Στους δρόμους οι αγρότες των Φαρσάλων – Κούφιες υποσχέσεις από τον Βορίδη

  26/01/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Οι πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες του "Ιανού" στην επαρχία Φαρσάλων είναι πολλές, βαθιές και δεν κλείνουν εύκολα. Από την πρώτη ημέρα κυβερνητικά κλιμάκια, κλιμάκια του ΕΛΓΑ, άλλων υπουργείων και οργανισμών, βρέθηκαν στα Φάρσαλα δίνοντας υποσχέσεις για άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών σε παραγωγές, σπίτια, αποθήκες, πάγιο κεφάλαιο, οικοσυσκευές σε ποσοστό 100%.

Υποσχέσεις που σε καμιά περίπτωση δεν τηρήθηκαν και σήμερα οι αγρότες μας βρίσκονται σε οριακό σημείο, να μετρούν πληγές, χωρίς καμία βοήθεια από την κυβέρνηση. Παρά τις υποσχέσεις για 100% δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ακόμη και ολοκληρωτικής ζημιάς σε παραγωγούς οι αποζημιώσεις που δίνονται από τον ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής.

Η περίφημη τροπολογία Βορίδη που τόσο πανηγυρίστηκε από κάποιους ότι ανοίγει τον δρόμο για 100% αποζημιώσεις, ήταν στάχτη στα μάτια των αγροτών, δεν ανέστειλε το άρθρο 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ όπως από την πρώτη στιγμή ψήφισης της, κατήγγειλε η ΕΟΑΣΝΛ και βεβαίως ακριβώς η εφαρμογή του άρθρου 7 είναι που μειώνει τις αποζημιώσεις με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σε εξευτελιστικά και μη αποζημιώσιμα ποσοστά ζημιάς. Δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη αποθήκες, μηχανήματα, ζημιές σε σπίτια και οικοσυσκευές, ενώ υπάρχουν αρκετές ενστάσεις με τον τρόπο και την διαδικασία που δόθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Παρά τις ενέργειες και τις κινήσεις που έκαναν οι αγρότες, δεν βρέθηκε αντίκρισμα με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αυτήν την δύσκολη θέση. Από την άλλη βλέπουμε την κυβέρνηση να μοιράζει αφειδώς χρήμα σε κανάλια για να περάσει τις θέσεις της, ξεχνώντας ότι η αγροτική οικονομία είναι η ραχοκοκαλιά της Ελλάδος.

Οι αγρότες ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, είναι το τελευταίο στάδιο για να διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούν από τις ζημιές, αυτά που τους υποσχέθηκε – αλλά δεν έπραξε – η κυβέρνηση. Εμείς από την πλευρά μας, οι Έλληνες για την Πατρίδα, δηλώνουμε συμπαραστάτες στα δίκαια αιτήματά τους.

Χ.Μ.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης