Έρευνα σοκ: Άνοδος 80% στη χρήση κοκαΐνης και ψυχοφαρμάκων στην Αττική

  07/01/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τη μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας παρουσίασε η χρήση κοκαΐνης κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown στην Αττική, σύμφωνα με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεγάλη αύξηση εντοπίστηκε στα λύματα, όμως, και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όπως οι βενζοδιαζεπίνες.

Ενδεικτική του αυξημένου στρες και των ψυχολογικών αδιεξόδων που φέρνουν τα μέτρα της κυβέρνησης, είναι η αύξηση στη χρήση ψυχοτρόπων και ναρκωτικών ουσιών που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου γενικού εγκλεισμού και μετατράπηκε σε “έκρηξη" κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Με δηλώσεις του στο iatropedia.gr o Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, υποστηρίζει ότι η εξέταση των λυμάτων της Αττικής το περασμένο φθινόπωρο έδειξε αύξηση στη χρήση κοκαΐνης κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η αύξηση παρατηρήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ήταν κατά 20% μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown τον Μάρτιο.

«Τον Μάρτιο του ’20 είχαμε δει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης της τάξης του 60% σε σχέση με το 2019 την αντίστοιχη περίοδο, επειδή ψάχνουμε αυτές τις ουσίες εδώ και πολλά χρόνια. Στη συνέχεια υπήρξε πτώση το καλοκαίρι με το ελάχιστο, το μίνιμουμ στη χρήση κοκαΐνης να σημειώνεται τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο, όμως, άρχισε και πάλι να αυξάνει λίγο, και μετά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αυξήθηκε σημαντικά. Τον Νοέμβριο του 2020, η αύξηση ήταν 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του ’19 και αυξήθηκε κατά 20% από την περίοδο του πρώτου lockdown”, αναφέρει ο καθηγητής.

Θωμαϊδης: «Αύξηση και στα ψυχοφάρμακα»

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε κατά το ίδιο διάστημα στην εξέταση των λυμάτων της Ψυττάλειας και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, που ανήκουν στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις η δραστική ουσία οξαζεπάμη, σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη:

«Από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο φάνηκε αύξηση των αγχολυτικών και κάποιες δραστικές ουσίες, μάλιστα, αυξήθηκαν πάρα πολύ», αναφέρει ο Καθηγητής.

Να σημειωθεί ότι η οξαζεπάμη χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό σκεύασμα, για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του συνδρόμου απόσυρσης από το αλκοόλ.

Το πρόγραμμα ανίχνευσης ψυχοδραστικών ουσιών του ΕΚΠΑ

Το πρόγραμμα ανίχνευσης ψυχοδραστικών ουσιών και άλλων χημικών ενώσεων του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον Καθηγητή Νίκο Θωμαϊδη, είναι αυτό πάνω στο οποίο “πάτησε” το πρόγραμμα της ανίχνευσης του κορωνοϊού στα λύματα.

Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2010 και από τότε κάθε χρόνο ανιχνεύει τη χρήση φαρμάκων, ψυχοδραστικών και ναρκωτικών ουσιών.

Ενδιαφέρον παρουσίαζαν τα στοιχεία, επίσης, και κατά την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης των λυμάτων κατά την περίοδο 2012 – 14, είχε παρατηρηθεί, επίσης, μία πολύ μεγάλη αύξηση των ψυχοφαρμάκων στο λεκανοπέδιο της Αττικής και επίσης μια σταδιακή αύξηση των διεγερτικών ναρκωτικών, όπως η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη.

Αυτός είναι ο στόχος όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Θέλουν να τσακίσουν την ψυχική υγεία των Ελλήνων πολιτών, να κλονίσουν το ηθικό τους και να καταστρέψουν τα όνειρα και τις ελπίδες τους για τη ζωή.

Θέλουν έναν λαό άνευρο και καταβεβλημένο ψυχολογικά, έναν λαό εθισμένο στα ναρκωτικά και τα ψυχοφάρμακα.

Στο χέρι μας είναι να μην τους αφήσουμε να το πετύχουν! Απεξάρτηση τώρα από το βρώμικο πολιτικό κατεστημένο και συστράτευση στον ωραίο πολιτικό αγώνα των Ελλήνων για την Πατρίδα για να φτιάξουμε μία Ελλάδα αντάξια του παρελθόντος της, του πολιτισμού της και του ιστορικού της πεπρωμένου!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης