Την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, υπεγράφη από Ελλάδα και Αίγυπτο η συμφωνία για την μεταξύ τους οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η συμφωνία αυτή σύμφωνα με τους κυβερνητικούς δεν είναι η πλήρης συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα συμφωνίας της συνολικής μελλοντικής συμφωνίας και μια περιορισμένη ρύθμιση, που ουσιαστικό σκοπό έχει την εκ των πραγμάτων ακύρωση της συμφωνίας Τουρκία-Λιβύης. Η κυβέρνηση και οι φιλικά προσκείμενοι γράφοντες, θεωρούν αυτή την συμφωνία μια μεγάλη επιτυχία που ουσιαστικά ακυρώνει την αντίστοιχη τουρκο-λιβυκή.
Οι Έλληνες για την Πατρίδα θεωρούν ότι η υπογραφή της συμφωνίας μας με την Αίγυπτο, είναι:
α) ουσιαστικά ανούσια (καθώς η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο έσβηνε εξ ορισμού το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο δίνοντας πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο),
β) οικονομικά καταστροφική (χαρίζει μεγάλο μέρος των ενεργειακών μας κοιτασμάτων στην Αίγυπτο)
γ) εθνικά προδοτική (παραχωρεί τμήμα της εθνικής μας κυριαρχίας) και ούτε λύσεις δίνει στην παρούσα φάση, ενώ δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.
Παρακάτω φαίνονται δύο απεικονίσεις, η πρώτη με την ΑΟΖ που δικαιούμαστε σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο, και η δεύτερη με την ΑΟΖ που συμφωνήσαμε με την Αίγυπτο.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ
Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΟΖ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Από τη σύγκριση των δύο απεικονίσεων, αλλά και την γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση, βγαίνουν αβίαστα τα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Αναφορικά με την ακύρωση της ψευδο-τουρκολιβυκής συμφωνίας, είναι πέραν από σίγουρο ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της.
2. Η συμφωνία μας με την Αίγυπτο μπορεί σήμερα να αποκαλείται μερική ή τμηματική ή προσωρινή, πλην όμως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
3. Όπως φαίνεται και από τη σύγκριση των δύο απεικονίσεων, η ΑΟΖ της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, περιορίζεται σημαντικά. Ανατολικά φτάνει μέχρι τον 28ο μεσημβρινό και τεμαχίζει τη Ρόδο. Νότια, μικραίνει η ΑΟΖ μας και αντί στο μέσον της απόστασης με την Αίγυπτο (50%-50), η Αίγυπτος πήρε 55% και εμείς 45%.
Δηλαδή,
Α. ΜΕΙΩΘΗΚΕ επήρεια της νήσου Κρήτης και ΔΕΝ ΕΛΗΦΘΗ ΥΠ' ΟΨΙΝ το Καστελόριζο.
Β. ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΜΕ ουσιαστικά από την συμφωνία ΑΟΖ με την ΚΥΠΡΟ. Είναι αμφίβολο αν στο μέλλον αν θα μπορέσουμε να την κάνουμε πράξη.
Γ. Περιορίστηκε σημαντικά και ουσιαστικά εξαλείφθηκε η πρόσβασή μας στα ενεργειακά αποθέματα της Λεκάνης του Ηροδότου.
Δ. Προσφέραμε ως χάρισμα στην τουρκία ένα σημαντικό τμήμα της ανατολικής Μεσογείου. Χωρίς την ΑΟΖ του Καστελόριζου, η Τουρκία αποκτά πρόσβαση στην ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου και επίσης στην Λεκάνη του Ηροδότου. Ουσιαστικά υλοποιεί με χάρισμα της Ελλάδας, όλες τις επιδιώξεις της και μπορεί να πάρει όλα τα «οικόπεδα» που έχει καθορίσει, όπως φαίνεται στην παρακάτω απεικόνιση.
Τουρκικός χάρτης με τα οικόπεδα που διατείνεται ότι κατέχει ο Ερντογάν, να αρχίζουν από τον 28ο μεσημβρινό, όπως ακριβώς υπογράφηκε στη συμφωνία μας με την Αίγυπτο
Ε. ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΜΕ από όποια διεκδίκηση στην ανατολική Μεσόγειο.
ΣΤ. ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, όσον αφορά στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.
Ζ. ΧΑΡΙΣΑΜΕ θαλάσσιο χώρο της ΕΛΛΑΔΟΣ στην Αίγυπτο
ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΗ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ !!!!!
Μετά από τη συμφωνία μας με την Αίγυπτο, αναμένονται στο τέλος του μήνα οι συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο, Ελλάδας – Τουρκίας. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ!
Μόνο οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ έχουν στις θέσεις τους και στο πρόγραμμα την ΑΜΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΟΖ με την ΚΥΠΡΟ, μια συμφωνία που ουσιαστικά σαμποτάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια συμφωνία που είναι η μόνη λύση για την παρουσία μας στην ανατολική μεσόγειο.
Αντιναύαρχος ε.α.
Μιχάλης Παναγιωτόπουλος