Στην πτήση από την Αθήνα προς την Άγκυρα, ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους τουρκικών ΜΜΕ, δίνοντας τον δικό του απολογισμό για το ταξίδι του στην Ελλάδα. Εκτός των άλλων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες αναφορές του τούρκου προέδρου σε δεδομένα της λεγόμενης «σκληρής ισχύος», για τα οποία δεν έγινε λόγος στην κοινή συνέντευξη Τύπου και είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τον συσχετισμό δυνάμεων και τις διμερείς σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε -μεταξύ άλλων- και τα εξής: «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι, ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμυρίων και έκταση 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίνουμε προσοχή στις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως στην ΕΕ και οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες (…). Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος δεν έχει παραγωγή όπως η δική μας. Εμείς πλέον έχουμε αποκτήσει την δυνατότητα να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας σε αυτόν τον τομέα. Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες της τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από την Ελλάδα. (…). Η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια ευκαιρία. Δουλεύουν μόνο με εξωτερική υποστήριξη και αυτή η υποστήριξη που λαμβάνουν από έξω τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν μια νέα λογιστική κόστους».
Οι παραπάνω διαπιστώσεις-διατυπώσεις θα έπρεπε να λένε πολλά (μα πάρα πολλά) στην Ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, διαλύουν την εικόνα «ειρήνης και σταθερότητας» που έντεχνα θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η πραγματικότητα της τουρκικής απειλής, που δεν σταμάτησε ποτέ και συνεχίζει να είναι εδώ, άλλες φορές με κραυγές πολεμικών απειλών, άλλες φορές τείνοντας «χείρα φιλίας», επιβάλλει σε όσους πραγματικά νοιάζονται για την Ειρήνη, την Ελευθερία, την Ασφάλεια και την Κυριαρχία της Ελλάδος να συζητήσουν σοβαρά πως μπορεί να ανατραπεί αυτή η επικίνδυνη ανισορροπία ισχύος με την γείτονα. Αν δεν θέλουμε να μετατραπούμε σε τουρκικό δορυφόρο ή να συνθλιβούμε στις συμπληγάδες Δύσης και Ανατολής, πρέπει να οικοδομήσουμε βαθμούς Κυριαρχίας, να οικοδομήσουμε και να αντιτάξουμε τα δικά μας στοιχεία ισχύος απέναντι στα επεκτατικά σχέδια των τούρκων.
Όσοι πιστεύουν και επιβάλλουν ανερυθρίαστα ως «εθνική πολιτική» την παραχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας για «να κατευναστεί το θηρίο», είναι άκρως επικίνδυνοι για την Πατρίδα και τον Λαό και πρέπει να ηττηθούν οπωσδήποτε, με την ίδια την Κοινωνία να επιβάλλει εκείνες τις πραγματικά «κόκκινες γραμμές» που εδώ και χρόνια ξεθωριάζουν από τις ενδοτικές πολιτικές συμπεριφορές των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων του «δημοκρατικού τόξου».
Γιώργος Μάστορας