Απόφαση Εφετείου Κακουργημάτων για σκάνδαλο Siemens: «Συστηματική και διαχρονική η παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων εξουσίας»

Έλληνες  15/05/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πολύ σημαντικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την καθαρογραφή της απόφασης για το σκάνδαλο της Siemens.

Αυτά προκύπτουν από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που δίκασε τη σκανδαλώδη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ από τη γερμανική εταιρεία.

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, ύστερα από περίπου τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, αλλά η καθαρογραφή της, μεγέθους 4.000 σελίδων, χρειάστηκε ενάμιση χρόνο και είναι αποκαλυπτική σχετικά με τις δοσοληψίες της γερμανικής εταιρείας με τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δικαστική απόφαση αναφέρεται επί λέξη: «στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens AG σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα».

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι τα κόμματα εξουσίας στα χρόνια της μεταπολίτευσης “λαδώνονταν”  από τη γερμανική πολυεθνική.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην κατάθεσή του στη δίκη, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός πρώην υπεύθυνος των οικονομικών παραδέχτηκε στη δίκη ότι μίζες έδιναν οι μεγάλες εταιρείες στα μεγάλα δύο κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ..

Όταν ρωτήθηκε από τους δικαστές για ποιο λόγο, εξήγησε ότι "οι εταιρείες θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα και να υπάρχει η αίσθηση της ηθικής υποχρέωσης. Δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα με τα κόμματα για να μην βρεθούν από τη μεριά του χαμένου".

Δηλαδή αυτό που καταλαβαίνει ο πολίτης είναι πως οι εταιρείες “λάδωναν” για να παίρνουν έργα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, ένα εκατομμύριο μάρκα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens κατέληξε στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της διαχρονικής χρηματοδότησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.: «Το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού αυτού ποσού, στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας τoυ 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος κατηγορούμενος Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμεία του οποίου (ΠΑΣΟΚ) δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό».

Ο Θ. Τσουκάτος, που από την αρχή της υπόθεσης είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα που πήρε από τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens στη χώρα μας Μιχάλη Χριστοφοράκο, ένα εκατ. γερμανικά μάρκα, τα έδωσε στο κομματικό ταμείο, δεν ήταν τελικά ανάμεσα στους καταδικασθέντες καθώς απαλλάχθηκε λόγω "παραγραφής του αδικήματος".

Από τους συνολικά 64 κατηγορουμένους (δέκα εκ των οποίων είχαν αποβιώσει μέχρι το τέλος της δίκης), κρίθηκαν ένοχοι 22, μεταξύ των οποίων ο Μ. Χριστοφοράκος που έχει διαφύγει στη Γερμανία, ο Χρήστος Καραβέλας που διέφυγε στο εξωτερικό και δεν έχει εντοπιστεί, αλλά και υψηλόβαθμα τότε στελέχη της μητρικής γερμανικής εταιρείας, όπως οι Μικαέλ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατσεκ, χρηματιστές και άλλοι.

Οσοι καταδικάστηκαν κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη, όπως ο Φάνης Λυγινός και ο Κλοντ Οσβαλντ που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το βραχιολάκι.

Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση αυτή όζει και τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αμείλικτα: Γιατί η Δικαιοσύνη δεν τολμά να βάλει το "μαχαίρι στο κόκκαλο" για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά περιορίζεται στην αποκάλυψη ενός μικρού μόνο μέρους της αλήθειας; Γιατί δεν βρίσκονται φυλακή οι ηγεσίες των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που αποδεδειγμένα έπαιρναν μίζες από την Siemens (και όχι μόνο φυσικά); Πώς είναι δυνατόν να έχουν ακόμα πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ελλάδος τα συγκεκριμένα κόμματα, αλλά και οποιοδήποτε άλλο κόμμα (βλ. στον χώρο της Αριστεράς) το οποίο συμμετείχε σε αυτό το πάρτι των μιζών;


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης