Απάντηση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στον Τσαβούσογλου

Έλληνες  21/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, με αφορμή τα όσα υποστήριξε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου. Ο ιστορικός σύλλογος, που λειτουργεί από το 1928 στην Αθήνα, υπενθυμίζει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών τα όσα βίωσε η ελληνική μειονότητα από τις τουρκικές μεθοδεύσεις και τους διωγμούς, μ’ αποτέλεσμα από 103.000 το 1923 να έχουν απομείνει μετά βίας σήμερα στην Πόλη μόλις 2.000 Έλληνες.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών:

«Κατά την συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που διεξήχθη μετά τη συνάντηση της 15ης Απριλίου 2021, δηλώσατε ότι αναγνωρίζετε εμάς, την Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης (κατά την ορολογία της Συνθήκης της Λοζάνης) ως Ρωμιούς, και σας ευχαριστούμε. Ως Ρωμιούς λοιπόν, η Τουρκία έλαβε κάθε είδους οικονομικό, διοικητικό και ψυχολογικό μέτρο καταπίεσης εναντίον μας, επέβαλε εξοντωτικούς φόρους, όπως τον φόρο περιουσίας και καταναγκαστικά έργα για όσους δεν είχαν να πληρώσουν. Ως Ρωμιούς, η τουρκική κυβέρνηση, με δική της ευθύνη, σύμφωνα με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, οργάνωσε το πογκρόμ του 1955 εναντίον μας, μας εμπόδισε να μιλούμε την μητρική μας γλώσσα δημοσίως, επέβαλε εναντίον μας μέτρα παρεμπόδισης της εκπαίδευσης και έκφρασης του ελληνικού πολιτισμού μας. Μας εξανάγκασε με τα μέτρα αυτά να εγκαταλείψουμε τις πατρογονικές μας εστίες και από 103.000 που είχαμε απομείνει το 1924, να έχουν παραμείνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη λιγότεροι από 2.000. Μας αναγνωρίζετε ως Ρωμιούς, αλλά καταδεικνύεται επίσης ότι η Τουρκία ακριβώς για τον λόγο αυτό μάς εξεδίωξε».

Δεν είναι Τούρκοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης όπως ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου και η τωρινή τουρκική προπαγάνδα. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι Τούρκοι και δημιούργησαν σωματεία και συλλόγους με άλλες προθέσεις είναι προβοκάτορες που αποσκοπούν σε άλλα σχέδια. Και υποκινούνται από το Προξενείο της Κομοτηνής. Αν έκαναν κάτι ανάλογο οι Ρωμιοί της Πόλης, τώρα θα ήταν κρεμασμένοι ή θα είχαν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την Πόλη. Για μία ακόμη φορά φάνηκε η αναγκαιότητα του κλεισίματος του προξενείου της Κομοτηνής και η απέλαση όλων των Τούρκων πρακτόρων από την Θράκη.

Χ.Μ.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης