Πόρισμα - κόλαφος για την φωτιά στις Μυκήνες. Έκθετη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

  16/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Φαίνεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στο...μάτι τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι το ένα μετά το άλλο τα αρχαία μας μνημεία πέφτουν θύματα της εγκληματικής αμέλειας των κυβερνώντων.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει η εφημερίδα δημοκρατία:

"Βαρύτατα εκτεθειμένη είναι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικά η κυρία Μενδώνη έπειτα από το πόρισμα-κόλαφο της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στις Μυκήνες. Οι εμπειρογνώμονες, που πήραν καταθέσεις από 60 άτομα, στο 90 σελίδων κείμενο που παρέδωσαν στον εισαγγελέα Ναυπλίου διαπιστώνουν παράνομη ρευματοκλοπή από γεώτρηση του Δήμου Άργους – Μυκηνών στο φυλάκιο του τάφου του Ατρέα, στις καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου αλλά και στο περίπτερο των ΕΛ.ΤΑ.!

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων ξεκάθαρα δείχνει ως αίτιο της πυρκαγιάς γυμνό καλώδιο από ρευματοκλοπή. Αυτό, δηλαδή, που μας έλεγε το υπουργείο Πολιτισμού ότι… δεν υπάρχει. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ευθύνη για το συγκεκριμένο καλώδιο, που σε κάποια επίμαχα σημεία ήταν γυμνό, φέρουν τόσο η δημοτική Αρχή όσο και το υπουργείο Πολιτισμού, που ηλεκτροδοτούσε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, όπως ο τάφος του Ατρέα, με κλεμμένο από γεώτρηση ρεύμα. Επίσης, στο πόρισμα περιλαμβάνονται μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ανατολικά, όπου καταλήγει η χαράδρα του Χάβου, υπήρχαν ξερά χόρτα, τα οποία επέτρεψαν την είσοδο του πύρινου μετώπου στον περιφραγμένο χώρο.Σε όλο αυτό το τόξο η πρόσβαση των οχημάτων και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατη, αφού δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες για να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» απέναντι σε μια πιθανή πυρκαγιά που θα «κατέβαινε» από γειτονικό λόφο. Επομένως, και γι’ αυτό το ζήτημα το υπουργείο είπε ψέματα! Πλέον ο εισαγγελέας αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο των δικαστικών ερευνών για την αναζήτηση ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να απολογηθεί για όλες αυτές τις απίστευτες απάτες σε έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Οφείλει όμως να απολογηθεί και πολιτικά για τα ψέματα που επικαλέστηκε και για την άθλια επικοινωνιακή διαχείρηση αμέσως μετά τη φωτιά."

Η εγκληματική αμέλεια των κυβερνώντων, θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των αρχαιολογικών μας χώρων και είναι θέμα χρόνου το να επέλθουν ανεπανόρθωτες βλάβες σ' αυτούς, η ακόμα και το να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, δεδομένου του ότι εκατομμύρια άνθρωποι τους επισκέπτονται (η τουλάχιστον επισκεπτόταν) κάθε χρόνο.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση και καλούμε την κυβέρνηση να καθαιρέσει άμεσα την επικίνδυνα ακατάλληλη υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πριν να είναι πολύ αργά.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης