Στην Δεκεμβριανή επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ερντογάν είχε σύντομη επίσκεψη με τον προπονητή του τμήματος καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, Αταμάν, για να περάσει και στο συμβολικό επίπεδο το κλίμα «φιλίας» των δυο χωρών. Μάλιστα, έκαναν λόγο για ελληνοτουρκικό φιλικό αγώνα καλαθοσφαίρισης, κατά την προσεχή επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Η ελληνοτουρκική «φιλία» φέρνει μαζί της και μεγάλες «μπίζνες». Είναι το «καζάν - καζάν» που αναφέρει συχνά ο Ερντογάν, όχι απευθυνόμενος στον Ελληνικό Λαό, από τον οποίο μόνο να πάρει επιδιώκει, αλλά στους ελληνόφωνους ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν ως μόνη «πατρίδα» τους το κέρδος…
Το ελληνοτουρκικό «φλερτ» στον αθλητισμό έχει και συνέχεια. Αυτήν την φορά είναι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία ανακοίνωσε την συνεργασία της με τον τούρκο προπονητή Φατίχ Τερίμ. Θα σταθούμε μόνο σε δυο πλευρές σχετικές με τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της συνεργασίας. Η πρώτη αφορά το «ρεσάλτο» που ετοιμάζουν τουρκικά κεφάλαια, σε αγαστή συνεργασία με ελληνόφωνους ολιγάρχες, στην Ελληνική οικονομία, μέρος των οποίων είναι και οι «επενδύσεις» στο τριαδικό σύμπλεγμα ΜΜΕ – ΠΑΕ - εργολαβίες. Καθόλου τυχαία, ο επιχειρηματίας, παραγωγός και παρουσιαστής, Ατζούν Ιλίτζαλι, γνωστός για τις φιλικές σχέσεις του με το καθεστώς Ερντογάν, αποκάλυψε πως ο ίδιος μεσολάβησε ως «προξενητής» για την συνεργασία Τερίμ - Αλαφούζου. Άλλωστε, ο Ατζούν έχει για χρόνια συνεργασία με τον Αλαφούζο και τον ΣΚΑΪ, ενώ το τηλεοπτικό κανάλι του στην Τουρκία απέκτησε πρόσφατα τα δικαιώματα της Superleague για την γειτονική χώρα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ατζούν φέρεται να επιθυμεί να έχει εμπλοκή με έναν ακόμη ποδοσφαιρικό Σύλλογο στην Ελλάδα, αυτόν του Βόλου, την απόκτηση του οποίου βλέπει ως όχημα για ευόδωση των διαπραγματεύσεών του για την αδειοδότηση του σχεδίου του για την κατασκευή μαρίνας και ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.
Η δεύτερη αφορά το σκοτεινό παρελθόν του Τερίμ και τις ανοικτές διασυνδέσεις του με το βαθύ τουρκικό κράτος και την εθνικιστική τουρκική παράταξη. Δεν είναι κρυφές οι σχέσεις του τούρκου προπονητή με τον Μεχμέτ Αγάρ, γενικό διευθυντή της Ασφάλειας, επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ, εκπρόσωπο του τουρκικού βαθέως κράτους και σχετιζόμενου με τους εθνικιστές «Γκρίζους Λύκους» (το σήμα των οποίων έχει φωτογραφεί να κάνει ο Τερίμ). Ο ίδιος εμπλέκεται στην υπόθεση Σουσουρλούκ, που αποκάλυψε το τρίγωνο αστυνομίας – μαφίας - πολιτικής, ενώ κατά την θητεία του ως διευθυντής Ασφάλειας οργάνωσε παρακρατικές ομάδες που ευθύνονται για την δολοφονία και την εξαφάνιση δεκάδων Κούρδων και αντιπάλων του καθεστώτος. Ο Αγάρ υπήρξε κάτι σαν «πατέρας - προστάτης» για τον Τερίμ, ενώ με την σειρά του ο Τερίμ αποτέλεσε την δημόσια εικόνα του Αγάρ μέσω της δημοφιλίας του στο τουρκικό ποδόσφαιρο.
Τελειώνοντας, ένα ακόμα λυπηρό στην όλη υπόθεση είναι πως, ως επί το πλείστον, η συντριπτική πλειοψηφία των αντιδράσεων των οπαδών του Παναθηναϊκού για την πρόσληψη του Τερίμ δεν εστιάζει στο ότι ένας «γκρίζος λύκος» βρίσκεται στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας του αγαπημένου του Συλλόγου, αλλά απλώς στο ότι αντικαθιστά τον πολύ συμπαθή σε αυτούς πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ταυτόχρονα, έχουμε την εντύπωση ότι η πρόσληψη Τερίμ θα περάσει στο «απυρόβλητο» από τους οπαδούς των αντιπάλων του Παναθηναϊκού για την κατάκτηση του πρωταθλήματος (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός).
Γιώργος Μάστορας