Η κυβέρνηση συνεχίζει τον ανένδοτο κατά των υγειονομικών που αντιστέκονται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Εκρηκτική φαίνεται ότι θα είναι η επόμενη περίοδος για τις σχέσεις κυβέρνησης, υπουργείου Υγείας και υγειονομικών. Από χθες το πρωί, όταν άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο που προβλέπει αναστολή εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας… μυρίζει μπαρούτι. Ήδη σε ορισμένα από αυτά, όπως στο Νοσοκομείο της Καβάλας, υγειονομικοί έχουν τεθεί σε αναστολή, ενώ από σήμερα οι περιπτώσεις αυτές αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.
«Είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα (…), καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους εργαζομένους και την ίδια ώρα υπάρχουν ασθενείς που θέλουν να εξυπηρετηθούν, να γίνουν καλά, να πάρουν τα εξιτήριά τους» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Και ενώ οι υγειονομικοί που αναμένεται να οδηγηθούν εκτός συστήματος φτάνουν τους 10.000, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά το σχέδιό της. Στην πρώτη του εμφάνιση ως υπουργός Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης έδωσε το στίγμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο νόμος εφαρμόζεται και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Η Μίνα Γκάγκα απέφυγε να αναφέρει κάτι ουσιαστικό και αρκέστηκε να ζητήσει ακόμα μία φορά από τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση περιμένει «αρρυθμίες» στο ΕΣΥ. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σχέδιο για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
«Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε» υποστήριξε μιλώντας στο Open, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο της κυβέρνησης. Αν υπάρχει σχέδιο, πέρα από την εκδικητικότητα!
Χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας εφαρμογής του μέτρου και μπροστά στην κυβερνητική ακαμψία, υπήρξαν εντάσεις σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Υγειονομικοί προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και συμβολικές καταλήψεις στα νοσοκομεία, από τον Ευαγγελισμό και το Λαϊκό έως το Αττικόν και από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη και τη Λάρισα, εκφράζοντας την εναντίωσή τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την αναστολή εργασίας.
Τι κι αν οι υγειονομικοί βρίσκονται στα κάγκελα, τι κι αν από το ΕΣΥ αναμένεται να αποχωρήσουν άμεσα 10.000 υγειονομικοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη μάς είπε με περίσσιο θράσος πως «όλα είναι υπό έλεγχο». Λίγη ώρα αργότερα βέβαια διαψεύστηκε, καθώς έσκασε σαν βόμβα η είδηση πως παραιτούνται σύσσωμοι οι γιατροί της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, αντιδρώντας στη διαρκή υποβάθμιση και διάλυση του νοσοκομείου.
Οι ίδιοι στην επιστολή τους αναφέρουν ότι καθημερινά η πίεση στο σύστημα είναι τεράστια, ενώ το νοσοκομείο παραμένει υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Μητσοτάκης και Κικίλιας καταγράφονται ως αυτοί που έδωσαν τη χαριστική βολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Θάνος Πλεύρης απλώς θα είναι το εξιλαστήριο θύμα του τσίρκου που έχουμε για κυβέρνηση.