Ψάχνοντας φάρμακα αλλά και το... κοινωνικό κράτος

Έλληνες  04/01/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει η Ιωάννα Καραδήμα,

υποψήφια Βουλευτής Ανατολικής Αττικής

Το να συμβαίνει εν μέσω χειμώνα αύξηση των ιώσεων και του αριθμού των αρρώστων, δεν είναι παράξενο. Επειδή υπάρχουν πολλά κρούσματα, να βλέπουμε ουρές στα φαρμακεία, δεν είναι παράξενο. Το να υπάρχουν όμως στο 2023 ελλείψεις φαρμάκων και ο Υπουργός Υγείας να ρίχνει την ευθύνη στα γενόσημα, αν δεν ήταν απαράδεκτο, θα ήταν γελοίο.

Ειδικά δε όταν μετά τα χρόνια της καραντίνας, των εμβολίων και των ιών, όπου τα κέρδη των  φαρμακευτικών εταιρειών εκτοξεύθηκαν, το να μας λένε ότι δεν υπάρχουν φάρμακα, είναι απαράδεκτο. Ας μιλήσει ο Υπουργός για αισχροκέρδεια των φαρμακοβιομηχάνων, ας μιλήσει για δική του ανικανότητα, αλλά ας μη μας κοροϊδεύει με τα γενόσημα.

Όμως αυτό το φαινόμενο των ελλείψεων δεν είναι πάρα ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Ενός κράτους με διαλυμένη δημόσια υγεία, με ασφαλιστικά ταμεία στα όρια, με ανύπαρκτες κοινωνικές υποδομές. Και το χειρότερο;  Με μια κυβερνητική πολιτική που κάνει τα πάντα για να οδηγήσει τον πολίτη στην ιδιωτική υγεία και ασφάλιση.

Ακόμα και τα φαινόμενα με την Κιβωτό του Κόσμου το δείχνουν. Ότι το ανύπαρκτο κράτος αφήνει κρίσιμους τομείς, όπως η περίθαλψη των ορφανών, των παιδιών με ανάγκες, των ηλικιωμένων, σε ιδιωτικούς φορείς. Με τα φαινόμενα που συνεχώς βλέπουμε σε ΜΚΟ για ανηλίκους όσο και σε ιδιωτικά γηροκομεία - κολαστήρια  Στα οποία,  η πρόσβαση έχει γίνει λόγω κόστους, είδος πολυτελείας.

Όχι κύριοι φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, το κράτος πρόνοιας δεν είναι εμπορικό προϊόν, ούτε λεία σε διάφορους υπόπτους αλληλέγγυους. Είναι κοινωνικό αγαθό και απαίτηση του πολίτη από το κράτος στο οποίο πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές κρατήσεις. Ο ρόλος του κράτους δεν είναι να δίνει  food pass, fuel pass, καλάθια και επιδόματα αγοράς τροφίμων που δεν αντιστοιχούν ούτε σε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης. Ο ρόλος του κράτους είναι να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα, όχι να δίνει ελεημοσύνη.

Μα θα δοθούν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις, θα αντιτάξει κάποιος. Ναι, βέβαια θα δοθούν προεκλογικά. Αλλά ας αναλογισθεί όποιος περιμένει αυξήσεις, πόσο πλήρωνε για τα είδη πρώτης ανάγκης έναν χρόνο πριν και πόσο πληρώνει τώρα. Και ας υπολογίσει έτσι πόσο θα του φτάσουν αυτές οι… αυξήσεις.

Μιας όμως το έτος που μπήκε είναι προεκλογικό ας το θυμηθούμε και στην κάλπη και ας δώσουμε και εμείς οι πολίτες, ένα ολοστρόγγυλο κουλούρι σε αυτές τις πολιτικές της κοροϊδίας.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης