Σάλος έχει ξεσπάσει με το νέο νομοσχέδιο φίμωσης του Τύπου, που προωθεί η κυβέρνηση, με δικαιολογία τα διαβόητα "Fake news". Τα σχόλια των πολιτών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι βαριά για την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τον κομμουνιστή υπουργό Θεοδωρικάκο, που θα έχει υπό την επίβλεψή του το έργο της παρακολούθησης ιστοσελίδων αλλά και ατομικών λογαριασμών πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα. Το κομμουνιστικής εμπνεύσεως νομοσχέδιο θυμίζει εποχές ανατολικού μπλοκ καθώς πάγιο χαρακτηριστικό των ολοκληρωτικών καθεστώτων είναι η προσπάθεια για έλεγχο της ροής της πληροφορίας.
Και το συγκεκριμένο άρθρο έτσι όπως το προωθεί η κυβέρνηση είναι σκόπιμα ασαφές. Το ποια είδηση θα χαρακτηριστεί Fake επαφίεται στις αρχές και φυσικά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρακτικά Fake μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε είδηση δεν είναι σύμφωνη με το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα. Διαφωνείς με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εμπίπτεις στις διατάξεις του νέου άρθρου. Πας φυλακή και τρως τα πρόστιμα βροχή με την κατηγορία ότι διασπείρεις ψευδές ειδήσεις και προκαλείς πανικό στους πολίτες. Έτσι θα λειτουργήσει ο νόμος.
Μέχρι και η ΕΣΗΕΑ αντέδρασε στην προσπάθεια φίμωσης και τρόμου. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του άρθρου 191 Π.Κ. που αφορά στην διάδοση και την διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news). Με μία αόριστη διατύπωση, στο τροποποιημένο άρθρο αναφέρεται ο όρος «ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία». Δεν προσδιορίζεται όμως πουθενά τι αποτελεί είδηση και η διαφορά της από την έκφραση της άποψης κάποιου επί συγκεκριμένου ζητήματος, που διαμορφώνεται σύμφωνα με την προσωπική κρίση του. Αυτό υποκρύπτει τον κίνδυνο να βρεθούμε οι δημοσιογράφοι αυτεπάγγελτα υπόλογοι γιατί, εκφράζοντας την άποψή μας, ή ασκώντας κριτική που είναι συστατικό στοιχείο της αποστολής μας, μπορεί να προκαλέσουμε ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες. Δηλαδή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη και να περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και την έκφραση απόψεων για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, με την αιτιολογία ότι έτσι διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού. Δηλαδή, ποινικοποιείται η προσωπική άποψη, η κριτική και η έκφρασή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή στο διαδίκτυο. Ζητούμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει άμεσα το κείμενο της τροποποίησης του σχετικού άρθρου και να διεξαγάγει διάλογο με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις».
Δεν γνωρίζουμε αν υπό τον φόβο των αντιδράσεων η κυβέρνηση κάνει πίσω τελικώς και το αποσύρει. Ωστόσο, μετά τις λίστες Πέτσα, τις διαφημίσεις από Δήμους και Περιφέρειες, τα χιλιάδες ΕΣΠΑ στα υπουργεία σε… φίλους δημοσιογράφους, τώρα ήρθε και η ώρα της ποινικοποίησης. Είναι ξεκάθαρο ότι στην κυβέρνηση είναι σε πανικό. Δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους δικούς τους. Ήρθε η ώρα της κάλπης! Ήρθε η Ώρα των ΕΛΛΗΝΩΝ! Ο κόσμος δεν αντέχει άλλη κυβερνητική κοροϊδία!