Μητσοτάκης καλεί Μέρκελ λίγο πριν εγκαταλείψει την Καγκελαρία: Συναντήθηκε ήδη με τον Ερντογάν και συζήτησαν τα ελληνοτουρκικά!

Έλληνες  18/10/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Μέρκελ μπορεί να αποχωρεί από την Καγκελαρία όμως η φιλοτουρκική πολιτική της Γερμανίας παραμένει. 

Ο Μητσοτάκης και οι νεοδημοκράτες που σκίζουν τα ιμάτιά τους πως η Ελλάδα είναι πλέον «σημαντικός παίκτης στην διεθνή πολιτική» για ακόμη μια φορά ήρθαν δεύτεροι και καταϊδρωμένοι...

Η Ανγκελα Μέρκελ, στο αποχαιρετιστήριο ταξίδι της ως καγκελάριος της Γερμανίας, επέλεξε να πάει στην Κωνσταντινούπολη για να συνομιλήσει πρώτα με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη φροντίσει να δώσει τη δέουσα σημασία στην επίσκεψη της Μέρκελ, η οποία αν και ορίζεται ως επίσκεψη εργασίας και όχι επίσημη, περιγράφηκε από τούρκους αξιωματούχους ως ένδειξη για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή και βεβαίως των δεσμών της Τουρκίας με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. 

Ο επόμενος σταθμός της Μέρκελ θα είναι η Ελλάδα (μετά από πρόσκληση του Μητσοτάκη) όμως οι βασικές συζητήσεις έγιναν ήδη με την Τουρκία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητσοτάκης είχε απευθύνει την πρόσκληση, για να επισκεφθεί τη χώρα μας η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα στη Σλοβενία. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η πρόσκληση έγινε αποδεκτή με το χρόνο της επίσκεψης να τοποθετείται στην τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Η καγκελάριος βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία και είχε εκτενή συζήτηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εκτός από το Προσφυγικό και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, στο επίκεντρο της συνάντησης της Ανγκελα Μέρκελ ήταν με τον Ταγίπ Ερντογάν, ήταν και τα ελληνοτουρκικά. 

Μάλιστα η απερχόμενη καγκελάριος έκανε παρέμβαση για αυτό το θέμα κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διερευνητικές για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ των δυο χωρών. Κάποια θέματα είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο, πρόσθεσε η Μέρκελ, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό. 

Τα τελευταία 16 χρόνια, παρά τις, κάποιες φορές σοβαρές, πολιτικές διαφωνίες ή ακόμη και τις εντάσεις, όπως αυτή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, η Μέρκελ φρόντιζε πάντα να διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του Βερολίνου για την Άγκυρα και απέτρεψε να κλείσει η Ευρώπη τη δική της. 

Η Γερμανία, όπου κατοικούν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι καταγόμενοι από την Τουρκία –με βάση τις πιο πρόσφατες, επίσημες εκτιμήσεις– παρενέβη πολλές φορές υπέρ της Άγκυρας, όταν επιδεινώνονταν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.  Διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για το μεταναστευτικό, με την ΕΕ να προσφέρει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ώστε να κρατήσει τους μετανάστες στο έδαφός της!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης