Τι προμηνύει η επίσκεψη Μπλίνκεν

Έλληνες  20/02/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Φτάνει σήμερα στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Στις αποσκευές του έχει τα γεωπολιτικά θέματα, από τα πιο σημαντικά πολιτικά ζητήματα, τα οποία δεν κουβεντιάζονται στις προεκλογικές συζητήσεις, αφού το εγχώριο πολιτικό σύστημα και τα κόμματα που το απαρτίζουν συμφωνούν απόλυτα και δεν έχουν λόγο να «αρπαχτούν» για αυτά.

Ο Μπλίνκεν θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Μητσοτάκη και τον Δένδια όσο και με τον Τσίπρα. Τα θέματα που θα συζητήσουν θα αφορούν την αμυντική συνεργασία των δυο χωρών, την ενεργειακή ασφάλεια, την «κοινή αφοσίωση στην υπεράσπιση της δημοκρατίας», αλλά και την προώθηση της ευρωατλαντικής πολιτικής στα βαλκάνια και την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναμένεται οι ΗΠΑ να πιέσουν προκειμένου να γίνουν σημαντικές υποχωρήσεις από την Ελληνική πλευρά -Εθνική Κυριαρχία και Κυριαρχικά Δικαιώματα-, αφού εκτιμούν ότι η «διπλωματία των σεισμών» αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπάρξει υπέρβαση της κρίσης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Έτσι, θα προχωρήσουν ανεμπόδιστα τα αμερικανικά σχέδια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, για την παραπομπή όλων των ζητημάτων που θέτει η Τουρκία στην Χάγη με την υπογραφή του αναγκαίου συνυποσχετικού, ώστε με αυτόν τον τρόπο να συγκρατηθεί η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, πάντα με αναβαθμισμένο ρόλο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ και με τον Τσίπρα. Η επισφράγιση των ιδιαίτερων δεσμών των ΗΠΑ, εκτός από την κυβέρνηση της ΝΔ, και με τον ΣΥΡΙΖΑ, περνάει και από την πλήρη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους συγκεκριμένους αμερικανικούς σχεδιασμούς, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των προσεχών εκλογών και του ρόλου που αυτή θα έχει την επόμενη μέρα.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης