"ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ": Έφυγε από κοντά μας ο Φάνης Χαμόδρακας

  02/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει η Μάχη Γραικού

Εγκατέλειψε νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας τα εγκόσμια, ένας σπουδαίος αγωνιστής, ένας ασύγκριτος πατριώτης, ο ακάματος μαχητής Φάνης Χαμόδρακας, σε ηλικία 92 ετών. Η απώλεια είναι μεγάλη για την οικογένειά του, για όλους εμάς που πάντα ακούγαμε με σεβασμό έναν δάσκαλο της ζωής και των αγώνων, ένα διακεκριμένο στέλεχος της ΔΕΗ, τα λεγόμενά του. Πολλά εκ των οποίων συμπυκνώθηκαν σε ένα καταπληκτικό βιβλίο που αποκαθιστά την αλήθεια για την ηρωική «Χ» και μας περιγράφει λεπτομερώς τη Μάχη του Θησείου, που έσωσε την Ελλάδα από την κομμουνιστική επιβουλή. «Η δική μου προσπάθεια έχει ως στόχο την καταγραφή κάποιων γεγονότων που έζησα προσωπικά σαν παιδί, αλλά και τις μαρτυρίες κάποιων αγωνιστών της ‘Χ’, που ο Θεός τους διατηρεί μέχρι σήμερα στη ζωή. Μαρτυρίες που καταδεικνύουν όχι μόνο το πάθος που είχαν οι τότε νεαροί αγωνιστές κατά των ναζιστών κατακτητών, και αργότερα, αυτά τα παιδιά, μια χούφτα όλοι κι' όλοι, περικυκλωμένοι από τις ορδές του κόκκινου φασισμού αγωνίστηκαν με απαράμιλλη γενναιότητα στην περιοχή του Θησείου για σαράντα οκτώ ώρες θυσιάζοντας στο βωμό της Ελευθερίας της Πατρίδας μας ακόμα και τις ίδιες τις ζωές τους, αλλά ταυτόχρονα οδήγησαν τον ΕΛΑΣ στην πρώτη του ήττα, έστω και αν το Θησείο έπεσε», είπε για το βιβλίο του αυτό ο αγαπημένος όλων μας μπροστάρης του πατριωτισμού.

ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΑΦΟΒΑ

Ό,τι και να πούμε για τον Φάνη Χαμόδρακα είναι λίγο. Ήταν πάντα εκεί. Αγωνίστηκε άφοβα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του για να προστατέψει την ιερή μνήμη των μαχητών της «Χ», που αρχικά κόντρα στους Γερμανούς και αργότερα κόντρα στους κομμουνιστές, έπεσαν τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, εκτελώντας το ιδεώδες προς το έθνος και την πατρίδα καθήκον. Ο Φάνης Χαμόδρακας ήταν ευγενής και προσιτός, μεγάλωσε εξαιρετικά παιδιά, απέκτησε εγγόνια και έμαθε πολλά πολλούς εξ ημών. Στον πρόλογο συνέντευξης που παραχώρησε στον Νίκο Χιδίρογλου τον Δεκέμβριο του 2013, διαβάζουμε: «Ο Φάνης Α. Χαμόδρακας, ένας επιφανής συμπολίτης μας, προέρχεται από μια οικογένεια ηρώων, οι οποίοι μαρτύρησαν στα χέρια των κομμουνιστών στη διάρκεια των Δεκεμβριανών. Ο πατέρας, ταγματάρχης Αριστείδης Χαμόδρακας και οι υιοί του Ιωάννης Χαμόδρακας φοιτητής Νομικής, Κωνσταντίνος Χαμόδρακας, φοιτητής Νομικής και Οδυσσέας Χαμόδρακας απόφοιτος Βαρβακείου. Ήταν όλοι τους Χίτες, στελέχη της πρώτης μαχητικής πατριωτικής οργάνωσης του Γεωργίου Γρίβα, που πρέσβευε την ιδέα της Μεγάλης Ελλάδος… Ο Φάνης Χαμόδρακας, οικονομολόγος με μεταπτυχιακά, ήταν επί σειρά ετών στέλεχος της ΔΕΗ, αλλά στο παρελθόν και αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) και εντεταλμένος αντιπρόεδρος στην ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα)». Ο πατέρας του ταγματάρχης Αριστείδης Χαμόδρακας και οι υιοί του Ιωάννης Χαμόδρακας φοιτητής Νομικής, Κωνσταντίνος Χαμόδρακας, φοιτητής Νομικής και Οδυσσέας Χαμόδρακας απόφοιτος Βαρβακείου, όλοι τους Χίτες, σφαγιάστηκαν από τον ΕΛΑΣ. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «πώς μπόρεσε η μητέρα σας να αντιμετωπίσει το χαμό των αγαπημένων της προσώπων; Απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, μόνο εσείς μείνατε μετά τη σφαγή…», ο Φάνης Χαμόδρακας απάντησε: «Η μητέρα μου για τρία-τέσσερα χρόνια, κυμαινόταν μεταξύ της νηφαλιότητας και της τρέλας. Το ξεπέρασε γιατί είχε εμένα και ήθελε να επιβιώσω εγώ. Και πράγματι ήταν αξιοθαύμαστη, γιατί ήταν και μάρτυς και ηρωίδα. Λέω δε ηρωίδα, γιατί τον μικρό μου αδερφό που του βγάλανε τα μάτια και τον πετάξανε στο ρέμα της Χαμοστέρνας, το έκανε άνθρωπος που τον είχε βγάλει από τη φυλακή ο πατέρας μου. Κι όταν έγινε η δίκη του και όλοι λέγανε αυτός σκότωσε και τον Οδυσσέα τον Χαμόδρακα, ήρθε η στιγμή να καταθέσει και η μητέρα μου. Και ρωτήθηκε από τον στρατοδίκη: ‘κυρία Χαμόδρακα, σκότωσε το παιδί σας;’ Και η μητέρα μου απάντησε: ‘κύριε στρατοδίκα, ορκίστηκα να πω την αλήθεια. Δεν τον είδα, εάν σκότωσε το παιδί μου, ας τον τιμωρήσει ο Θεός’. Η κατάθεση της μητέρας μου, τον έσωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως Χ

Με μεγάλη λύπη ενημερώνουμε τους Έλληνες Πατριώτες για την φυσική απώλεια του ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ και μέλους της Εξ.Επ. του Συνδέσμου μας, σεβαστού σε όλους ΘΕΟΦΑΝΗ ΧΑΜΟΔΡΑΚΑ. Ο εκλιπών υπήρξε από τα πλέον συνειδητά και ενεργά μέλη της "Χ", τιμώντας το αδικοχαμένο αίμα του Πατρός του Αριστείδη (ταγματάρχου – πολεμιστή της Εποποιίας της Βορείου Ηπείρου) και των ΤΡΙΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ του, Ιωάννη, Οδυσσέα και Κωνσταντίνο, οι οποίοι ΟΛΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά την Δεκεμβριανή κομμουνιστική ανταρσία του 1944. Ο Θεοφάνης Χαμόδρακας άφησε πολύτιμη κληρονομιά σε όλους εμάς το αποκαλυπτικό βιβλίο του «ΘΗΣΕΙΟ, Ιούνιος 1941 – Δεκέμβριος 1944», όπου παρουσιάζει με λεπτομέρειες την αντιστασιακή δράση της «Χ», αλλά και την καίρια συμβολή της στον διμέτωπο αγώνα της Ελευθερίας απέναντι των κατακτητών και των κομμουνιστών. Το βιβλίο του κυκλοφόρησε και μέσω των εφημερίδων «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και «Εστία» με τον τίτλο «Από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ, - ο ρόλος της οργανώσεως ¨Χ¨ και ο Γρίβας». Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021, στις 11 π.μ. στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου απεφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση, με ομόφωνη απόφαση, όπως:

- Να εκφράσουμε τα Συλλυπητήριά μας στην Οικογένεια και να συμμετάσχουμε στο Πένθος με την παρουσία αντιπροσωπείας στην εξόδιο ακολουθία

- Αποστολή Στεφάνου, ως ελάχιστο δείγμα Σεβασμού και Εκτιμήσεως

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας Δήμητρα Μυλωνά

ΠΗΓΗ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης