Ελλάδα SOS!

Έλληνες  10/08/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Αυτή την εβδομάδα ξέσπασε ένας μεγάλος πόλεμος στην Ελλάδα μας. Ένας πόλεμος εκατομμυρίων, ένας πόλεμος συμφερόντων, ένας πόλεμος εντυπώσεων. Μια σειρά από γεγονότα προγραμματισμένα και προαναγγελμένα με κύριο μέσο τις φωτιές. Τις φωτιές που δεν ξέρουμε ακόμη επίσημα πώς ξέσπασαν, αλλά σίγουρα είχαμε πολλές μα πολλές απώλειες. Απώλειες κατοικιών, απώλειες περιουσιών, απώλειες υπερβολικά μεγάλου αριθμού άγριων και οικόσιτων ζώων. Το ότι δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων θυμάτων αυτή την φορά οφείλεται κατά την κρίση μου σε μεγάλο ποσοστό στην τύχη. Μετά το Αλεποχώρι πριν 2 περίπου μήνες, αυτή την φορά κάηκε η μισή βόρεια Αττική, η Εύβοια και η Αχαΐα.

Τρίτη μεσημέρι ξέσπασαν περίεργα οι μεγάλες φωτιές σε όλη την Ελλάδα, με κύριες εξ' αυτών στην Βαρυμπόμπη και στο Τατόι, στην Βόρεια Εύβοια και στη Ηλεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι φωτιές σημειώθηκαν ενώ υπήρχαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά ταυτόχρονα και πολύ ασθενείς άνεμοι που δεν εξηγούν εύκολα την μεγάλη εξάπλωσή τους. Φωτιές που ξεμπρόστιασαν την άκρως προβεβλημένη αλλά δυστυχώς ψευδή εικόνα της ετοιμότητας. Εδώ ακριβώς φαίνονται όλα τα λάθη της κυβέρνησης του Μητσοτάκη.

Ας αρχίσουμε από τα αεροσκάφη, αυτά που ο Χαρδαλιάς στα μέσα του περασμένου Απριλίου είχε «έγκαιρα» ρυθμίσει να είναι διαθέσιμα για πυρόσβεση το καλοκαίρι. Άλλο όμως τα σχέδια και άλλο η πραγματική διαθεσιμότητα την περασμένη Τρίτη. Ο στόλος των αεροσκαφών αεροπυρόσβεσης που αριθμεί 15 πυροσβεστικά αεροπλάνα (εννέα CL-215 και έξι Cl415), 21- 22 μισθωμένα ελικόπτερα βαρέος και μεσαίου τύπου σε ετοιμότητα και πέντε ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, λόγω διαφόρων λόγων που δεν θα εξετάσω δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί στο σύνολό του. Μήπως ο κος Χαρδαλιάς θα έπρεπε να μεριμνήσει για την αγορά εναερίων μέσων, κυρίως ελικόπτερα τύπου Water Bombers (Βομβαρδιστικά νερού) που μπορούν να επιχειρούν και την νύκτα, μετά τη δύση του ηλίου που μέχρι τώρα επιχειρούν τα ήδη υπάρχοντα; Το πρόγραμμα “Αιγίς” με τα 69 αεροσκάφη φαίνεται ότι έχει αποτύχει οικτρά και τα εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί “δεόντως”. 

Παραμένω στην πρόληψη και θα αναφερθώ στον καθαρισμό των δασικών περιοχών. Δεν έχω αντιληφθεί να έχει γίνει κάτι τέτοιο σε μεγάλη κλίμακα. Θα έπρεπε η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έχει μεριμνήσει ανάλογα στις περιοχές ευθύνης της. Πού είναι οι αντιπυρικές ζώνες εκατομμυρίων που είχε προαναγγείλει ο κος Χαρδαλιάς στις 15 Ιουνίου, μετά την πυρκαγιά στο Αλεποχώρι;  Πού είναι τα 45 ανεμβολίαστα στελέχη της ΕΜΑΚ για να προσφέρουν και αυτά τις υπηρεσίες τους; Μήπως θα μεταδίδουν τον κορωνοϊό; Όσον αφορά στην αναδάσωση,  όπως δήλωσε πέρσι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης στην Κέρκυρα για τα δάση στην περιοχή Ερημίτης: “κάποια στιγμή θα καεί το δάσος οπότε καλά κάνουμε και το χτίζουμε”. Ένα μήνα μετά το δάσος κάηκε. Εδώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

Στην συνέχεια περνάω στις περίεργες συμπτώσεις που εύχομαι να μην έχουν καμία πραγματική υπόσταση, πλην όμως θεωρώ ότι είναι πολύ τρανταχτές και ύποπτες. Η πρώτη σύμπτωση, αφορά στην πυρκαγιά στην περιοχή του Τατοΐου. Δύο μήνες πριν, ο κος για λίγο ακόμα Π/Θ συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, αδελφή του Τέως Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, συζήτησαν για την ανάπλαση που γίνεται στο Τατόϊ με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τη Βασίλισσα  ότι έχει γίνει μελέτη για την ανάδειξη του χώρου που προβλέπει ήπια ανάπτυξη με στόχο να γίνει επισκέψιμος για όλους τους πολίτες ειδικά του λεκανοπεδίου και εξέφρασε την πρόθεσή του να ξεναγήσει τη Βασίλισσα την επόμενη φορά. Μήπως η μελέτη αφορούσε και τον γύρω από το Τατόι χώρο που τώρα καίγεται; Μήπως η ανάπλαση θα αποφέρει μεγάλα κέρδη στους “ημέτερους”; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η περιοχή λειτουργεί σαν μαγνήτης για την προσέλκυση επενδύσεων και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις αλλά υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα αφού το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών είναι δασικό. Αυτό το πρόβλημα πλέον λύθηκε δυναμικά.

Η δεύτερη σύμπτωση αφορά στην πυρκαγιά στην βόρεια και κεντρική Εύβοια που αυτή την εβδομάδα έχει υποστεί ολική καταστροφή. Μόλις 40 ημέρες πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με τις υπ' αριθμόν 504, 506 ,507 και 71 του 2021 αποφάσεις, χορηγούσε άδειες για ανεμογεννήτριες στο Μαντούδι, στην Λίμνη Ευβοίας, σε όλη κυριολεκτικά την Εύβοια. Οκτώ νέα “Αιολικά Πάρκα” στη Βόρεια και  επιπλέον τέσσερα στην νότια.. Οι δημοτικές αρχές αντέδρασαν, αλλά μετά ήρθε η φωτιά. Το σίγουρο είναι ότι στα καμένα θα δουν οι κάτοικοι σύντομα ανεμογεννήτριες, είτε αυτό σχετίζεται με τις φωτιές, είτε όχι. Αυτή είναι η “Πράσινη ανάπτυξη που διαφήμιζε ο Δένδιας στις περιοδείες του στο εξωτερικό;

Τρίτο θέμα είναι η πυρκαγιά στον ιερό χώρο της  Αρχαίας Ολυμπίας, όπου δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, όταν η φωτιά είχε φτάσει σε απόσταση μόλις 500-1000 μέτρα από τον χώρο. Ακούστηκε μάλιστα από τα σχετικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ ότι ναι μεν υπάρχει αντιπυρικό σύστημα στον χώρο, αλλά «οι αρμόδιοι δεν προσδοκούν και ιδιαίτερα αποτελέσματα από τη λειτουργία του»! Τότε γιατί δεν φρόντισαν να εξοπλίσουν αυτόν τον παγκόσμιας ακτινοβολίας αρχαιολογικό χώρο με κατάλληλες υποδομές πυροπροστασίας; Πού ήταν τα προαναγγελθέντα έργα που ανέφερα παραπάνω;

Τέταρτο θέμα είναι οι αναζωπυρώσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής. Γιατί σημειώθηκαν, αφού μάλιστα δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι; Αν αυτό δεν είναι ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, τότε τι άλλο είναι; Ένα πράγμα μόνο δείχνουν, την ανικανότητά σας. Ευτυχώς αυτή την φορά δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων θυμάτων, δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο με την τραγωδία στο Μάτι και τους 103 νεκρούς. Γιατί. Δεν θα το άντεχε ο κόσμος κε Μητσοτάκη και θα ήταν το άμεσο τέλος σας. Δυστυχώς όμως υπήρχαν μεγάλες, υπερβολικές απώλειες σε ζώα, άγρια και οικόσιτα. Χελώνες, πουλιά, άλογα και αλεπούδες ήταν μέσα στις αθώες ψυχές που χάθηκαν άδικα. Οι φιλοζωικές εταιρείες έκαναν ό, τι μπορούσαν, αλλά χρειάζεται συνδρομή, είτε φυσική είτε οικονομική από όλους μας. Πού είναι το φιλοζωικό προσωπείο του Π/Θ; Μεγάλος αριθμός ζώων, όπως σκυλιά που ήταν δεμένα στην αυλή των σπιτιών κάηκαν, αφού δεν μπορούσαν να φύγουν. Μετά τις φωτιές, πάρα πολλά ζώα, τα περισσότερα οικόσιτα, όσα κατάφεραν να επιζήσουν, κυκλοφορούν στους δρόμους πανικόβλητα ή κρύβονται τρομαγμένα και χρειάζονται άμεσα την βοήθειά μας, την φροντίδα και την υιοθεσία τους. Επίσης ο κάθε πολίτης που έχει οικόσιτο ζώο, πρέπει να καταλάβει ότι για να τα έχουν σπίτι τους, έχουν και ευθύνες και δεν μπορούν να τα παρατάνε απροστάτευτα. Αυτά μόνο αγάπη μπορούν να μας δώσουν.

Σε όλες τις πυρκαγιές, στελέχη των Ελλήνων ήταν παρόντα στην μάχη κατά της φωτιάς ως εθελοντές και στην υποστήριξη των πυρόπληκτων κυρίως με την διανομή νερού. “Ελάτε γρήγορα σπίτι μου, φεύγουμε για την φωτιά” ήταν το κάλεσμα στελέχους των ΕΛΛΗΝΩΝ και η ανταπόκριση των άλλων ήταν άμεση. Στην πρώτη γραμμή της φωτιάς, με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους, να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

Αν εξετάσουμε τις πυρκαγιές σε ευρύτερο πλαίσιο, καίγεται όλη η Ευρώπη, καίγεται η μισή Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία. Βέβαια αυτό δεν έχει να κάνει με την λεγόμενη “Κλιματική Αλλαγή” με την οποία θέλουν οι δικοί μας να ξεπλύνουν τα εγκληματικά λάθη τους, σίγουρα στην Ελλάδα μας η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει ευθύνες και μάλιστα πολύ μεγάλες. Οι πολίτες δεν ξεχνούν κε Π/Θ.  Αιγαίο, Πολιτιστικές ανωμαλίες, χάλια οικονομία με εκτόξευση του χρέους και επερχόμενη φτωχοποίηση, Εγκλεισμός, Εξαναγκαστικός εμβολιασμός και πολλές πυρκαγιές που γεννάνε ανεμογεννήτριες και πολιτιστικά πάρκα. Όλα αυτά σας βολεύουν για να περάσετε σε μια «Οικουμενική Κυβέρνηση» από Σεπτέμβριο για την ολοκλήρωση της καταστροφής και από τον Οκτώβριο (που θα έχουν λήξει και τα εμβόλια) να μας πάτε σε εκλογές. Εμείς, οι ΕΛΛΗΝΕΣ, είμαστε ήδη έτοιμοι, με όλες τις θέσεις στα ψηφοδέλτια καλυμμένες από εξέχοντα τοπικά στελέχη σε όλη την Επικράτεια, για να δώσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα, ένα καλύτερο μέλλον στους νέους μας, πέρα από την ξενιτιά και τα 150 ευρώ. Μέχρι την επόμενη Κυριακή, καλή δύναμη, καλή συνέχεια και ο Θεός να μας βοηθάει.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης