Οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές αξίζουν τον σεβασμό μας!

  14/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με μπλακ άουτ απειλεί τις υπηρεσίες των εταιριών ταχυμεταφοράς το παρατεταμένο lockdown και η παρεπόμενη εκτόξευση των παραγγελιών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

To πρόβλημα καθίσταται ακόμη εντονότερο καθώς το διάστημα του lockdown «συμπεριέλαβε» την ημερομηνία της Black Friday, σε μία ούτως ή άλλως επιβαρυμένη περίοδο λόγω των χριστουγεννιάτικων εορτών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Money Review, o όγκος των αποστολών που αντιμετωπίζουν οι ταχυμεταφορές είναι αυξημένος κατά 80% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και 50% υψηλότερος σε σχέση με το lockdown της εαρινής περιόδου.

Τα προβλήματα που έχουν οι εταιρείες είναι πολλά, για τα οποία έχουν ευθύνη οι ιδιοκτήτες. Όμως, είμαστε σε περίοδο εορτών, με παρατεταμένα τα μέτρα περιορισμού της κίνησης και οι αποστολές δεμάτων έχουν πάρει φωτιά. Οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους.

Οι ρυθμοί και ο όγκος δουλειάς τους έχουν εξουθενώσει. Εργαζόμενοι στα κέντρα διαλογής δουλεύουν σε αδιανόητους ρυθμούς με βάρη, δημιουργώντας τους μόνιμα προβλήματα υγείας, συνεχόμενα εργατικά ατυχήματα (που κάποιοι πιέζουν να μην καταχωρούνται). Οδηγοί ΦΔΧ να δουλεύουν σχεδόν όλη μέρα, να κοιμούνται σπαστά μες τα δρομολόγια με κίνδυνο για πρόκληση ατυχημάτων. Αν σκεφτούμε και την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Όλοι μας, στέλνουμε ή περιμένουμε κάποιο δέμα από αγαπημένα μας πρόσωπα, μιας και η κυβέρνηση για πολύ καιρό μας απαγορεύει να τους επισκεφθούμε. Πολλοί περιμένουν τις αγορές τους, καθώς και αυτό μας το έχει στερήσει η κυβέρνηση. Άλλοι, πάλι, εξυπηρετούνται από τις εταιρείες του κλάδου για το επάγγελμά τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αποστολές αργούν και θα αργούν, ειδικά μέσα στις γιορτές. Δεν πρέπει, όμως, να μετατοπίζουμε τις ευθύνες στους εργαζόμενους. Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες παλεύουν για να μας εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είναι οι μοναδικοί που δεν φταίνε. Σε πολλές των περιπτώσεων μάλιστα προσπάθησαν να ενημερώσουν έγκαιρα γι’ αυτό που ερχόταν. Δεν τα κατάφεραν και αντιμετωπίζουμε όλοι τα αποτελέσματα σήμερα.

Ας κάνουμε λίγη υπομονή, μην τα βάζουμε με τους εργαζόμενους που τρέχουν 12 ή και 15 ώρες την ημέρα για να ανταπεξέλθουν με απλήρωτες υπερωρίες (σε συγκεκριμένες εταιρείες), κι ας τους δείξουμε με αυτόν τρόπο την κατανόησή μας αλλά και τον σεβασμό μας απέναντι στην σκληρή τους εργασία.

Χ.Μ.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης