Η ΝΔ επιτρέπει στην Τουρκία να γίνει ενεργειακός μεσάζοντας - Πιέζουν μόνο την χώρα μας για ενεργειακή μετάβαση!

Έλληνες  19/09/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η λανθασμένη ενεργειακή πολιτική που χαράζει η ΝΔ οδηγεί την Τουρκία σε γεωπολιτική αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση. Ενώ οι βιομηχανίες της χώρας και οι διάφορες παραγωγές, επιβαρύνονται άμεσα από την ενεργειακή κατεύθυνση που επιλέγει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη μείωση των παραγωγών ακόμη και τις ώρες που η κατανάλωση είναι φθηνότερη, η Τουρκία βρίσκει τρόπους να γίνει ενεργειακός ρυθμιστής. Αντί η χώρα μας να εκμεταλλευτεί άμεσα τους υδρογονάνθρακές της, αφήνει την Τουρκία να κατέχει ενεργειακό ρόλο στο μέλλον. Η Ελλάδα επιβαρύνεται με τις πιέσεις της Συνθήκης του Παρισίου και της ενεργειακής ατζέντας για πράσινη ενέργεια αλλά επιτρέπει στους γείτονές μας να δημιουργούν προϋποθέσεις άνθρακα.

Μέσω Τουρκίας και του αγωγού Turkstream διακινήθηκε προς την Ευρώπη περίπου το 50% του φυσικού αερίου, το οποίο είχε συμβολαιοποιήσει η Gazprom για τους Ευρωπαίους πελάτες της. Ακόμη έχουν προστεθεί και ορισμένες ποσότητες Αζέρικου φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά, οι οποίες διακινούνται μέσω του νοτίου διαδρόμου, με επιπλέον 10 δισ κ.μ. από το Αζερμπαϊτζάν προς Ελλάδα – Αλβανία - Ιταλία.

Το μεγαλεπίβολο σχέδιο  της Άγκυρας είναι να διακινήσει μέσω τουρκικού δικτύου ΚΑΙ φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, ως νέα εναλλακτική πηγή προμήθειας. Οι διάφορες τεχνικές εκθέσεις και προετοιμασίες για την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ιράκ έχουν διεκπεραιωθεί με την κατασκευή αγωγού, ο οποίος επεκτείνεται έως τα Ιρακινά σύνορα. Στην δεδομένη φάση, και γνωρίζοντας την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, μετά την πολυετή μεταξύ τους κρίση, η Τουρκία προωθεί υποθαλάσσιο αγωγό με το Ισραήλ, προκειμένου και το ισραηλινό φυσικό αέριο να διακινείται μέσω Τουρκίας - και όχι μέσω Αιγύπτου (LNG) ή Κύπρου και Ελλάδας (East Med).

Στο στόχαστρο του σχεδιασμού της, εμπεριέχεται ο αγωγός TANAP, ο οποίος εφόσον επεκταθεί η ικανότητα του και ο ρόλος του ως τράνζιτ, δηλαδή η διαμετακόμισή του, θα είναι σε θέση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να μεταφέρει όλες αυτές τις ποσότητες, με τις απαραίτητες διασυνδέσεις με τις πηγές προμήθειας (Κασπία - Μέση Ανατολή - Ανατολική Μεσόγειος). Επομένως, η Τουρκία θα μπορούσε ξεκάθαρα να θεωρηθεί ως ενεργειακός παίκτης για την Ευρώπη, συγκεντρώνοντας φυσικό αέριο από αρκετές περιοχές και μετακινώντας το προς τη Δύση.

Δήμος Κυριλίδης,

Υποψήφιος Βουλευτής Πέλλας

Μηχανικός Περιβάλλοντος και Γεωτεχνολογίας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης