Υπό άλλες συνθήκες, ίσως ακουγόταν ως αστείο. Η πραγματικότητα, όμως, το κάνει τραγικό. Σχεδόν κάθε χρόνο, ειδικά τα τελευταία, στην Ελλάδα σημειώνονται τεράστιες καταστροφές από «ακραία» φυσικά φαινόμενα, πίσω από τα οποία κρύβεται κάτι το αληθινά ακραίο: Η ανικανότητα και -κυρίως- η αδιαφορία και η αναλγησία του πολιτικού συστήματος. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και σημαντικά μεγαλύτερες για όσα κόμματα έχουν αναλάβει κατά καιρούς κυβερνητικό ρόλο, με τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, να λανσάρουν τις ίδιες ακριβώς φτηνές δικαιολογίες, να λένε τα ίδια χυδαία ψέματα. Το Μάτι, η Μάνδρα, η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Αττική, η Άμφισσα, η Πελοπόννησος, δεν υπάρχει ουσιαστικά σχεδόν καμία περιοχή στην Επικράτεια που να μην έχει υποστεί τεράστιες και τραγικές καταστροφές.
Ωστόσο, παρά το τεράστιο τίμημα που έχουμε πληρώσει, δεν… καίγεται καρφάκι γι’ αυτά στους ιθύνοντες. Εάν ενδιαφέρονταν αληθινά, τα πράγματα θα είχαν αλλάξει προς το θετικό μέσα στην ροή των χρόνων. Δεν είναι δα και τόσο φοβερό να αντιληφθεί κανείς τον κίνδυνο για πλημμύρες τον χειμώνα και τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, ούτε βέβαια η αντιμετώπιση τους είναι αδύνατη ή πρέπει να «ανακαλυφθεί». Δεν είναι μόνο η μνημονιακή λαίλαπα φτωχοποίησης που άφησε τα πλημμυρικά έργα ασυντήρητα και τα δάση αφύλακτα. Επί της ουσίας, η τακτική που ασκείται στον τομέα της πολιτικής προστασίας είναι μια διαχρονική επιλογή των κυβερνήσεων, που πορεύονται με στυλ «τον χειμώνα ετούτον άμα τον πηδήσαμε», αφήνοντας τις αντίστοιχες υποδομές να ρημάξουν και να υπολειτουργούν. Και όταν, με μαθηματική πλέον ακρίβεια, προκύψει το «πρόβλημα», τότε έχουμε απολογίες, «έρευνες» για ευθύνες, πενιχρές αποζημιώσεις, που συνήθως δεν φτάνουν ποτέ σε όσους καταστράφηκε η περιουσία τους.
Αυτά στην καλύτερη περίπτωση, γιατί -όπως πρόσφατα προτιμάται- μπορεί και να ρίχνονται όλα στην εξωγενή (και άρα ανυπέρβλητη) «κλιματική κρίση», σε ανέμους που δεν υπήρχαν, στην άτακτη δόμηση δεκαετιών ή και να μην λέγεται τίποτα, να περνάνε αυτά στα «ψιλά» των ειδήσεων όπως συμβαίνει και αυτές τις ημέρες, λόγω… σοβαρότερων πληροφορήσεων.
Γιώργος Μάστορας