Χρηματιστήριο NASDAQ: Διαγραφή των εταιρειών που έχουν μόνο Λευκούς ως διευθυντικά στελέχη

  01/12/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Tο χρηματιστήριο αξιών NASDAQ, ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να θεσπίσει έναν νέο κανονισμό λειτουργίας, σύμφωνα με τον οποίο οι εισηγμένες σε αυτό εταιρείες θα υποχρεούνται να έχουν τουλάχιστον ένα διευθυντικό στέλεχος το οποίο θα πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια «διαφορετικότητας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό, οι 3.249 εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της NASDAQ, θα πρέπει να έχουν στο διοικητικό τους συμβούλιο τουλάχιστον ένα μέλος που αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος υποεκπροσωπούμενης μειονότητας ή ως ΛΟΑΤΚΙ.

Εάν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν με την ανωτέρω υποχρέωση, τότε θα πρέπει να παράσχουν επαρκείς δημόσιες εξηγήσεις για τον λόγο που δεν το έπραξαν, διαφορετικά θα διαγράφονται από την λίστα του χρηματιστηρίου της NASDAQ.

Επί του παρόντος, μόνο μία στις τέσσερεις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο της NASDAQ πληρεί τα εν λόγω κριτήρια.

Η NASDAQ προσδιόρισε τον όρο «μέλος υποεκπροσωπούμενης μειονότητας» ως εξής: «άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως Αφροαμερικανός, Ισπανόφωνος ή Λατινοαμερικάνος, Ασιάτης, Ιθαγενής Αμερικάνος ή Ιθαγενής της Αλάσκας, Ιθαγενής της Χαβάης ή των νησιών του Ειρηνικού ή κατάγεται από δύο ή περισσότερες φυλές ή εθνότητες».

H Adena Friedman, διευθύνουσα σύμβουλος της NASDAQ, δήλωσε ότι: «Η πρότασή μας δεν επιτυγχάνει την ιδανική σύνθεση ενός διοικητικού συμβουλίου, αλλά διασφαλίζει την ύπαρξη ενός ελάχιστου βαθμού διαφορετικότητας που πιστεύουμε ότι η διοίκηση κάθε εταιρείας θα έπρεπε να έχει».

Η Friedman παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στον λανθάνοντα "ρατσισμό" της νέας διάταξης, καθώς αυτή δεν απαγορεύει το αντίστροφο, δηλαδή την ύπαρξη εταιρείας με διοικητικό συμβούλιο που θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από μη λευκούς.

Η NASDAQ θα ζητήσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ άδεια προκειμένου να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη πολιτική.

Όλες οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να παράσχουν στοιχεία για το αν πληρούν τα κριτήρια διαφορετικότητας.

«Η διαφορετικότητα στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου μιας εταιρείας διασφαλίζει εκτός των άλλων μεγαλύτερη οικονομική διαφάνεια και λιγότερα προβλήματα λογιστικού ελέγχου», είπε η Friedman κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Τα παραπάνω, τα οποία αναφέρονται σε σημερινό άρθρο του ηλεκτρονικού περιοδικού businessinsider , αποτελούν ακόμη ένα δείγμα ότι στο εγγύς μέλλον θα αυξηθούν διεθνώς τα νομοθετήματα που επιβάλλουν καταναγκαστικά ένα συγκεκριμένο μοντέλο κοινωνικών συμπεριφορών και σχέσεων.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης