Οι μισθοί μειώνονται, η φορολογία αυξάνεται!

Έλληνες  07/05/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Για ακόμη μια φορά, τα μέτρα που με σθένος διατυμπανίζει και υπερασπίζει ως κατορθώματά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδείχθηκαν δώρα άδωρα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ (Taxing Wages), η μείωση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα πέρυσι ανήλθε στο 7,4% καθιστώντας την ως την τέταρτη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του.

Επιπλέον, η Ελλάδα και η Ιαπωνία ήταν οι μόνες χώρες του ΟΟΣΑ στις οποίες ο ονομαστικός μισθός μειώθηκε οριακά στην τριετία 2019-2022, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες αυξήθηκε.

Το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώθηκε λόγω της σημαντικής μείωσης των πραγματικών μισθών και λόγω της υψηλότερης συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης (tax wedge) καθώς δεν έγινε τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις κλίμακες της φορολογίας εισοδήματος. Ως εκ τούτου, κάποιοι μισθωτοί φορολογήθηκαν με υψηλότερο συντελεστή ή έχασαν τα επιδόματα που δικαιούνταν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 1,52 ποσοστιαίες μονάδες, στο 35,7%, για παντρεμένους με δύο παιδιά, εκ των οποίων ο ένας έχει μέσο μισθό και ο άλλος μόλις το 67% του μέσου μισθού.

Παναγιώτης Ιωαννίδης


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης