Λουκέτα σε τραπεζικά καταστήματα, πιέσεις και υποβάθμιση της ζωής στην επαρχία

Έλληνες  10/07/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Ιωάννη Γεωργουλόπουλου

Τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να διαχειριστούν σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο εσωτερικό τους επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Μαζικά λουκέτα καταστημάτων, έντονες διαμαρτυρίες σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και ασφυκτικές πιέσεις στους εργαζομένους για να κάνουν χρήση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου συνθέτουν το σκηνικό στην πλειονότητα των συστημικών τραπεζών. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την επιθετική συρρίκνωση του δικτύου έχει πυροδοτήσει σειρά αντιδεοντολογικών πρακτικών απαξίωσης εργαζόμενων, που στόχο έχουν τη με κάθε τρόπο εξώθησή τους στην «οικειοθελή» έξοδο. «Έφθασαν, μάλιστα, στο σημείο χωρίς κανέναν απολύτως ηθικό φραγμό να συμπεριφέρονται με κυριολεκτικά χυδαίο τρόπο ακόμη και σε συναδέλφους ΑμεΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση συναδέλφου με τέσσερα παιδιά, ο οποίος, αν και αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα με αναπηρία 80%, αποπειράθηκαν να τον μετακινήσουν σε κατάστημα όπου δεν υπάρχει τουαλέτα στον ίδιο όροφο, με απώτερο σκοπό να οδηγηθεί σε παραίτηση» σημειώνει ο σύλλογος εργαζομένων. Γνωστοποιεί κι άλλη περίπτωση εργαζομένης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης στο ένα της μάτι λόγω σοβαρής πάθησης, από την οποία ζητήθηκε να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας της. Την ίδια στιγμή ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής καταγγέλλει απολύσεις και αναστολές συμβάσεων εργαζομένων στο δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας, απόρροια του σχεδιασμού της διοίκησης αυτής για τη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων της. Ο καταιγισμός λουκέτων σε υποκαταστήματα τραπεζών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά αγροτικές και νησιωτικές, οι κάτοικοι των οποίων θα πρέπει να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν. Η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει εντός του καλοκαιριού 64 καταστήματα, η Attica Bank έπαψε ήδη τη λειτουργία τεσσάρων καταστημάτων, ενώ άλλα 25 αναμένεται να κλείσει η Εθνική Τράπεζα μέχρι το τέλος του έτους. Το πρόβλημα ανέδειξε σε ανακοίνωσή του και το νομαρχιακό παράρτημα ΟΤΟΕ Νομού Λάρισας, τονίζοντας ότι σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχει ούτε ATM! Κατά τα άλλα οι τράπεζες βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη...

Από την άλλη υποβαθμίζεται σημαντικά και η ζωή των κατοίκων της επαρχίας, κυρίως σε ακριτικές περιοχές. Τι θα κάνει ένας ηλικιωμένος από το Καλπάκι ή την Κόνιτσα; Πώς θα εξυπηρετηθεί; Και όχι μόνο εκεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας καταψήφισε ομόφωνα τα σχέδια της Τράπεζας και μαζί με κατοίκους και φορείς του Δήμου ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Ο Δήμος Οιχαλίας είναι ένας από τους (6) Δήμους της Μεσσηνίας με το δυσκολότερο ανάγλυφο, τις λιγότερες υποδομές και ελλειμματικό συγκοινωνιακό δίκτυο. Ένας μεγάλος Δήμος σε έκταση(411 τ. χιλ.) αλλά μικρός σε πληθυσμό μόλις 11.200 κάτοικοι διαμένοντες σε χωριά και οικισμούς ορεινών και ημιορεινών περιοχών οι περισσότεροι από αυτούς αγρότες και ηλικιωμένοι, όπως καταλαβαίνουμε όλοι η ταλαιπωρία και το κόστος μετακίνησης στην Καλαμάτα, τη Μεσσήνη ή την Κυπαρισσία προς εξυπηρέτηση των ανθρώπων αυτών θεωρείται ασύμφορη.

Ως Κίνημα στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αγωνιούν και αντιδρούν, ώστε να σταματήσει η ερημοποίηση της Ελληνικής επαρχίας! Να σταματήσει, επιτέλους, η υποβάθμιση της ζωής των Ελλήνων της επαρχίας. Ως ΕΛΛΗΝΕΣ, επίσης, είμαστε αντίθετοι στους εκβιασμούς των τραπεζών για εθελούσιες αποχωρήσεις εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και στις τράπεζες έχουν δικαιώματα, που δεν πρέπει να τους στερήσει κανένας… καρχαρίας.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης