Tεχνολογία: Εχθρός ή σύμμαχος;

  22/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ανέκαθεν η τεχνολογία και η εφαρμογή της στην σύγχρονη κοινωνία αποτελούσε το Μήλο της έριδος όχι μόνο για τους πολίτες που "απολάμβαναν" τα οφέλη της αλλά ιδίως για τους τεχνολογικούς κολοσσούς που πλούτιζαν και πλουτίζουν προσφέροντας υποτίθεται νέα προϊόντα σε απίστευτα υψηλές τιμές χωρίς καμία πρακτική διαφορά από αντίστοιχα παλαιότερα. Φανταστείτε το εξής: αποφασίζετε να κάνετε δώρο σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας πληρώνοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό και ένα χρόνο αργότερα βγαίνει στα ίδια χρήματα το επόμενο μοντέλο από την ίδια εταιρία. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δυο συσκευών; Κατηγορηματικά όχι! Είναι αυτή η εμμονή όμως στην κατανάλωση αλλά και στην ματαιοδοξία του δυτικού πολιτισμού, που πολλοί άνθρωποι θα τρέξουν στο κατάστημα αμέσως μόνο και μόνο για να καλύψουν την ανάγκη του εγωκεντρισμού και την επιδειξιομανία τους.

Η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την τεχνολογία. «Παν μέτρον Άριστον» έλεγαν οι πρόγονοι μας και αυτό ισχύει σε απόλυτο βαθμό εις ότι αφορά την επιρροή που έχει η αυτή στην ζωή μας. Την περασμένη Πέμπτη 17/12 εν μέσω πανδημίας η χώρα μας μπήκε σε μια νέα ψηφιακή εποχή -ή έτσι τουλάχιστον μας το παρουσιάζουν- με την επίσημη λειτουργία του δικτύου 5G. Μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε και την "επίσημη πρώτη" με βιντεοκλήση κατά την διάρκεια της συνάντησης της με την ηγεσία του ομίλου ΟΤΕ και της Deutsche Telekom. Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν τυχαία αφού κατά την διάρκεια και της πρώτης αλλά και της δεύτερης καραντίνας πλήθος κεραιών εγκαταστάθηκαν ανά την επικράτεια μεθοδικά και αθόρυβα για να μην υπάρξουν τυχόν αντιδράσεις.

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει η διευκρίνιση ότι το δίκτυο 5G γενικά, θεωρείται το ίδιο ασφαλές με τους προκατόχους του παρότι λειτουργεί σε ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων. Χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να ενημερωθεί από το διαδίκτυο, ας αναρωτηθούμε όλοι το εξής: τι αντίκτυπο θα έχει στις ζωές μας;

Η απάντηση μολονότι απλή, καθώς μιλάμε για τεράστιες διάφορες στην αποστολή και λήψη δεδομένων κρύβει και κάποιες παγίδες. Η πρώτη αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών (που έτσι και αλλιώς καταπατούνται και τώρα) και η δεύτερη έχει να κάνει ακριβώς με την ίδια την φύση του δικτύου. Πλέον ο εντοπισμός (tracking) θα είναι ζήτημα δευτερολέπτων και οι κυβερνοεπιθέσεις πολλαπλάσιες αφού θα μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε από οπουδήποτε με ένα απλό κινητό η τάμπλετ να τις επιφέρει, ένεκα των μεγάλων ταχυτήτων που το δίκτυο παρέχει. Μια πληροφορία που ταξιδεύει ασύρματα άλλωστε είναι πιο εύκολο να υποκλαπεί από μια ενσύρματη που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα καλώδιο. Η βασικότερη διαφορά άλλωστε μεταξύ ασύρματης και ενσύρματης δικτύωσης στον τομέα της ασφάλειας είναι η απουσία οποιοδήποτε ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή κάλυψης του ασύρματου δικτύου, δηλαδή η δυνατότητα του επιτιθέμενου να κινείται στην περιοχή κάλυψης ανώνυμα και κατά βούληση πραγματοποιώντας πλειάδα επιθέσεων, κάτι που δεν συναντάμε στα ενσύρματα δίκτυα. Ειδικά στην περίπτωση των δικτύων ευρείας περιοχής (Wide Area Networks, W-WAN) π.χ. mobile, 802.16 (wi-max) το μέσο πρόσβασης είναι αδύνατο να ελεγχθεί.

Τουτέστιν, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα αρχεία που ανταλλάσσουμε αλλά και στις συναλλαγές που θα πραγματοποιούμε π.χ. με e-banking. Η εμπειρία χρόνων με το 4G δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει, το αντίθετο θα έλεγα. Στο ζήτημα δε της οικονομίας, σταδιακά θα αναγκαστούμε όλοι να αλλάξουμε τις συσκευές μας όταν πλέον τα απαρχαιωμένα 3G και 4G δεν θα υποστηρίζονται ή θα μας φαίνονται υπερβολικά αργά. Αυτός άλλωστε είναι και ο "κανόνας εξαναγκασμού" τον όποιο όσοι ασχολούμαστε με το αντικείμενο τον γνωρίζουμε άριστα. Κάθε αλλαγή τεχνολογικής γενιάς ή πλατφόρμας απαιτεί και την ανάλογη νόρμα. Κοινώς λεγόμενα "όπου πάει το ρεύμα της εποχής".

Όλα αυτά βεβαίως, σε συνδυασμό με την ψηφιακή κάρτα του πολίτη που έχει ήδη θέσει στο τραπέζι η κυβέρνηση για αρχές του 2021, την μεγάλη επανεκκίνηση (great reset) που προωθεί η παγκόσμια ελίτ, την ταυτότητα εμβολιασμού (vaccination id), την αποσιώπηση κάθε αντίθετης άποψης αλλά και τις διώξεις των Εθνικιστών μας ωθούν σε ένα εύλογο συμπέρασμα: η νέα τάξη είναι εδώ, ο μεγάλος αδελφός είναι εδώ και το 1984 του Τζώρτζ Όργουελ θα ωχριά σε όσα θα έρθουν προσεχώς.

Ακόμα και τα social media πλέον έχουν εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα εις ότι αφορά τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους και είτε τους τιμωρούν είτε τους διαγραφούν. Συνεπώς το αν η τεχνολογία είναι σύμμαχος ή εχθρός μας αυτό έγκειται στο πως βλέπει το ποτήρι ο αναγνώστης: μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Εμείς ως «Έλληνες για την πατρίδα» τηρώντας υπεύθυνη στάση καλούμε όλους τους Έλληνες να είναι σε επαγρύπνηση, να ενημερώνονται σωστά και κυρίως να σκέφτονται. Στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται..

Γιώργος Μανούσος

Απόφοιτος Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης -

Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης