Ιωάννης Μεταξάς: ο μεγάλος Εθνικός Ηγέτης και οι συνθήκες θανάτου του

  30/01/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Την 29η Ιανουαρίου 1941, ώρα 6η πρωινή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Μεταξάς, αφήνει την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του στην Κηφισιά...

Από την πρώτη στιγμή, ο θάνατός του θεωρήθηκε ύποπτος και περίεργος. Κατά την ασθένειά του («αμυγδαλίτιδα»), τον είδαν και Βρετανοί γιατροί, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι του έκαναν και ενέσεις. Ανάμεσα στον λαό ακούγονταν η φράση: «οι Άγγλοι τον έφαγαν».

Ο στενός του συνεργάτης και Υπουργός Ασφαλείας, Κωνσταντίνος Μανιαδάκης, δήλωσε: «Αν είχαμε βάλει τον Μεταξά σε ένα νοσοκομείο στην τρίτη θέση, θα είχε ζήσει». Μέχρι και σήμερα, δεν έχει πάψει να υποστηρίζεται σθεναρώς η άποψη ότι ο Εθνικός ούτος Ηγέτης, υπήρξε θύμα ξένων πρακτόρων.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε γόνος μεγάλης οικογενείας, η ιστορία της οποίας ξεκινάει από το 1081, στην εποχή του Βυζαντίου. Στην πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως, ο εκλεκτός γόνος της οικογενείας Μάρκος Αντώνιος Μεταξάς, πιστός συμπολεμιστής του τελευταίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, διακρίθηκε για τη γενναιότητα του και την αφοσίωση στο Καθήκον. Την αποφράδα ημέρα κατάφερε να διαφύγει και περνώντας από τη Χίο και την Κρήτη, έφθασε στην Κεφαλονιά όπου εγκαταστάθηκε στη περιοχή "Φραντζάτα" που μετονομάσθηκε σε "Μεταξάτα". Από τότε η οικογένεια αυτή δεν έπαυσε να δίνει στο Έθνος σημαντικούς ανθρώπους. Αρχιερείς, Στρατηγούς, Πολιτικούς, Διπλωμάτες καθώς και άλλους που διακρίθηκαν στα γράμματα και τις επιστήμες. Ανάμεσα τους ο Ανδρέας και ο Κωνσταντίνος Μεταξάς οι οποίοι ηγήθηκαν σημαντικής δυνάμεως αγωνιστών της Κεφαλονιάς που πολέμησαν ηρωικά στην Πελοπόννησο κατά την Επανάσταση του 1821.

Ο Ιωάννης Μεταξάς διαδραμάτισε μείζονα ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικοστρατιωτικής ιστορίας της Ελλάδος κατά τις πρώτες τέσσερεις δεκαετίες του 20ου αιώνα. Στο αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας του, οι φωτισμένες ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγήσει την Ελλάδα στη δόξα του Έπους του ’40.

Επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 80 ετών από τον θάνατο του Ιωάννου Μεταξά, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ειδική διαδικτυακή εκπομπή στο youtube από το πατριωτικό κανάλι «Ελεύθερη Τηλεόραση», με καλεσμένους τους: Χαράλαμπο Γιώτη, στέλεχος των Ελλήνων για την Πατρίδα και Δημήτρη Ζαφειρόπουλο, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Εθνικού Μετώπου. Στην εκπομπή ακούστηκε ηχογραφημένο μήνυμα του Ηλία Κασιδιάρη και έγινε αναλυτική αναφορά στη ζωή, το έργο και την πολυσχιδή προσωπικότητα του Ιωάννου Μεταξά. Το σχετικό βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης