Λίγα λόγια για τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Σωτήρη Μουστάκα!

Έλληνες  05/06/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σαν χθες πέθανε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Σωτήρης Μουστάκας.

Ήταν μόλις 15 ετών, το 1955, όταν όπως χιλιάδες συμμαθητές του, έτσι και εκείνος, μυήθηκε στον αγώνα των Κυπρίων και πήρε ενεργό μέρος στη εξέγερση.

Ήταν το πρώτο απελευθερωτικό κίνημα, που βασίστηκε σε μαθητές του Λυκείου. Ο Μουστάκας μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους.

Ο νεαρός Σωτήρης όμως έγινε αντιληπτός από τους Άγγλους, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου κρατήθηκε για επτά μήνες. Η φυλάκισή του, αν και δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο για την εποχή, τον αναστάτωσε πολύ, γιατί ο 15χρονος τότε μαθητής φοβήθηκε και πίστεψε ότι δεν θα γινόταν ποτέ ηθοποιός.

Ο Μουστάκας μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους.

Η μοιραία συνάντηση με τον Σταυρίδη

Ο Μουστάκας, πριν από την περιπέτειά του με την ΕΟΚΑ, είχε ήδη αποφασίσει ότι ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Για τον ίδιο, στάθηκε μοιραία μια παράσταση που παρακολούθησε στη Λεμεσό με τον Νίκο Σταυρίδη. Μετά το τέλος του έργου, ο Σωτήρης πήρε το θάρρος και επισκέφτηκε τον μεγάλο ηθοποιό στο καμαρίνι του και του ομολόγησε ότι ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια του. Ο Σταυρίδης του είπε να πάει να τον βρει στην Αθήνα όταν τελειώσει το σχολείο.

Ο Μουστάκας ήταν ενθουσιασμένος. Γι’ αυτό, όταν λίγο καιρό μετά βρέθηκε στη φυλακή, απογοητεύτηκε. Νόμιζε ότι θα έχανε για πάντα το ραντεβού του με το Σταυρίδη και με την υποκριτική. Παρά τις ανησυχίες του, το 1958, αφού τελείωσε την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού, κατάφερε να βρεθεί στην Αθήνα με πλαστό διαβατήριο. Στις πρώτες εξετάσεις για τη δραματική σχολή απέτυχε, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Έδωσε για δεύτερη φορά και τα κατάφερε.

Ο δρόμος για την καριέρα που ονειρευόταν, είχε ανοίξει.

Δεν είναι γνωστό αν πήγε τελικά στο ραντεβού με τον Νίκο Σταυρίδη, αλλά σίγουρα πέτυχε το όνειρό του. Έγινε ένας μεγάλος και πολύ αγαπητός ηθοποιός, που υπηρέτησε την τέχνη έως το τέλος της ζωής του στις 4 Ιουνίου 2007.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης