Ursula von der Leyen –η αποτυχημένη Γερμανίδα πολιτικός, και η ΕΕ καράβι που μπάζει

  12/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τίνα Αγαπίου – Διεθνολόγος Λευκωσία

Από το Brexit έως τη μετανάστευση, φαίνεται πια πως ο ξεπεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει σταματημό. Η αργή και χαοτική στρατηγική εμβολιασμού του μπλοκ έχει θορυβήσει τους πολιτικούς, έχει απογοητεύσει τις επιχειρήσεις και έχει οδηγήσει σε σιγοβράζουσα οργή μεταξύ των 450 εκατομμυρίων πληθυσμού της. Για πρώτη φορά, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με το ερώτημα: Ποιος είναι ο σκοπός της, μια και είναι εμφανές, πως η συνεργασία των 27, είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι, η κάθε κυβέρνηση πάρει ατομική πρωτοβουλία; Μετά από σχεδόν ένα χρόνο «lockdown» παλεύοντας τη καταπολέμηση μιας υγειονομικής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη σκληρότερα από όποιο άλλο μέρος του υπόλοιπου πλανήτη, η αδυναμία της ΕΕ για να βγει από τη κρίση γίνεται όλο και εντονότερη. Η ΕΕ έχει αποτύχει στην πρωταρχική της υποχρέωση - να προστατεύσει τους πολίτες της – με το φόβο να μεγαλώνει για ένα διαβρωτικό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Τα κράτη μέλη πια, φλερτάρουν με την Ευρώπη των Εθνών, η εθνικιστική δεξιά να πιέζει πια ως ανερχόμενη δύναμη, υποχρεώνοντας την ΕΕ να δικαιολογεί συνεχώς την ύπαρξή της, «λάθος στο λάθος» με εκτεταμένες πια συνέπειες όπου αν είχαν πραγματοποιηθεί από μια μεμονωμένη κυβέρνηση θα το δικαιολογούσαν.

Αντί για «τη στιγμή της Ευρώπης», όπως τη περιέγραψε η Πρόεδρος της Ευρωπαικής Εξωτερικής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, το Δεκέμβριο, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προσπαθούν να δικαιολογήσουν εφησυχασμό και υπερβολική εμπιστοσύνη ότι το σχετικό μέγεθος της ΕΕ θα διασφαλίσει αυτόματα την επιτυχία.

Το κερασάκι στη τούρτα, ο εξευτελισμός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτή τη φορά, από τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μπροστά από τηλεοπτικές κάμερες. η επικεφαλής της Ευρωπαικής πολιτικής, χρειάστηκε κάποιες μέρες να συνέλθει. Δεν της έφτανε το «ακατόρθωτο» λάθος του Ην. Βασίλειου, (κατά την ΕΕ), για περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων, με τη Βρεττανία να δείχνει δύναμη ισχύος για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το Brexit, ταπεινώνοντας την ΕΕ, η Von der Leyen δέχεται και το κτύπημα από τη μεριά της Μόσχας.

Είναι να αναρωτιέται κανείς, πώς η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορέσει να χαράξει μια κοινή, Εθνική γραμμή, και να προωθήσει την Ευρωπαική αποστολή, όταν απλά από τη σωρεία λαθών της, η αξιοπιστία της ΕΕ κινδυνεύει. Είναι πιά γνωστό, πως η φον ντερ Λάιεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη της από ορισμένες Εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ, αντιμετωπίζοντας την οργή μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Δύσκολο πια να την κερδίσει ξανά. Η δήλωση της την Τετάρτη ότι η επιτροπή θα πρέπει να δει «ποια διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε» από τις καθυστερήσεις του εμβολιασμού και παραδέχτηκε λάθη στο ζήτημα του Brexit, τα οποία «λυπάμαι βαθύτατα», έχει εξοργίσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι νομοθέτες, οι οποίοι έχουν την απόλυτη εξουσία να απολύσουν μαζικά προέδρους και τις ομάδες επιτρόπων τους, έχουν ήδη υπαινιχθεί ότι σιγοβράζουν τον θυμό τους, με περισσότερους από 70 από αυτούς αυτή την εβδομάδα να υπογράφουν επιστολή ζητώντας από τον Μπορέλ να παραιτηθεί.

«Ένα μέλλον αμφιταλαντευόμενο»

Η ΕΕ εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, με την Άγκελα Μέρκελ, να παραιτείται τον Σεπτέμβριο, και τον Μακρόν να κατευθύνει τη Γαλλία προς πρόωρες εκλογές το 2022, απειλούμενος από μια ανερχόμενη εθνικιστική δεξιά. Χωρίς καμία βεβαιότητα σχετικά με το πότε τα πράγματα θα επιστρέψουν σε μια φυσιολογική πορεία μετά την λεγόμενη πανδημία και την οικονομική ανάκαμψη να δείχνει ανώμαλη, η ΕΕ μάλλον δείχνει πως δεν αντέχει πολλα νέα «λάθη.» Η καθυστέρηση της ΕΕ να εμβολιάσει τους πολίτες της κατά του coronavirus σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, έχει σπρώξει χώρες όπως την Ουγγαρία να παρακάμψει την όποια Ευρωπαική οδηγία, εγκρίνοντας τα Ρωσσικά και κινέζικα εμβόλια, με την Τσεχία να ακολουθεί. H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για πρώτη φορά παραδέχεται, «Είναι γεγονός ότι δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε στον αγώνα μας ενάντια στον ιό, αργήσαμε με την άδεια, ήμασταν πολύ αισιόδοξοι σε σχέση με τη μαζική παραγωγή, και ίσως ήμασταν πάρα πολύ σίγουροι ότι αυτό που παραγγείλαμε θα παραδοθεί πραγματικά στην ώρα του.»

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μία από τις πιο ισχυρές θέσεις εργασίας στον κόσμο. Πρακτικά, η Γερμανίδα πολιτικός, και πρώην υπουργός άμυνας κ. Von der Leyen δεν έχει προσφέρει και ιδιαίτερα κατά τους 14 μήνες της θητείας της. Λαμβάνει όμως € 27 903,32 το μήνα ή € 335 000 ανά έτος. Συγκριτικά, ο Donald Trump, απερχόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λάμβανε ετήσιο μισθό €368 000. Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel αναφέρεται ότι έχει ετήσιο μισθό €242 000, κατά €93 000 λιγότερα από την κ. Von der Leyen.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης