δίκαιο. Η κατάσταση είναι ίδια στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο». Λέει δηλαδή αυτό που μας έμαθε ο Θουκυδίδης, ότι η δύναμη υπερισχύει και μετατρέπεται σε άτυπο δίκαιο για την πλευρά του ισχυρού.

Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι κύριος στόχος των τούρκων για το 2021, όπως είναι αναμενόμενο, είναι τα ενεργειακά κοιτάσματα, μεγάλος μέρος των οποίων είναι στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ (τουλάχιστον σύμφωνα με το χάρτη της Σεβίλλης), και θα τα διεκδικήσουν με μεγάλη πίεση αλλά και με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τους δυναμικού.

Οι εξελίξεις στο στρατιωτικό δυναμικό τους είναι αρκετά σημαντικές και θα αναφέρω μόνο τις πιο πρόσφατες ή άμεσα αναμενόμενες. Πρώτη είναι η ολοκλήρωση της παράδοσης στις τουρκικές ΕΔ, κατ΄ εκτίμηση άνω των 24 συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων BORA, με βεληνεκές 280 ΚΜ το οποίο καλύπτει όλο το Αιγαίο αλλά φτάνει μέχρι και την Αθήνα (230ΚΜ) αν τοποθετηθούν στις τουρκικές ακτές ή αυξηθεί σε νέα έκδοση η εμβέλειά τους.

Δεύτερη και πολύ σημαντική αναβάθμισή τους, είναι η ολοκλήρωση των δοκιμών και η ένταξη στον τουρκικό στόλο σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τον ερχόμενο Μάϊο του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου TCG Anadolu (L-400), με σημαντικές δυνατότητες διοικήσεως και αποβατικών/ επιθετικών επιχειρήσεων ως επικεφαλής πλοίο μιας Ομάδας Μάχης τύπου ARG/MEU που θα συμπληρώνεται από δύο φρεγάτες, δύο κορβέτες, δύο πυραυλακάτους και ένα υποβρύχιο.

Τρίτη εξέλιξη είναι η προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας του τουρκικού Ναυτικού κλάσης I (F-515), η οποία θα αποτελέσει τη νέα κύρια μονάδα επιφανείας. Η φρεγάτα αυτή αναμένεται να παραδοθεί στο τουρκικό ναυτικό στα τέλη του 2023, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών της.

Τέταρτη εξέλιξη είναι η έναρξη των πτήσεων (από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020) , του πρώτου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας ATR-72-600MPA που παραδόθηκε πρόσφατα στο τουρκικό Ναυτικό. Το αεροσκάφος έχει αποστολή την απόκτηση εικόνας ναυτικών επιχειρήσεων και επίσης τον εντοπισμό και καταστροφή των αντιπάλων Υποβρυχίων. Οι δυνατότητές του σίγουρα είναι αναβαθμισμένες λόγω των σύγχρονων μέσων που διαθέτει.

Όλο αυτό το δυναμικό θα είναι στη διάθεση του Ερντογάν κατά τις αναμενόμενες κινήσεις του για γεωτρήσεις. Έχει κυκλοφορήσει και χάρτης με τις περιοχές που βρίσκονται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης (στην ελληνική υφαλοκρηπίδα), νοτιοδυτικά της Κύπρου (στην κυπριακή ΑΟΖ) και στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου (που αφήσαμε έξω από τη συμφωνία με την Αίγυπτο). Οι γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμα και πριν από το Πάσχα από τα τουρκικά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» , αφού θα έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ και πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ στα τέλη Μαρτίου.

Τι θα κάνει απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Θεωρώ ότι δεν θα κάνει απολύτως τίποτα. Όσον αφορά στα εξοπλιστικά, πέραν από τις δηλώσεις στην έκθεση Θεσσαλονίκης και την αναμενόμενη άφιξη των πρώτων 6 αεροσκαφών Rafale στα τέλη του 2021 (αρχές του 2021 αναμένεται να μεταβούν οι πρώτοι πιλότοι της ΠΑ στη Γαλλία για εκπαίδευση), δεν έχει γίνει κάτι άλλο. Οι συζητήσεις για αγορά νέων Φρεγατών και ενδιάμεση λύση με ενοικίαση, ακόμη δεν έχουν καταλήξει πουθενά, αν και οι προσπάθειες γίνονται τουλάχιστον από το 2013. Το Πολεμικό μας Ναυτικό σίγουρα ξέρει και έχει καταθέσει αρμόδια τις απαιτήσεις του, αλλά φαίνεται ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση, πιθανότατα λόγω σκοπιμοτήτων ή προσδοκία οικονομικών οφελών. Αλλιώς πιστεύω ότι θα είχαμε εδώ και καιρό νέες μονάδες στο στόλο μας. Όλα γίνονται όταν υπάρχει θέληση και ορθή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Όλα γίνονται εάν εφαρμοστεί πατριωτικό πρόγραμμα όπως το πρόγραμμα των Ελλήνων για την Πατρίδα για να γίνει η χώρα μας σεβαστή στρατιωτικά από τον όποιο αντίπαλο.

Αντ’ αυτού, στην Ελλάδα αναμένω να υπάρχει ακόμη η συζήτηση για τα εμβόλια και η προσπάθεια της τωρινής κυβέρνησης να μας πείσει για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους και ακόμη θα υπάρχουν σκληρά μέτρα εγκλεισμού/φυλάκισης στο σπίτι μας ενόψει τόσο της αναποτελεσματικότητας διαχείρισης της κρίσης, όσο και του υποτιθέμενου «τρίτου κύματος» του ιού. Πέρα από αυτά αναμένω για την περίοδο αυτή και την διεξαγωγή εκλογών, με προσπάθεια συγκυβέρνησης ΝΔ-Σύριζα υπό τις ευλογίες της Γερμανίας, ώστε να μην αφήσουν τίποτε πλέον όρθιο. Φυσικά δεν θα μπορέσουν καθόλου να αντιδράσουν στον Ερντογάν και βέβαια θα αποτύχουν παταγωδώς σε κάθε προσπάθεια για στήριξη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αυτό που αναμένω να μας σώσει σε στρατιωτικό επίπεδο είναι η ηγεσία και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που όπως και το προηγούμενο έτος, έτσι και το 2021 θα είναι έτοιμοι να υπερβάλουν εαυτόν ώστε να περικοπεί η θρασύτατη όρεξη καταπατήσεων του Ερντογάν. Στην περίπτωση μάλιστα που γίνουν οι εκλογές, τότε είναι βέβαιο ότι η όποια αδιαφορία ή διστακτικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα βρει απέναντί της ισχυρή αντιπολίτευση και καθαρά πατριωτικό λόγο από τους Έλληνες για την Πατρίδα, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, άσχετο αν αυτές αναφέρονται από τα κατευθυνόμενα συστημικά ΜΜΕ, αναμένουμε να μπούμε θριαμβευτικά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μάλιστα με σημαντικά ποσοστά. Καλή Χρονιά σε όλους και καλή δύναμη.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης