Το θέμα της παράνομης παράτασης κράτησης του Ηλία Κασιδιάρη έφερε στο κοινοβούλιο ο ανεξάρτητος βουλευτής Ιωάννης Δημητροκάλλης, εκφράζοντας την αγανάκτηση χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που τις τελευταίες ημέρες έχουν κατακλύσει με μηνύματα συμπαράστασης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρνούμενοι να δεχτούν ότι εν έτει 2025 στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι.
Στην ερώτηση που έχει τίτλο:
«Παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στην απόφαση για παράταση της φυλάκισης του Ηλία Κασιδιάρη που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας.»
Ο βουλευτής κάνει αρχικά αναφορά στην “πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, που αφορά στην παράταση της κράτησης του πρώην Βουλευτή κ. Ηλία Κασιδιάρη“, τονίζοντας ότι “εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την τήρηση των θεμελιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα”. Ορμώμενος από τα όσα ανέφερε σε δημόσια τοποθέτησή της η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, κυρία Βάσω Πανταζή, ο βουλευτής Δημητροκάλλης αναφέρει στην ερώτησή του:
“Ο εν λόγω Έλληνας πολίτης εξακολουθεί να κρατείται με μοναδική – και εξόχως προβληματική – αιτιολογία την ανάρτηση προσωπικής του γνώμης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).”
Ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι το ως άνω σκεπτικό, που οδήγησε σε παράτηση της κράτησης Κασιδιάρη, έγινε οριακά δεκτό, αφού ενάντια σε αυτό τάχθηκαν τόσο η Πρόεδρος του Συμβουλίου όσο και η Εισαγγελέας της έδρας.
Ειδική αναφορά σε Παναθηναϊκάκια και καταγγελίες Τζανερίκου
Εξιστορώντας τα όσα συνέβησαν τα τελευταία έτη και τις πολυάριθμες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης – ξεκινώντας από τις εντολές Σαμαρά στον Παναθηναϊκάκια και φτάνοντας μέχρι τις πολύκροτες καταγγελίες του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου για κακουργηματική απόπειρα δωροδοκίας του από υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου να κοπεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις Εθνικές εκλογές – ο ανεξάρτητος βουλευτής κλείνει την τοποθέτησή του θέτοντας στον Υπουργό Δικαιοσύνης τα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Υπήρξε και νέα παράνομη κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, με στόχο να παραταθεί περαιτέρω – και παρανόμως – η φυλάκιση του κ. Ηλία Κασιδιάρη;
2. Η πρωτοφανής, για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά, απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, που παραβιάζει καταφανώς το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι προϊόν παρανόμων κυβερνητικών εντολών, κατ’ αντιστοιχία με τις πολύκροτες υποθέσεις Παναθηναϊκάκια και Τζανερίκου;
3. Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό το αίτημα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διερεύνηση των ποινικών ευθυνών του κ. Σαμαρά (προτροπή σε τέλεση εγκλήματος, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Εισαγγελίας για τις παράνομες εντολές στον Παναθηναϊκάκια Ισίδωρο Ντογιάκο);
4. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η έρευνα για τις καταγγελίες του Επίτιμου Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Χρήστου Τζανερίκου, που έπεσε θύμα κακουργηματικής απόπειρας δωροδοκίας, με δράστη τον Υπουργό κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη;
Κύμα συμπαράστασης σαρώνει το Ελληνικό κοινοβούλιο – Το θέμα θα φτάσει και στις αίθουσες του Ευρωκοινοβουλίου
Μετά τις χιλιάδες Ελλήνων πολιτών που κατέκλυσαν τις τελευταίες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα συμπαράστασης προς το πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη, φαίνεται πως το θέμα της παράνομης παράτασης της κρατησεώς του απασχολεί πλέον και τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου. Έτσι, μετά το Νικόλαο Παπαδόπουλο, που αναφέρθηκε προ ολίγων ωρών στο θέμα της κράτησης του Ηλία Κασιδιάρη, τονίζοντας ότι: ““Ο Ηλίας Κασιδιάρης συμπλήρωσε τα 3/5 της ποινής του, και η εισαγγελέας και η πρόεδρος ήταν υπέρ της αποφυλάκισής του, εν τούτοις αφήνεται έναν νέο άνθρωπο να σαπίζει στη φυλακή, μόνο και μόνο για να ψαρεύετε ψήφους”, ήταν η σειρά του Ιωάννη Δημητροκάλλη, που με μια άρτια τεκημηριωμένη ερώτηση έβαλε δύσκολα στην κυβέρνηση, ζητώντας απαντήσεις για τις χρόνιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, την παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη Ελλάδα.
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι το θέμα δε θα περιοριστεί εντός των Ελληνικών συνόρων αλλά σύντομα θα απασχολήσει και τις αίθουσες του Ευρωκοινοβουλίου.

