Ευάλωτη η Ελλάδα στις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας - Χρειαζόμαστε διατηρήσιμο αποτέλεσμα!

Έλληνες  05/04/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η ενεργειακή κρίση επηρεάζεται κατά πολύ  από τον πόλεμο που γίνεται, όμως η απότομη άνοδος των τιμών του αερίου άρχισε πολύ πριν από αυτόν και η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί για αρκετό χρόνο μετά την λήξη του πολέμου..

Η ενεργειακή μετάβαση επισπεύδεται με βίαιους ρυθμούς στην χώρα μας, η ζήτηση του αερίου μετά την πανδημία σε συνδυασμό με κερδοσκοπικά παιχνίδια οδηγεί σε υψηλές τιμές αερίου μακροχρόνια. Η έξοδος από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας οδηγούν σε μείωση της χρήσης τους, αλλά χωρίς να υπάρχει άμεσα ενεργειακή αποτελεσματικότητα. Ενώ η χώρα μας αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα από την  ενεργειακή εξάρτησή της απέναντι στις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας, αντί να προσπαθεί να προβεί άμεσα σε εκμετάλλευση των δικών της πόρων, ψάχνει τρόπους αποθήκευσης ενέργειας μέσα από τις ΑΠΕ. Κάτι που θα έπρεπε να γίνεται παράλληλα και όχι μεμονωμένα.

Την ίδια στιγμή οι προτάσεις που υπάρχουν σχετικά με την οικονομική πτυχή της δημιουργίας των ΑΠΕ αντικατοπτρίζονται στα πακέτα ΕΣΠΑ, ξεχνώντας κάποιοι πως αυτά τα χρήματα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα μπορούσαν να επενδυθούν σε άλλους τομείς. Και όχι σε τομείς για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη θεμέλια. Στην Πλατφόρμα DIEM παρατηρούμε ενδεικτικά ότι το φυσικό αέριο συμμετέχει με ποσοστό 49.3%, η αιολική παραγωγή κατά 20.4%, ο λιγνίτης κατά 11.6%, τα υδροηλεκτρικά κατά 9% και τα φωτοβολταϊκά κατά 8.5%.

Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από όλες τις χώρες, σταθερά πάνω από 30% τον τελευταίο χρόνο, ενώ φτάνει κοντά στο 50% τους φθινοπωρινούς μήνες, όπως και τον τρέχοντα μήνα. Δεύτερη με επίσης υψηλά ποσοστά συμμετοχής είναι η Ιταλία, ενώ ακολουθούν χαμηλότερα η Ουγγαρία και αρκετά χαμηλότερα η Γερμανία και η Βουλγαρία. Είναι φυσικό λοιπόν οι όποιες μεταβολές των τιμών του φυσικού αερίου να επιβαρύνουν και τις τιμές ηλεκτρισμού.

Δήμος Κυριλίδης - Υποψήφιος Βουλευτής Πέλλας,

Μηχανικός Περιβάλλοντος και Γεωτεχνολογίας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης