ΕΟΚΑ

Έλληνες  01/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όταν στην τρυφερή και κρίσιμη ηλικία των 15 ετών, η καθηγήτρια των αρχαίων μας σύστησε στην τάξη να διαβάσουμε το παρακάτω βιβλίο αμέσως ένιωσα ρίγη συγκίνησης. Το αγόρασα την επόμενη μέρα και το διάβασα με δέος σε ελάχιστο χρόνο.

Την 1η Απριλίου του 1955, στην Κύπρο ξεκίνησε μια πραγματική επανάσταση που έγραψε ιστορία. Τα αδέλφια μας, οι Έλληνες της Κύπρου, ξεκίνησαν έναν άνισο αγώνα ενάντια στη Βρετανική αποικιοκρατία που επικρατούσε στο νησί, για να απελευθερωθούν και να ενωθούν με την Ελλάδα.

Με αρχηγό τον Γεώργιο Γρίβα, χιλιάδες παλληκάρια, όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου που πυρπολήθηκε από τους Άγγλους, ο Κυριάκος Μάτσης «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής», ο 17χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους, ο Μάρκος Δράκος κ.α., έδωσαν τη ζωή τους για "Απελευθέρωση από τους Άγγλους και Ένωση με την μητέρα Ελλάδα".

Μετά από 4 χρόνια ένοπλου αγώνα στης Κύπρου τα βουνά, έχοντας αντιμέτωπους τον βάναυσο Αγγλικό στρατό κατοχής, τους Τούρκους και προδότες αριστερούς (ναι δυστυχώς όπως πάντα πολλοί "Έλληνες" αριστεροί πήραν το μέρος των Τούρκων και των Άγγλων), ήρθε η νίκη των Κυπρίων Ηρώων και το ποθούμενο κατά το ήμισυ...Αναγνωρίστηκε η Κύπρος ως ανεξάρτητο κράτος το 1960.

Η νίκη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ δεν ήταν τυχαία. Οι επαναστάτες αδελφοί μας Κύπριοι γαλουχημένοι με αξίες, ιδανικά και ήθος, με χριστιανική πίστη και εμπνευσμένοι από τους αρχαίους Έλληνες αλλά και την Επανάσταση του 1821 ενώθηκαν ψυχή και σώμα αγωνίσθηκαν για την Ελευθερία! Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των νέων στον αγώνα. Νεαρά παιδιά από 16 χρονών, στάθηκαν απέναντι στους Άγγλους κατακτητές χωρίς φόβο, χωρίς δισταγμό αλλά με σθένος και υπερηφάνεια!

Η ηγετική μορφή του Γεωργίου Γρίβα, η ευφυία του, η στρατηγική του στις μάχες αλλά και ο σεβασμός που ενέπνεε σφράγισαν αυτή τη Νίκη. Οι τακτικές του Γρίβα και η στρατηγική στον αγώνα απέναντι σε ολόκληρη Αγγλική Αυτοκρατορία είναι άξια θαυμασμού και για το λόγο αυτό διδάσκεται σε σχολές αξιωματικών στρατού σε όλο τον κόσμο ακόμη και σήμερα.

15 χρόνια μετά την ανάγνωση του βιβλίου ο Θεός με αξίωσε να ζήσω στην Κύπρο για κάποια χρόνια… Μα πόση ευλογία να γνωρίσω ανθρώπους με τα ίδια ιδανικά και αξίες που είχαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Σύγχρονους Έλληνες της Κύπρου, που το πρόσωπό τους φώτιζε όταν μιλούσαν για την Ελλάδα και πόσο μάλλον για την Ένωση με αυτήν. Έλληνες, που συνεχίζουν τον αγώνα της ΕΟΚΑ, ο οποίος θα τελειώσει μόνο όταν Ελλάδα και Κύπρος γίνουν ένα κράτος.

Σοφία Στοΐδου,

Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2021

--------------------------------------

Ήταν πρώτη Απριλίου

Της ΕΟΚΑ η αρχή

Που ακούστηκε στην Κύπρο

Η φωνή του Διγενή

Και στον ήχο της φωνής του

έτρεξε η λεβεντιά

για να δώσουνε τη μάχη

εις της Κύπρου τα βουνά

Μάρκος Δράκος και Πατάτσος

Ζάκος και Καραολής

Δώσανε με τόσους άλλους

Τη νεανική ζωή

Μα απ’ όλους τους λεβέντες

πιο τρανός πιο ξακουστός

ήτανε ο Αυξεντίου

της ΕΟΚΑ υπαρχηγός

Με το αίμα των ηρώων

Και με γράμματα χρυσά

Έγραψεν η ιστορία

Τη γλυκιά μας λευτεριά

Δεν μπορεί κανένας τόπος

να μην ελευθερωθεί

όταν κάθε παλικάρι

τρέχει να θυσιαστεί………….


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης