Σύνοδος Κορυφής: Το «Βατερλώ» του Μητσοτάκη

  11/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Λίγες δεκάδες χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες, βρίσκεται το πεδίο μάχης του Βατερλώ. Η ιστορική σημασία του ονόματος αυτού, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ήττα που υπέστη η ελληνική εξωτερική πολιτική στη χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αποδείχθηκε ότι ήταν άνευρη, χωρίς στρατηγική και χωρίς δυνατότητα παρέμβασης. Πολύ απλά: η "φωνή" της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν εισακούεται στο παραμικρό από τους Ευρωπαίους «εταίρους» μας.

Στις 16 Νοεμβρίου, η Πολωνία και η Ουγγαρία άσκησαν βέτο για τους όρους χορήγησης του Ταμείου Ανάκαμψης και δικαιώθηκαν. Έλαβαν τα ανταλλάγματα που ζητούσαν σχετικά με τους όρους χορήγησης του μεγάλου αυτού χρηματοδοτικού πακέτου.

Η Ελλάδα όμως τι κέρδισε από την μονίμως διακριτική και συναινετική στάση της; Απολύτως τίποτα.

Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής είναι πολύ αρνητικό για τα ελληνικά συμφέροντα.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η ΕΕ δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία, παραβιάζοντας έτσι τα όσα είχαν συμφωνηθεί στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η ΕΕ παραπέμπει το θέμα της ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων για τον Μάρτιο του 2021, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» στα ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη της Τουρκίας να «αλωνίζουν» μέχρι τότε.

Είναι κυρίως ότι οι «εταίροι» μας, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ακόμα και το απλό γεγονός ότι οι έρευνες του σκάφους Oruc Reis της Τουρκίας διεξάγονται σε περιοχή η οποία βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το έχει αναδείξει κανένας μέχρι στιγμής!

Συγκεκριμένα, το κείμενο συμπερασμάτων αναφέρει: «Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ της Κύπρου».

Με απλά λόγια, κάνει ρητή μνεία στην ΑΟΖ της Κύπρου(και ορθά το πράττει), αποφεύγει όμως κάθε αναφορά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και ομιλεί γενικώς για «Ανατολική Μεσόγειο».

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα στην επόμενη παράγραφο (υπ’ αριθ. 29), όπου γίνεται λόγος για «επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Δηλαδή, δεν μιλάει για αποχώρηση άνευ όρων της Τουρκίας από την περιοχή Ρόδου, Καρπάθου, Καστελορίζου κλπ., αλλά για ύπαρξη «διαφορών» με την Ελλάδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, περιγράφει τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες ως «αμφισβητούμενα ύδατα» (για να θυμηθούμε και μία πρόσφατη έκφραση του State Department)!

Το τραγικό είναι, ότι το κείμενο αυτό φέρει και την υπογραφή της Ελλάδας…

Εκτός όμως απ’ όλα αυτά, η χθεσινή απόφαση-πρόκληση της Συνόδου Κορυφής επιφύλαξε ακόμα και κολακευτικά σχόλια για την Τουρκία: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ ως προς την ανάπτυξη αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία…», ενώ παρακάτω δηλώνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η αποτυχία της ΝΔ είναι πια οριστική. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται όχι ως εταίρος, αλλά ως η «εταίρα» της Ευρώπης.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν τους επόμενους μήνες να πουλάνε οπλισμό, τεχνογνωσία και να χρηματοδοτούν αφειδώς με ευρωπαϊκά κονδύλια τους Τούρκους, προκειμένου να απειλούν και να προσβάλλουν την ελληνική κυριαρχία.

Δίνουν «ελευθέρας» στον Ερντογάν να συνεχίσει την νέο-οθωμανική του πολιτική στέλνοντας ίσως και γεωτρύπανο στις ελληνικές θάλασσες.

Αποτελεί εθνική ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική του κατευνασμού. Εθνική Αντίσταση με τους Έλληνες για την Πατρίδα τώρα!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης