Παράλυτη Δικαιοσύνη

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η δικαιοσύνη δεν θα επιτευχθεί μέχρις ως ότου αυτοί που μένουν ανεπηρέαστοι απ’ την αδικία, να είναι εξίσου εξοργισμένοι με όσους επηρεάζονται.

 – Benjamin Franklin, εθνοπατέρας και διαφωτιστής των ΗΠΑ

Ο λαός, με σάρκα και οστά αλλά και ως ύψιστο υποκείμενο του ελληνικού Συντάγματος, πρέπει να εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη του. Αλλιώς το πολίτευμα, η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου κλονίζονται.

Εύκολα ακούγονται και λέγονται τα παραπάνω, αλλά η εμπιστοσύνη δύσκολα κτίζεται και εξίσου δύσκολα διατηρείται. 

ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στις 21/7/2021, η έκθεση της Κομισιόν ανέφερε στο πόρισμα της για την Ελληνική Δικαιοσύνη ότι είναι εξαρτημένη και παραμένει ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης.

Όχι ένα και δύο, αλλά πλείστα γεγονότα που έλαβαν χώρα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχουν βάλει τη σφραγίδα σε αυτό το πάρε-δώσε μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, το οποίο όχι μόνο δεν θα είχε θέση σε μια Δημοκρατία που λειτουργεί στην πραγματική της βάση, αλλά προκαλεί και θυμηδία για μια χώρα που από την Κλασσική Εποχή η λειτουργία της απονομής δικαιοσύνης ήταν άξια θαυμασμού και μίμησης. Μην ξεχνάμε, ότι ολόκληρα συντάγματα και νόμοι ξένων χωρών, είναι βασισμένα πάνω στο Ελληνικό Αρχαίο δίκαιο, ειδικά του Σόλωνος.

ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

NOOR1

Στην υπόθεση του Noor1, στον ορισμό δηλαδή της συγκάλυψης και εγκληματικής οργάνωσης από δικαιοσύνη και αστυνομία, υπάρχει μια σιγή ιχθύος από όλα τα εγχώρια μέσα, μιας και δεν την θεωρούν πλέον ως σημαντική υπόθεση, παρόλο που εκκρεμμούν δίκες.

Τον Ιούλιο του 2016, αθωώθηκαν οι 17 από τους 33 κατηγορούμενους στην δίκη για το noor1.

Μέχρι το 2017, αποχώρησαν από την υπόθεση ένας δικαστής και 3 εισαγγελείς και με την πάροδο του χρόνου άλλαξαν πολλά πρόσωπα στο δικαστικό σύστημα. Πολλά πρόσωπα του δικαστικού σώματος και του λιμενικού έχουν δεχτεί απειλητικά γράμματα με βόμβες ή σφαίρες.

Τον Μάρτιο του 2018, η εισαγγελέας Πειραιά ξεκίνησε έρευνα για τον Μαρινάκη με την κατηγορία της λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης. Ο Μαρινάκης βέβαια αρνήθηκε κάθε κατηγορία λέγοντας ότι η στοχοποίηση του είναι πολιτική.

Από την στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση και στα επόμενα χρόνια, δεν έλειψαν περίεργα γεγονότα με ξαφνικούς θανάτους των μαρτύρων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο Βασίλης Γεωργιάδης, ένας από τους μάρτυρες , ο οποίος είχε κατονομάσει 2 ποδοσφαιρικούς παράγοντες που ασχολούνται με τα πετρέλαια και εμπλέκονται στην υπόθεση. Η κατάθεσή του στον ανακριτή εστάλει στο προξενείο της Ελλάδος στο Ντουμπάι. Εδώ να πούμε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα, λόγω απαγόρευσης εξόδου του από τα Εμιράτα λόγω αντιδικίας του με τον πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Νότινγχαμ Φόρεστ, που στην συνέχεια αγόρασε ο Μαρινάκης.

Επίσης ισχυρίστηκε ότι κατείχε έγγραφα που μπορούσε να προσκομίσει στον ανακριτή, αλλά δεν εκλυθεί ποτέ. Έπειτα, έστειλε επιστολή στον ανακριτή διαφθοράς Πειραιά, αλλά επίσης δεν έλαβε καμία απάντηση. Το 2021 βρέθηκε νεκρός. Η αιτία θανάτου του άγνωστη καθώς δεν διενεργήθηκε καν νεκροψία. Συνάμα δεν γνωρίζουμε την τύχη των προσωπικών του ειδών, καθώς και των σημειώσεων και του υπολογιστή του.

Όσο για την εμπλοκή του Μαρινάκη, ο ανακριτής ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση τον Φεβρουάριο του 2021, ζήτησε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Ο εισαγγελέας εφετών Πειραιά διεφώνησε και ζήτησε περαιτέρω έρευνα. Το δικαστικό συμβούλιο κλήθηκε να λύσει την διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, το οποίο με βούλευμα του έκρινε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ανάκριση, αλλά να είναι πλέον διαχωρισμένη από τους Τούρκους χρηματοδότες και διακινητές ηρωίνης.

Ένας άλλος σημαντικός μάρτυρας της υπόθεσης ήταν επίσης ο Σωτήρης Αντωνάτος. Ήταν μεσεγγειουχος φυλακές του πλοίου και είχε καταφέρει να παραδώσει στις αρχές 2 δορυφορικά τηλέφωνα κι σημειώσεις που άνηκαν στον πλοίαρχο του noor1.Σύμφωνα με τον Αντωνάτο, ορισμένα στοιχεία που είχε καταθέσει έχουν εξαφανιστεί από την δικογραφία. Επίσης αντιμετώπισε απειλές και επιθέσεις και το 2020 τον τραυμάτισαν με μαχαίρι. Το επόμενο έτος το 2021, ένα όχημα χωρίς πινακίδες, προσπάθησε να του προκαλέσει τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον αντιμετώπισε νομικές δυσκολίες. Χρεώθηκε με λιμενικά τέλη και πρόστιμο ύψους 600.000 για ρύπανση πετρελαιοειδών.

Αυτήν την στιγμή στις ελληνικές φυλακές, βρίσκονται 5 από τους 7 καταδικασθέντες. Ενώ 2 διέφυγαν σε Βέλγιο και Ιράν. Ο ένας δραπέτης καθώς δεν γύρισε στην φυλακή μετά από 5νθημερη άδεια, ενώ ο δεύτερος που είχε αφεθεί ελεύθερος με την διαδικασία της υφ’ορον απόλυσης, απελάθηκε, παρά την απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Τον Ιούλιο του 2023, ο Αντωνάτος όντας ο τελευταίος εν ζωή και 11ος μάρτυρας, βρέθηκε νεκρός από παθολογικά αίτια.

SIEMENS

Αντιστοίχως και στην υπόθεση της Siemens, η οποία ξεκινάει από του 1930, όμως έγινε ευρέως γνωστή το 2006, έπειτα από έρευνα της εισαγγελίας Μονάχου με 270 εφοριακούς, αστυνομικούς και ανακριτές. Η επιτροπή αυτή ανακάλυψε ότι την περίοδο 1999-2006, η εταιρία είχε δώσει τεράστια ποσά για δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων σε διάφορες χώρες για να εξασφαλίσει συμβόλαια.

Από τα 130.000.000 που έδωσε η Siemens, τα 67.000.000 είχαν δοθεί σε Ελληνικούς παράγοντες.Πολίτικοι από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Με κύριο υπεύθυνο το μεγαλοστέλεχος της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο που είχε κοντινές σχέσεις ιδίως με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Κατά την μεταπολεμική περίοδο άλλα και την μεταπολίτευση, υπάρχουν διαπραγματεύσεις ελληνικών κυβερνητικών παραγόντων με την εταιρία για την προώθηση των συμφερόντων της, οι οποίες είτε θα καρποφορούσαν είτε όχι, ανάλογα με το ύψος του «δώρου» που θα έδινε η εταιρία στα εκάστοτε πολιτικά πρόσωπα. 

Φτάνουμε στο 1989, το γνωστό «βρώμικο ‘89». Τότε, παραπέμπεται ο Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο για 2 υποθέσεις. Την υπόθεση Κοσκωτά και τις υποκλοπές.

Το 2006 λοιπόν που είναι χρονικό σημείο καμπής, η εισαγγελία Μονάχου εισβάλλει στα γραφεία της εταιρίας, ενώ γερμανική εφημερίδα λέει ότι η Siemens ήξερε ήδη εδώ και 1 χρόνο ότι παρακολουθείτο από τις αρχές

Το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ, εκτιμά ότι το συνολικό ποσό για δωροδοκίες φτάνει τα 1,5 δις δολάρια, καθιστώντας το, το κορυφαίο σκάνδαλο σε επίπεδο διαφθοράς των παγκόσμιων αγορών.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζήτησαν στοιχεία από τουλάχιστον 13 χώρες για να διαπιστώσουν πως γινόταν η διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Χριστοφοράκος διέφυγε στην Γερμανία τον Μάιο του 2009. Η γραμματέας του κατέθεσε ότι είχε στενές σχέσεις με την τότε υπουργό εξωτερικών Μπακογιάννη. Με την οποία μάλιστα υπήρξαν και συμμαθητές. Σύμφωνα επίσης με το ημερολόγιο της γραμματέως, υπήρξαν 356 συναντήσεις μελών της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Χριστοφοράκο. Αφού μάλιστα είχαν και οι 2 οικογένειες εξοχικό στην Τήνο όντας γείτονες.

Το 2008 αποκαλύφθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προμηθεύθηκε ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεφωνικά κέντρα από την Siemens αξίας 137.000 ευρώ. 

Ύστερα από έντονες αντιδράσεις και διαστάσεις στο θέμα, εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τον Χριστοφοράκο και το 2009 καταδικάζεται σε απιστία σε βάρος της Siemens.

Εκδόθηκαν 3 ευρωπαϊκά εντάλματα, αλλά ο Χριστοφοράκος δεν παραδόθηκε στην Ελλάδα από τις γερμανικές αρχές και κρατήθηκε στις γερμανικές φυλακές. Στις Γερμανικές αρχές, δίνει 2 ονόματα, τον Τσουκάτο και τον Βαρθολομαίο. Τα χρήματα της περιόδου 2004-2007 άγγιξαν τα 8.500.000 ευρώ.

Μετά την φυγή Χριστοφοράκου, αγνοείται και ένα άλλο στέλεχος της Siemens, ο Χρίστος Καραβέλας, ύποπτος ότι διαχειριζόταν τα μαύρα ταμεία της εταιρίας την περίοδο 1990-2001. Την περίοδο που τα λεφτά που διακινήθηκαν για μίζες σε πολιτικά πρόσωπα, άγγιξαν και ξεπέρασαν τα 32.000.000.

Στην βουλή συστάθηκε εξεταστική επιτροπή και 7 χρόνια μετά ξεκίνησε η δίκη. 64 κατηγορούμενοι. 

Ένας από αυτούς ήταν ο τραπεζίτης Ζαν-Κλωντ Οζβαλντ, που το όνομα του επίσης είχε αναμειχθεί και στο σκάνδαλο για τα γερμανικά υποβρύχια. Και ήταν σε κατ’οίκον περιορισμό στο σπίτι του στα Ιλίσια με βραχιολάκι. Το 2018 κατάφερε να καταστρέψει το βραχιολάκι και έως σήμερα είναι άφαντος. 

Η δίκη αφορούσε τα αδικήματα ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, απάτης σε βάρος του δημοσίου και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Από τότε έχουν περάσει 22 χρονιά και οι περισσότεροι (27) απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής, 22 καταδικάστηκαν ενώ 5 κρίθηκαν αθώοι την ώρα που 10 κατηγορούμενοι δεν βρίσκονται εν ζωή. Παράλληλα, κανένας πολίτικος δεν είναι κατηγορούμενος. Εκμεταλλευόμενοι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Το 2022 το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, έκρινε ότι από τους 22 κατηγορούμενους πρέπει να απαλλαχθούν οι 20 από την κατηγορία ξεπλύματος μαύρου χρήματος! Και η παύση ποινικής δίωξης εναντίων τους για πράξεις που έχουν τελεστεί μέχρι το 2002 λόγω παραγραφής.

Για να καταλάβετε το μέγεθος του σκανδάλου, η νοβάρτις είχε πληρώσει πρόστιμο 350.000.000 δολάρια , την ώρα που η Siemens μόνο στις ΗΠΑ πλήρωσε πρόστιμο 800.000.000 δολάρια. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιδικαστεί τα τελευταία 30 χρονιά σε υπόθεση διαφθοράς.

Η ζημιά που έγινε στο ελληνικό δημόσιο ξεπερνάει τα 70.000.000 ευρώ.

Για το σκάνδαλο της Siemens, η ίδια η Siemens παραδέχτηκε ότι δωροδόκησε και οι ίδιοι οι πολίτικοι παραδέχτηκαν ότι δωροδοκήθηκαν. Η δικαιοσύνη όμως τους αθώωσε ΟΛΟΥΣ!

QATARGATE

Σε αυτήν την περίπτωση, η οποία δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει, δόθηκαν τα κατάλληλα δώρα στα κατάλληλα άτομα με αντάλλαγμα να δημιουργήσουν μια ευνοϊκή εντύπωση για το Κατάρ αλλά και για το Μαρόκο που επίσης εμπλέκεται με ανταλλάγματα σε ψήφους σε βασικά κοινοβουλευτικά ψηφίσματα. 

Απ την μια το Μαρόκο πίεζε για τα αλιευτικά του δικαιώματα και την κυριαρχία του στα υπό αμφισβήτηση εδάφη της Δυτικής Σαχάρας.

Ενώ το Κατάρ, ήθελε να επηρεάσει τις ψηφοφορίες για κατάργηση της βίζας για τους Καταριανούς. Καθώς επίσης και τις ψηφοφορίες του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ.

Από τον Ιούλιο του 2022 είχαν ξεκινήσει οι έρευνες για τις κινήσεις των υπόπτων αλλά και των εμπλεκόμενων ΜΚΟ ενώ οι Βελγικές αρχές στις 9/12/2022 προέβησαν σε συλλήψεις με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης,διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στο σπίτι της Καϊλή και του Παντσέρι βρεθήκαν μετρητά (150.000 στο σπίτι της Καϊλή) (και άλλα 150.000 σε μια βαλίτσα του πατέρα της) (και 700.000 στο σπίτι του Παντσέρι). Ενώ σύμφωνα με το ένταλμα τα λεφτά που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι ξεπερνάει το 1.500.000 ευρώ.

Με γρήγορες διαδικασίες, το ευρωκοινοβούλιο προχώρησε στην καθαίρεση της Καϊλή και το ΠΑΣΟΚ στην άμεση διαγραφή της.

Τα βλέμματα των αρχών επίσης στράφηκαν και στην αδερφή της Καϊλή, την Μανταλας, με διάφορες ΜΚΟ πολλαπλών σκοπών παίρνοντας υψηλά κοινοτικά κονδύλια χωρίς να έχουν δημοσιεύσει ποτέ τους ισολογισμούς της.

Η Καϊλή, της οποίας η ψήφος εκ των υστέρων εμφανίστηκε σε επιτροπή που δεν ήταν καν μέλος και ήταν η μια επιπλέον για να περάσει ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ, συναντήθηκε με υπουργούς από το Κατάρ στις Βρυξέλλες και είχε επισκεφθεί την χώρα 2 φορές. Καθώς επίσης στους λογαριασμούς της και του ανδρός της στην Βραζιλία, εμφανίστηκαν ποσά ύψους 20.000.000 ευρώ.

Δικηγόρος της Καϊλή είναι ο Δημητρακόπουλος.

Πολλοί από τους κατηγορούμενους έχουν αποφυλακιστεί και είναι σε κατ’οίκον περιορισμό με βραχιολάκι. Με τελευταία την Καϊλή, που αποφυλακίστηκε(δεν αθωώθηκε) έως την κύρια δίκη έπειτα από 4 μήνες στην φυλάκιση.

Προτάσεις για βελτίωση της δικαιοσύνης για την ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας,ισονομίας και αμεροληψίας

Ι. Ανεξαρτησία έναντι της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας

1. Επιλογή στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης

Ο τρόπος επιλογής των ανώτατων δικαστικών λειτουργών από την Κυβέρνηση θα πρέπει γίνεται μέσω της σύστασης ενός ανεξάρτητου συμβουλευτικού σώματος, που θα αναδεικνύεται με διαφανείς διαδικασίες και θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς όλων των κλάδων, αλλά και από καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγόρους, ακαδημαϊκούς κλπ, το οποίο θα καταθέτει, με πλήρη αιτιολογία, μια μικρή λίστα υποψηφίων προς την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση θα λαμβάνει την τελική απόφαση, επιλέγοντας μεταξύ των προτάσεων που θα έχουν κατατεθεί.

2. Διοίκηση των Δικαστηρίων

Ρητή συνταγματική διάταξη πρέπει να προβλέπει ότι η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία υποχρεούνται να διαμορφώνουν τις δημόσιες πολιτικές για το δικαστικό σύστημα, με τήρηση της αρχής της δικαστικής ανεξαρτησίας, και να εξασφαλίζουν τους αναγκαίους πόρους και τις απαραίτητες υποδομές για την υλοποίησή τους. Η διοίκηση των δικαστηρίων θα πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από δικαστικούς λειτουργούς.

3. Παρεμβάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας κατά την άσκηση του δικαστικού έργου

Νομοθετικές παρεμβάσεις με φωτογραφικές διατάξεις, ενόσω είναι εκκρεμής μια υπόθεση στη Δικαιοσύνη – κυρίως μάλιστα σε τελευταίο βαθμό – συνιστούν κατά την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Το ίδιο συμβαίνει όταν η εκτελεστική εξουσία αρνείται να εφαρμόσει στην πράξη τις δικαστικές αποφάσεις ή, πολύ περισσότερο, όταν ρητά δηλώνει ότι δεν θα τις εφαρμόσει, καθώς και όταν εκπρόσωποι της εκτελεστικής ή νομοθετικής εξουσίας ασκούν κριτική σε 2 δικαστικές αποφάσεις που δεν τους είναι αρεστές, υποβαθμίζοντας την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. Η συχνή εμφάνιση των φαινομένων αυτών επιβάλλει τη διαμόρφωση ενός Κώδικα με λεπτομερή αναφορά των κανόνων που θα διέπουν τις σχέσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας με τη Δικαιοσύνη στους συγκεκριμένους τομείς.

4. Διαμόρφωση απευθείας σχέσης του δικαστικού σώματος με την κοινωνία

Διαμόρφωση απευθείας σχέσης με τους πολίτες, που μπορεί να καταστεί εφικτή με τη σύσταση γραφείων τύπου τουλάχιστον στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. Ήδη από το 2005, το Συμβουλευτικό Συμβούλιο των Ευρωπαίων Δικαστών του Συμβουλίου της Ευρώπης διακηρύσσει ότι τα δικαστήρια πρέπει να οργανώνουν διαδικασίες πληροφόρησης των πολιτών για τις δραστηριότητές τους, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και τα ΜΜΕ. Προτείνει μάλιστα τη σύνταξη ενός Κώδικα δεοντολογίας για τις σχέσεις δικαστών και δημοσιογράφων, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις υποχρεώσεις των μερών ως προς τον τρόπο παρουσίασης του δικαιοδοτικού έργου. Η επικοινωνία με τους πολίτες μπορεί πάντως να είναι αποτελεσματική μόνο όταν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης, στην οποία θα πρέπει να επενδύσει το δικαστικό σώμα, φροντίζοντας για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και τη διαφάνεια στην εκτέλεση του δικαστικού έργου. Σημαντική είναι επίσης η λήψη νομοθετικών μέτρων για τη θωράκιση της Δικαιοσύνης έναντι πρακτικών του δικαστικού σώματος που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανεξαρτησία του

ΙΙ. Εσωτερική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών

5. Προαγωγές δικαστικών λειτουργών

Στο Σύνταγμα θα πρέπει ρητά να προβλεφθεί ότι οι αποφάσεις σχετικά με τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών θα στηρίζονται στην αξία, τα προσόντα, τις δεξιότητες και την ικανότητα χειρισμού των υποθέσεων και ειδικότερα, αφενός στον τρόπο αντιμετώπισης δυσχερών νομικών ζητημάτων και αφετέρου στην έκδοση αποφάσεων εντός εύλογου, σε συνάρτηση με τη δυσχέρεια των υποθέσεων, χρόνου.

6. Επιθεώρηση δικαστικών λειτουργών

Με τη βοήθεια των πληροφοριακών συστημάτων των δικαστηρίων, πρέπει να αξιολογείται σε κάθε περίπτωση η πραγματική απόδοση κάθε δικαστικού λειτουργού, με βάση τον αριθμό των υποθέσεων που χειρίσθηκε σε ορισμένη περίοδο και κυρίως με βάση την ποιότητα της εργασίας του, όπως προκύπτει από τις αιτιολογίες κάθε απόφασης που εξέδωσε. Η επιθεώρηση δεν πρέπει άλλωστε να αφορά μόνο ατομικά τους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά είναι αναγκαίο να επεκτείνεται και στο σύνολο της λειτουργίας της δικαστικής υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν.

7. Εκπαίδευση και επιμόρφωση δικαστικών λειτουργών

Η εισαγωγική εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, η οποία στη χώρα μας είναι από τις μικρότερες σε διάρκεια σε όλη την Ευρώπη, δεν επαρκεί για να οικοδομηθεί η φυσιογνωμία ενός σύγχρονου δικαστικού λειτουργού στο βάθος μιας πολυετούς σταδιοδρομίας. Για να αποδώσει καρπούς η δικαστική εκπαίδευση πρέπει να συνοδεύεται από υποχρεωτική, διαρκή και ουσιαστική επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών που να εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας τους. Η στέρεη γνώση επί ειδικών αντικειμένων αλλά και η διαρκής ενημέρωση σε θέματα δικαστικής δεοντολογίας και ιστορίας της δικαιοσύνης είναι το καλύτερο εφόδιο για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της γνώμης τους.

Του Γιώργου Στάμου

Μοιραστείτε το

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn