Εθνικές Οδοί - Οι δρόμοι των εκατομμυρίων

  24/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Πλησιάζουμε στα τέλη του Φεβρουαρίου και στον τέταρτο μήνα του αναγκαστικού εγκλεισμού (Lockdown). Σαν παρένθεση αναφέρω ότι ο όρος Lockdown είναι ξενόφερτος και χρησιμοποιείται κατά την ταπεινή μου γνώμη, μετά και από τα μαθήματα του μεταπτυχιακού στην Νευροεπιστήμη, επίτηδες γιατί δεν επιφέρει στον ανθρώπινο εγκέφαλο τις απαιτούμενες διεργασίες ώστε να ανασυρθούν στην επιφάνεια της μνήμης οι ανάλογες παραστάσεις και τα συνδεδεμένα με αυτές συναισθήματα. Έτσι είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτό από τους ανθρώπους. Αντίθετα ο όρος «αναγκαστικός εγκλεισμός» παραπέμπει άμεσα σε κάτι πολύ δυσάρεστο το οποίο δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό, πόσο μάλιστα για τόσο μεγάλο διάστημα.

Όλη η Ελλάδα υποφέρει και ταλανίζεται κάτω από την συνεχώς τονιζόμενη από τα ΜΜΕ απειλή του θανάτου λόγω της «Πανδημίας». Το οικονομικό κόστος σίγουρα είναι πολύ μεγάλο και το έχουμε ζήσει σχεδόν όλοι μας, πόσο μάλλον όσο ο εγκλεισμός αυξάνεται και πιθανότατα να καταστεί αναγκαίο να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες του κρατικού μηχανισμού και των ιδιωτικών αλλά κρατικά υποστηριζόμενων τραπεζών, με σκληρότερα οικονομικά μέτρα τύπου μνημονίου. «Ευτυχώς» η κυβέρνηση του Μητσοτάκη μεριμνά ώστε όσοι πλήττονται από τον εγκλεισμό να ενισχύονται με τις λεγόμενες «επιστρεπτέες προκαταβολές», ένα ποσό που δεν θα σώσει αλλά μάλλον θα κρατήσει οριακά όσες επιχειρήσεις το πάρουν, σε κατάσταση παρατεταμένης νάρκωσης, μέχρι να αρθούν τα μέτρα του εγκλεισμού και να έρθουν τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει με όλους τους Έλληνες, υπάρχουν κάποιοι γνωστοί Έλληνες, κάποιοι φίλοι και συγγενείς μελών της κυβέρνησης, όπως ο Γ. Περιστέρης, μεγαλοεργολάβος των 2 κυβερνήσεων και ο κος Μιχάλης Γουρζής πεθερός του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. Ο αξιότιμοι και δραστήριοι αυτοί κύριοι έχουν τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μεγαλομέτοχοι ο Ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest, ο Γ. Περιστέρης και αντιπρόεδρος ο Μ. Γουρζής (bankingnews.gr 23/4/2019)), ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των «παραχωρησιούχων» για την διαχείριση των Εθνικών μας Οδών και μαζί με άλλους, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Tribune.gr 18/2/21, Μακελειό 20-21/2/21 είναι μερικά από αυτά) έχουν λάβει συνολικά (οι εταιρίες τους) αποζημίωση 40 εκατομμυρίων €. Η αιτία είναι τα διαφυγόντα κέρδη επειδή λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση του Μητσοτάκη για τον πρώτο εγκλεισμό από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2020, μειώθηκε σημαντικότατα η ροή αυτοκινήτων στις Εθνικές Οδούς και οι συνεπακόλουθες εισπράξεις των διοδίων.

Αρχικά οι «παραχωρησιούχοι» (περιλαμβάνονται και οι «Αττική Οδός» και «Μορέας») ζητούσαν αποζημίωση 83,41 εκ. € για απολεσθέντα κέρδη στα διόδια λόγω κορωνοϊού. Τελικά έλαβαν συνολικά 40 εκ €, αναλυτικά ( Έθνος 23/12/20):

· «Νέα Οδός» 13,36 εκ. €

· «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» 6,37 εκ. €,

· «Ολυμπία Οδός» 13,5 εκ. €,

· «Γέφυρα ΑΕ» (Ρίο-Αντίριο) 5,3 εκ. € και

· «Κεντρική Οδός» 1,7 εκ. €..

Η «Νέα Οδός» και ή «Κεντρική Οδός» είναι θυγατρικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ ο ίδιος όμιλος έχει το 17% στην «Ολυμπία Οδό».

Σε αυτό το ποσό πρέπει να προσθέσουμε και την αποζημίωση που θα λάβουν για τον παρόντα αναγκαστικό εγκλεισμό διαρκείας τεσσάρων μηνών, οπότε σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα το συνολικό ποσό, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναμένεται να ξεπεράσει τα 210 εκ. €.

Επιπρόσθετα των μέτρων του εγκλεισμού, για την διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια» ο κος Χρυσοχοΐδης το απόγευμα της Δευτέρας 15/2 πήρε την απόφαση τελικά να κλείσει η Εθνική Οδός για μία ημέρα, για να μην υπάρχουν θύματα. Η απόφαση αυτή ήταν κυριολεκτικά σωτήρια για τον «παραχωρησιούχο», δηλαδή την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ γιατί με αυτόν τον τρόπο ούτε θα έπρεπε να κινητοποιήσουν οι ίδιοι και επί πληρωμή σημαντικό αριθμό μέσων/μηχανημάτων για να κρατήσουν ανοικτή την ΕΟ, ούτε αφού δεν την έκλεισαν αυτοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν πρόστιμο και να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους πολίτες που θα επιχειρούσαν ανεπιτυχώς να την χρησιμοποιήσουν. Το εκτιμώμενο κέρδος είναι πάνω από 1 εκ. €.

Πέρα από όλα τα ανωτέρω, το Δημόσιο εδώ και πέντε έτη δηλαδή και με ΣΥΡΙΖΑ και με Νέα Δημοκρατία, καταβάλλει σε ετήσια βάση αποζημιώσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλύψει τις απώλειες εσόδων ορισμένων «παραχωρησιούχων» μεγάλων οδικών αξόνων. Οι αποζημιώσεις οφείλονται στο γεγονός ότι σταθμοί διοδίων που θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια παραμένουν ανενεργοί. Ενδεικτικά τα δημοσιεύματα (economix.gr 7/1/20, Καθημερινή 23/4/20, 4troxoi.gr 27/4/20 , ypodomes.com 4/5/20 κ.α.) αναφέρουν τα διόδια (κύρια και πλευρικά) σε Ωρωπό, Βαρνάβα, Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο, Χαλκίδα και Τέμπη με συνολική αποζημίωση ανά έτος πάνω από 12 εκ. €, σύνολο δηλαδή για τα 5 έτη, περισσότερα από 60 εκ €.

Από τα παραπάνω είναι ολοφάνερο ότι άλλο απλός Έλληνας πολίτης και άλλο «ημέτερος», ανεξάρτητα από ποιο από τα «μεγάλα» κόμματα είναι στην κυβέρνηση και ποιο στην «αντιπολίτευση», ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη περίπτωση που είσαι απλός Έλληνας πολίτης, μισθωτός ή μικρο-επιχειρηματίας, ποτίζεσαι με «ψευτο-ιδεολογία» και τελικά παίρνεις μερικά ψίχουλα δανεικά για να κρατηθείς ασθμαίνοντας ζωντανός, ενώ στην δεύτερη είσαι με κάθε τρόπο κερδισμένος. Αυτή είναι η συνεχής διάκριση της μεταπολίτευσης, αυτά είναι τα αποκαλούμενα διαπλεκόμενα, αυτή είναι η κατάσταση που πρέπει να αλλάξει άρδην, για να δει η πατρίδα μας καλύτερες ημέρες.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης